«Μποναμά» από το Eurogroup θέλει η κυβέρνηση

Αισιόδοξη ότι θα εγκριθεί το 1 δισ. ευρώ η Αθήνα. Τι περιλαμβάνει το σχέδιο για πλειστηριασμούς. Νομοθέτηση με «ανοχή» δανειστών επιδιώκει το ΥΠΑΝ. «Βαραίνει» επικίνδυνα ο λογαριασμός του 2014 λόγω φόρου ακινήτων και ΦΠΑ εστίασης.

«Μποναμά» από το Eurogroup θέλει η κυβέρνηση
Από τα χείλη των υπουργών του Eurogroup στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης κρέμεται η κυβέρνηση. Η αναμενόμενη από την Αθήνα θετική εισήγηση της τρόικας για τις αμυντικές βιομηχανίες -στο βαθμό που δεν υπάρξουν ανατροπές- ανοίγει το δρόμο για τη δόση, αλλά εγείρει στο εσωτερικό ζητήματα πολιτικής διαχείρισης, καθώς η «συμφωνία» περνά από απολύσεις περίπου 500 εργαζομένων στα ΕΑΣ.

Η τρόικα αναχώρησε για μία ακόμα φορά από την Αθήνα με ανοικτό το «καυτό» θέμα των πλειστηριασμών, αλλά και προσέγγιση των δύο πλευρών στο θέμα των ΕΑΣ. «Θα ξέρουμε αύριο» ήταν η δήλωση Στουρνάρα εξερχόμενος αργά χθες το βράδυ του Μεγάρου Μαξίμου.

Έτσι φαίνεται να ανοίγει ο δρόμος για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, αλλά κάθε άλλο παρά ανοίγει ο δρόμος για τη διευθέτηση του δημοσιονομικού κενού του 2014. Η επάνοδος της τρόικας τον Ιανουάριο σηματοδοτεί μεγάλους πονοκεφάλους για το οικονομικό επιτελείο καθώς πέραν όλων των άλλων, (η κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων ή η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%), θα πρέπει να αποφασίσει από πού θα κόψει δαπάνες ή από πού θα αυξήσει τα έσοδα για να κλείσουν οι τρύπες που ανοίγουν από το ΦΠΑ στην εστίαση και το φόρο ακινήτων.

Η τρόικα είναι γνωστό πως δεν συμμερίζεται στο ελάχιστο την πρόβλεψη της κυβέρνησης για είσπραξη 2,650 δισ. ευρώ από το φόρο ακινήτων. Σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις, άλλωστε, ακόμα και κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν τον κίνδυνο ο φόρος να αποδώσει χαμηλότερα από τις προβλέψεις. Ετσι γεννάται ένα κενό, το οποίο κατά την τρόικα φτάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 380 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά το δημοσιονομικό κενό διευρύνεται και από την πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρήσει στο 13% τον συντελεστή ΦΠΑ εστίασης. Μόνο και μόνο από αυτές τις δύο πηγές, το κενό που θα πρέπει να καλύψει με ισοδύναμα μέτρα το υπουργείο Οικονομικών ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ (200-300 εκατ. ευρώ υπολογίζεται πως κοστίζει ο ΦΠΑ στην εστίαση) και είναι πλέον σαφές ότι μαγικές λύσεις, χωρίς πολιτικό κόστος, δεν υπάρχουν.

Για το θέμα του ΦΠΑ στις προθέσεις της κυβέρνησης φέρεται να είναι νομοθετική παρέμβαση με τροπολογία στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων, εκτός εάν αλλάξει ο προσανατολισμός διατήρησης του μειωμένου συντελεστή.

Λεφτά πάντως στα ταμεία, η μείωση του ΦΠΑ εστίασης δεν έφερε, καθώς πηγές του υπουργείου αναγνωρίζουν ήδη μείωση εσόδων της τάξεως των 30-40 εκατ. ευρώ.

Πλειστηριασμοί: Στόχος η νομοθέτηση έως την Παρασκευή

Στους πλειστηριασμούς η κυβέρνηση είναι μια ανάσα από τη νομοθέτηση, είτε μέσω τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τα ακίνητα, είτε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Μετά από μπαράζ των άκαρπων ραντεβού με την τρόικα, το ενδεχόμενο να μην υπάρξει τελικά συμφωνία είναι ορατό, αν και στο υπουργείο Ανάπτυξης ελπίζουν ότι αυτό θα αποτραπεί μετά και τα χθεσινά βήματα προόδου.

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές διαμηνύουν ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, «με την ανοχή της τρόικας», όπως σημείωναν χαρακτηριστικά.

Όπως φάνηκε χθες η απόσταση των δύο πλευρών παραμένει. «Τα πράγματα είναι σε οριακό σημείο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος.

Αυτό που ενδιαφέρει την ελληνική πλευρά πάντως, είναι να μην υπάρξει διαφωνία με την τρόικα. «Δεν θέλουμε μονομερή ενέργεια, θέλουμε να υπάρχει ανοχή», σημείωσε το ίδιο στέλεχος. Αναφέροντας χαρακτηριστικά «στόχος μας είναι να υπάρξει νομοθέτηση σε ό,τι αφορά στους πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος της εβδομάδας».

Το σίγουρο είναι ότι με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, το υπουργείο Ανάπτυξης αναζητά λύση με την οποία θα δίνει παράταση για ακόμα ένα χρόνο στην προστασία της πρώτης κατοικίας μέσα από ένα πλέγμα κριτηρίων (αντικειμενικής αξίας ακινήτου, εισοδήματος, ύψος δόσης), απελευθερώνοντας έτσι «μερικώς» τους πλειστηριασμούς.

Από την πλευρά τους οι δανειστές ενδιαφέρονται η όποια λύση δοθεί να μη προκαλέσει πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα. Όπως ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος «η τρόικα ενδιαφέρεται για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος». Για τον λόγο αυτό άλλωστε στη χθεσινή συνάντηση τρόικας με υπουργείο Ανάπτυξης κρίθηκε αναγκαία η συμμετοχή και στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος. Να σημειωθεί ότι η ΤτΕ έχει πλήρες μητρώο με τιμές ακινήτων και την σαφή εικόνα της αγοράς.

Σε ότι αφορά στη ρύθμιση, η μεταβατική περίοδος για την προστασία από τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει διάρκεια ενός έτους (2014). Θα αφορά την κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας στα επίπεδα των 160.000 ευρώ και οφειλέτες με οικογενειακό εισόδημα το οποίο θα κυμαίνεται από 20.000 έως 25.000 ευρώ.

Στις προϋποθέσεις που θα τεθούν θα προβλέπεται και η καταβολή ελάχιστης δόσης από τον οφειλέτη, το ποσό της οποίας θα υπολογίζεται ως ποσοστό επί των μηνιαίων εισοδημάτων του.

Υπενθυμίζεται ότι η ελάχιστη καταβολή δόσης για τους ενήμερους δανειολήπτες (με βάση τον νόμο που πέρασε το περασμένο καλοκαίρι) έχει οριστεί στο 30% του εισοδήματος.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ερευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το 80% των δανειοληπτών έχει κατοικία αντικειμενικής αξίας μικρότερης των 200.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v