Reuters: Η ΕΕ θα παίζει καθυστέρηση με την Ελλάδα

Δύσκολη η μάχη για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές αναφέρει άρθρο στο Reuters. Η απαιτούμενη βοήθεια από τους διεθνείς πιστωτές μετά την επίτευξη πλεονάσματος και πώς θα ανταποκριθεί η Ε.Ε.

Reuters: Η ΕΕ θα παίζει καθυστέρηση με την Ελλάδα

Αντιμέτωπη με μία δύσκολη μάχη για την επιστροφή της στις αγορές ομολόγων έρχεται η Ελλάδα, όπως υποστηρίζει ανάλυση του πρακτορείου Reuters. Την ανάλυση υπογράφουν οι αρθρογράφοι George Hay και Neil Unmack του πρακτορείου, οι οποίοι αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε ιδιώτες επενδυτές τον επόμενο χρόνο.

«Οι πιθανοί ιδιώτες αγοραστές ελληνικών ομολόγων θα χρειαστούν περισσότερα. Το δημόσιο χρέος θα αγγίξει το 2020 το 124% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ και το 157% του ΑΕΠ σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ» αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει: «Θα μπορούσαν να δεχθούν χαμηλότερες αποδόσεις από το τρέχον 8,7% σε τίτλους 10ετούς διάρκειας εάν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας συμφωνήσουν σε ένα κούρεμα, όπως έγινε για τους ιδιώτες επενδυτές το 2012». Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι «η τρόικα αναφέρθηκε σε περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα σε περίπτωση που επιτευχθεί πλεόνασμα το 2013».

«Το ερώτημα που τίθεται όμως, είναι τι είδους βοήθεια θα είναι αυτή» αναφέρει.

«Το πιθανότερο σενάριο είναι πως η βοήθεια θα παρασχεθεί μέσω παράτασης στη λήξη των δανείων και με μείωση των ήδη χαμηλών επιτοκίων στα δάνεια. «Πετώντας το μπαλάκι πιο κάτω» θα είναι η βασική πολιτική. Χωρίς πραγματική μείωση στο ύψος του χρέους, οι ξένοι ιδιώτες επενδυτές πιθανότατα θα τοποθετηθούν μόνο σε βραχυπρόθεσμους τίτλους έντοκων γραμματίων. Αυτό, βεβαίως, είναι η αρχή, αλλά δεν είναι η μεγάλη ένεση εμπιστοσύνης την οποία ζητά η Ελλάδα» καταλήγουν οι δύο αρθρογράφοι.

Süddeutsche Zeitung: Πάει για Ιούνιο(;) η ρύθμιση του χρέους 

Μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της θα πρέπει να αναμένεται αργότερα από ό,τι προγραμματιζόταν αρχικά, υποστηρίζει σε ρεπορτάζ της η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. επικαλούμενη πηγές των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που αναμεταδίδει η Deutsche Welle, σήμερα στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από πέντε υπουργούς του, με τους οποίους θα παρουσιάσει το βασικό σχέδιο της ελληνικής προεδρίας, θα επιδιώξει κυρίως μια συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές με στόχο να διασφαλίσει περαιτέρω ελαφρύνσεις στο πεδίο της εξυπηρέτησης του χρέους, για παράδειγμα την παράταση της αποπληρωμής των δανείων.

«Ο συντηρητικός πολιτικός θα ήθελε πριν από την έναρξη της ελληνικής προεδρίας μια παραχώρηση στο θέμα αυτό», αναφέρει το δημοσίευμα, ωστόσο όπως διευκρινίζεται από κύκλους του Eurogroup διέρρευσε χθες «ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο».

Μια συμφωνία θα προκύψει αργότερα από ό,τι προγραμματιζόταν, καθώς η Αθήνα θα πρέπει -παρά τα εύσημα που της απονέμουν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο- να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, αναφέρουν πηγές του Eurogroup. Και στις δεσμεύσεις αυτές ανήκει μεταξύ άλλων η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, αλλά και συγκεκριμένα διαρθρωτικά μέτρα.

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι έχουν ανέβει οι τόνοι μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών. Αναφέρεται ότι ο Α. Σαμαράς θα προτιμούσε να παρακάμψει την τρόικα και να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους του και κυρίως με τη Γερμανία και υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος φέρεται να είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στη διάρκεια της οποίας του επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να πάρει νέα μέτρα λιτότητας.

Στο ρεπορτάζ υπενθυμίζεται επίσης ότι τον Απρίλιο και εν μέσω της ελληνικής προεδρίας προβλέπεται να γίνει η αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας και εκεί θα διαπιστωθεί εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, ο έλεγχος των στοιχείων θα γίνει πιθανότατα τον Ιούνιο. Αυτό το χρονοδιάγραμμα δεν αρέσει στον Α. Σαμαρά, ο οποίος θα προτιμούσε να πάει στις ευρωεκλογές έχοντας διασφαλίσει από πριν ένα θετικό μήνυμα. Αλλά κυρίως αυτό είναι που δεν θέλει η καγκελάριος Μέρκελ ακριβώς εξαιτίας των ευρωεκλογών, διευκρινίζει το δημοσίευμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v