Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To νομοσχέδιο για το Επενδυτικό Ταμείο

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Ποιοι θα βάλουν τα κεφάλαια. Πού θα επενδύει και ποιες ΜμΕ θα δικαιούνται χρηματοδότηση. Πώς θα εξασφαλιστούν χαμηλά επιτόκια.

  • Της Αλεξάνδρας Γκίτση
To νομοσχέδιο για το Επενδυτικό Ταμείο
Μετά από 11 μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων με την Τρόικα το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο παίρνει σάρκα και οστά.

Όπως ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης οι διατάξεις για την ίδρυση του Ταμείου θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή πιθανότατα μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα καλύψει μέρος του κενού που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και το οποίο αγγίζει τα 18 δισ. ευρώ σύμφωνα με έρευνα της Oliver Wyman.

Όπως ανέφεραν ανώτατα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, το Ταμείο θα παρέχει κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες για χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης θα παρέχει κεφαλαιακή στήριξη σε ΜμΕ συμμετέχοντας στο μετοχικό τους κεφάλαιο, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα να χρηματοδοτεί και έργα υποδομής που θα καλύπτονται απευθείας από τα προγράμματα της ΕΤΕπ.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, διευκρινίζει ωστόσο ότι μέσω του Ταμείου επιχειρείται να αμβλυνθεί το πρόβλημα της ρευστότητας, σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρξουν επικαλύψεις με υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή δεν φτάνει, η αναπτυξιακή διάσταση είναι περισσότερο αναγκαία το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα δώσει ελπίδα στις ελληνικές ΜμΕ, θα έχει σίγουρα προστιθέμενη αξία και θα συμβάλει σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης σημείωσε «πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο για προσέλκυση πόρων για την ελληνική οικονομία. Η προσέλευση νέων πόρων και επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό είναι κρίσιμο. Το παρόν Ταμείο μας δίνει το όχημα από το 2014 να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης».

Σημειώνεται ότι το τελικό ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου δεν θα υπερβαίνει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου στο τέλος της διαδικασίας κεφαλαιοποίησης του Ταμείου, ενώ η έδρα του θα είναι στο Λουξεμβούργο.

Ποια θα είναι τα κεφάλαια του Ταμείου και ποιος θα τα εισφέρει;

Το Ελληνικό Δημόσιο θα επενδύσει το ποσό των 350 εκατ. ευρώ με χρηματοδοτικές πηγές από το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ.

Το τελικό ύψος των κεφαλαίων που θα διαχειρίζεται το Ταμείο θα γίνει γνωστό όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους επενδυτές. Ήδη η Γερμανία μέσω της KfW δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει την πρωτοβουλία και να εξετάσει σε συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ στο Ταμείο. Επιπλέον έχει συμφωνηθεί κατ' αρχήν η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων όπου ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της κ. Β. Χόγιερ, ενώ διεξάγονται συζητήσεις με άλλους υποψήφιους, όπως το γαλλικό ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (Caise des Depots), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Επίσης αναμένεται ότι την επόμενη εβδομάδα το Ίδρυμα Ωνάση αναμένεται να συμμετέχει στο Ταμείο ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από άλλους ξένους ιδιώτες επενδυτές.

Σε ποιους τομείς θα επενδύει το Ταμείο;

Το Ταμείο θα παρέχει κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες για χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης θα παρέχει κεφαλαιακή στήριξη σε ΜμΕ συμμετέχοντας στο μετοχικό τους κεφάλαιο, ενώ θα χρηματοδοτεί και έργα υποδομής που θα καλύπτονται απευθείας από τα προγράμματα της ΕΤΕπ.

Ποιος είναι ο στόχος του Ταμείου;

Στόχος είναι να λειτουργήσει κατά βάση ως πλατφόρμα για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία. Επίσης στόχος του είναι να βοηθήσει ενεργά στην αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και τις ΜμΕ με παροχή δανείων φθηνότερου κόστους (χαμηλότερου επιτοκίου) στις ελληνικές επιχειρήσεις. Για παράδειγμα το Επενδυτικό Ταμείο θα μπορεί να αποκτά μετοχική συμμετοχή σε ΜμΕ κάτι που δεν μπορεί να κάνει το ΕΤΕΑΝ. Επίσης θα μπορεί να παρέχει ανακυκλούμενα κεφάλαια κίνησης ή αναχρηματοδοτήσεις δανείων υγειών ΜμΕ, που επίσης εκφεύγουν της δραστηριότητας της ΕΤΕΑΝ.

Πώς μπορεί μια επιχείρηση να πάρει δάνειο από το Ταμείο;

Οι επιχειρήσεις θα έρχονται σε επαφή με το Ταμείο για δάνεια μέσω των ελληνικών Τραπεζών κατά το επιχειρησιακό μοντέλο της KfW ή άλλων αντίστοιχων οργανισμών.

Με τι επιτόκια θα χορηγούνται τα δάνεια; Θα είναι το τρέχον επιτόκιο της αγοράς ή χαμηλότερο; Θα απαιτούνται εξασφαλίσεις;

Ο στόχος του Ταμείου είναι να εκμεταλλευτεί την υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση των βασικών εταίρων (KFW, EIB, Γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) ούτως ώστε το επιτόκιο χορηγήσεων στις ΜΜΕ (μέσω των ελληνικών τραπεζών) να είναι σημαντικά χαμηλότερο από το σημερινό. Οι εξασφαλίσεις θα ορίζονται με τραπεζικά κριτήρια.

Το ν/σ προβλέπει διάφορες κατηγορίες κεφαλαίων που θα αντανακλούν τα επίπεδα συνδεδεμένου ρίσκου. Υπάρχει κίνδυνος να υποστεί το Δημόσιο όλες τις επισφάλειες και οι τρίτοι επενδυτές να πάρουν τις αποδόσεις από τις «σίγουρες» επενδύσεις;

Το Ελληνικό Δημόσιο κατά την συνήθη  διεθνή πρακτική θα αναλάβει το πρώτο και υψηλότερο επίπεδο κεφαλαιακού ρίσκου με στόχο την επιτυχή δημιουργία πλατφόρμας προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελληνική Οικονομία. Αυτό το ρίσκο άλλωστε αναλαμβάνει ήδη το Ελληνικό Δημόσιο με τους εκάστοτε αναπτυξιακούς νόμους χωρίς μάλιστα κανείς άλλος να συμμετέχει σε αυτό. Επιπλέον, το Ελληνικό Δημόσιο προσδοκά υπεραξίες από το συμμετοχή του στο Ταμείο, κάτι που δεν ισχύει για τις ενισχύσεις του αναπτυξιακού νόμου.

Γιατί προβλέπει ξεχωριστές διοικήσεις για κάθε υποταμείο;

Η διοίκηση του Ταμείου θα είναι ενιαία. Ωστόσο κατά τα διεθνή πρότυπα μπορεί να συνιστώνται υποταμεία για διαφορετικούς τομείς δραστηριότητας. Καθένα από τα ταμεία αυτά είναι λογικό να χρειάζεται managers με αντίστοιχη διοικητική εμπειρία διαχείρισης επενδύσεων στο συγκεκριμένο τομέα.

Γιατί προτιμήθηκε η λύση του Ταμείου αντί της ίδρυσης τράπεζας;

Γιατί στο υπάρχον τραπεζικό περιβάλλον της Ελλάδας, που έχει οδηγηθεί σε μεγάλη συγκέντρωση για λόγους ασφάλειας, θα ήταν πολύ δύσκολο να ιδρυθεί νέα τράπεζα, η οποία θα απαιτούσε έτσι κι αλλιώς περισσότερα κεφάλαια και θα λειτουργούσε σε πολύ αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο. Επιπλέον το ταμείο μπορεί να λειτουργήσει πολύ πιο ευέλικτα σε σχέση με μια Τράπεζα, ενώ σε αντίθεση με τις τράπεζες μπορεί να αποκτά μετοχική συμμετοχή σε επιχειρήσεις.

Έχει συμφωνήσει η τρόικα με τη σύσταση του Ταμείου;

Έχει συμφωνήσει και μάλιστα γίνεται ειδική αναφορά για την ίδρυση και το αντικείμενο δραστηριότητας του Ταμείου στο τελευταίο επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Από ποιους προετοιμάζεται το Ταμείο;

Το Ταμείο προετοιμάζεται από ομάδα εργασίας που αποτελείται από εκπροσώπους των βασικών χρηματοδοτών, δηλαδή της KfW, της ΕΤΕπ, του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, του Caisse des Depots και των υπουργείων Ανάπτυξης – Ανταγωνιστικότητας και Οικονομικών με την υποστήριξη του Invest in Greece.

 

*To σχέδιο νόμου για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v