Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πονοκέφαλος τα «χωροταξικά» για επενδυτές

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Διαμεσολαβητή του Επενδυτή, που λειτουργεί στο Invest in Greece με στόχο να ξεμπλοκάρει επενδύσεις άνω των 2 εκατ. ευρώ. Ποια τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Πονοκέφαλος τα «χωροταξικά» για επενδυτές

Η απουσία χωροταξικού σχεδιασμού, η έλλειψη καθορισμού χρήσεων γης και δασικών χαρτών, αλλά και η μη ολοκλήρωση του Κτηματολογίου είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές.

Αυτό προκύπτει από τα αιτήματα που έχουν υποβάλει στον Διαμεσολαβητή του Επενδυτή που λειτουργεί στο Invest in Greece και στόχος του είναι να ξεμπλοκάρει τις επενδύσεις άνω των 2 εκατ. ευρώ, λειτουργώντας ως ενδιάμεσος κρίκος με τις δημόσιες υπηρεσίες.

Από τον Απρίλιο έως και σήμερα, στους έξι μήνες λειτουργίας του, ο Διαμεσολαβητής του Επενδυτή δέχθηκε συνολικά 64 αιτήματα, εκ των οποίων, όμως, τα 28 δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της υπηρεσίας.

Από τα 36 αιτήματα επενδυτών, που είναι από τους κλάδους του τουρισμού, του real estate, των ΑΠΕ, των τροφίμων, του εμπορίου, της παραγωγής δομικών υλικών κ.ά., που υποβλήθηκαν, τα 26 επιλύθηκαν, είτε θετικά, είτε αρνητικά. Οι 19 από τις 26 υποθέσεις είχαν θετική έκβαση, ενώ οι 7 αρνητική (κρίθηκε ότι δεν μπορούσε να δοθεί λύση).

Ακόμη όμως και η αρνητική απάντηση, όπως ανέφερε το πρωί της Πέμπτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο διευθύνων σύμβουλος του Invest in Greece Στ. Ησαΐας, είναι κάτι. Γιατί, όπως σημείωσε, οι επενδυτές περίμεναν χρόνια μια απάντηση, η οποία δεν ερχόταν από το δημόσιο.

Το θετικό στοιχείο στο οποίο εστίασαν οι επενδυτές που χρησιμοποίησαν τον Διαμεσολαβητή ήταν, κυρίως, η αποκατάσταση της επικοινωνίας με το Δημόσιο, ότι αναδείχθηκε το σημείο εμπλοκής και επιταχύνθηκε η αδειοδοτική διαδικασία.

Μετά από 6 μήνες λειτουργίας λοιπόν, όπως ανέφερε ο κ. Ησαΐας, αυτά στα οποία εστιάζουν οι επενδυτές και ζητούν άμεσα επίλυση είναι η αλλαγή του χωροταξικού σχεδιασμού. «Οι χρήσεις γης αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ίσως περισσότερο χρησιμεύει να ξέρουμε τι απαγορεύεται και όχι τι επιτρέπεται» είπε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης σημείωσε: «Αυτήν την ώρα χρειαζόμαστε και κυνηγάμε κάθε είδους επένδυση: Ιδιωτική και Δημόσια. Ελληνική και Ξένη. Μικρή, μεσαία και μεγάλη. Με δεδομένη, όμως, την παρούσα δημοσιονομική συγκυρία η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις ιδιωτικές επενδύσεις».

Αναφερόμενος στην τελευταία έκθεση «Doing Business 2014» της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία μετρά πόσο φιλική προς την επιχειρηματικότητα είναι μία χώρα, τόνισε: «Η Ελλάδα ανέβηκε άλλες 6 θέσεις: από τη θέση 72 στη θέση 78. Έξι θέσεις που έρχονται να προστεθούν στις 22 που ανεβήκαμε πέρυσι. Και που θα ήταν ακόμη περισσότερες αν είχε ληφθεί υπόψη και η κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης των δικηγόρων στις μεταβιβάσεις ακινήτων, την οποία νομοθετήσαμε, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v