«Ενδοοικογενειακή» κόντρα ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ

Η ΔΕΗ αμφισβητεί την αναδρομική εφαρμογή της νέας μεθόδου υπολογισμού της τιμής που πληρώνουν στο διασυνδεδεμένο σύστημα οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για τις κιλοβατώρες που παράγονται από ΑΠΕ. Πώς αντιδρά ο ΑΔΜΗΕ.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
«Ενδοοικογενειακή» κόντρα ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ

Ερωτηματικά προκαλεί η αμφισβήτηση εκ μέρους της ΔΕΗ ρυθμιστικής απόφασης που προβλέπεται από νόμο, καθώς η μη εφαρμογή της επιβαρύνει με 48 εκατομμύρια τα αποτελέσματα 9μήνου της επιχείρησης.

Συγκεκριμένα σε παρατηρήσεις της για τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε προχθές, η ΔΕΗ αμφισβητεί χρέωση 48,2 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία προέκυψε από τη νέα μέθοδο υπολογισμού της τιμής που πληρώνουν στο Διασυνδεμένο Σύστημα οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για τις κιλοβατώρες που παράγονται από Ανανεώσιμες Πηγές.

Η εκκαθάριση της παραγωγής αυτής γίνεται από το Διαχειριστή του Συστήματος (ΑΔΜΗΕ), ο οποίος απέστειλε στη ΔΕΗ διορθωτικές εκκαθαρίσεις για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και μέρος του Αυγούστου του 2013 συνολικού ύψους 48,2 εκατομμυρίων.

Η ΔΕΗ αμφισβητώντας την αναδρομική εφαρμογή της νέας μεθόδου, δεν σχημάτισε πρόβλεψη αντίστοιχου ποσού, και ως εκ τούτου τα αποτελέσματά της είναι βελτιωμένα κατά το ποσό αυτό. Επιπλέον κατέθεσε ένσταση αναμένοντας την εξέτασή της.

Ωστόσο η συγκεκριμένη συμπεριφορά της ΔΕΗ, όπως μαθαίνει το Εuro2day.gr προκάλεσε «ενδοοικογενειακή» σύρραξη, καθώς ο ΑΔΜΗΕ, 100% θυγατρική της ΔΕΗ, αλλά πλήρως ανεξάρτητη στο ρόλο του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς, έχει εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη με τη ΔΕΗ, η οποία από ότι φάνηκε, με την αμφισβήτηση αυτή, ήθελε απλώς να ωραιοποιήσει τα αποτελέσματά της, έστω και προσωρινά.

Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, ο ΑΔΜΗΕ διαμήνυσε επισήμως στη ΔΕΗ, ότι ο Νόμος 4152 του 2013 ο οποίος προβλέπει τη νέα μέθοδο υπολογισμού της τιμής που πληρώνουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για ΑΠΕ, έχει ισχύ από τις 9 Μαΐου 2013, που είναι η ημερομηνία δημοσίευσής του στο ΦΕΚ.

Μάλιστα όπως τονίζει προς τη ΔΕΗ, ο Νόμος περιγράφει με σαφήνεια τον τρόπο της νέας χρέωσης και άρα οι συμμετέχοντες στην αγορά προμηθευτές, γνώριζαν την επιβολή της χρέωσης, οπότε και θα έπρεπε να κάνουν τις απαραίτητες προβλέψεις στα λογιστικά τους βιβλία.

Στην ουσία δηλαδή ο ΑΔΜΗΕ αμφισβητεί με τη σειρά του ότι η ΔΕΗ δεν γνώριζε ότι ο Νόμος ισχύει από την 9 Μαΐου, και άρα δεν τίθεται θέμα αναδρομικής εφαρμογής διατάξεων, αλλά εφαρμογής των όσων προβλέπει ο νόμος από την ημερομηνία ισχύος του.

Σχετικά θα πρέπει να αναφερθεί ότι με τη νέα μέθοδο υπολογισμού της τιμής με την οποία οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας αγοράζουν τις κιλοβατώρες που παράγονται από ΑΠΕ, αυτή θα προσδιορίζεται με βάση το «μεσοσταθμικό μεταβλητό κόστος των θερμικών συμβατικών σταθμών» και όχι με την Οριακή Τιμή Συστήματος που διαμορφώνεται ανά ώρα.

Ο λόγος είναι ότι η Οριακή Τιμή έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα (χειραγώγηση τιμής, στρεβλώσεις, χαμηλή κατανάλωση) δεν αντανακλά πραγματικό κόστος και είναι πολύ χαμηλή. Έτσι με τη νέα μέθοδο επιδιώχθηκε να ελαφρυνθεί ο λογαριασμός ΑΠΕ, ο οποίος επιβαρύνεται με τη διαφορά μεταξύ Οριακής Τιμής και τιμής με την οποία πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ.

Τέλος για τη σημασία της μη πρόβλεψης των 48,2 εκατομμυρίων, στα αποτελέσματα της ΔΕΗ, αρκεί να σημειωθεί ότι τα κέρδη προ φόρων του 9μήνου είναι 56,9 εκατομμύρια και τα κέρδη μετά από φόρους 6,7 εκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v