Το μεγάλο μας πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης ήταν και είναι ότι έχουμε απέναντί μας μια συντηρητική Ευρώπη, μια Ευρώπη που δεν μπορεί να πάρει τις αναγκαίες μεγάλες πρωτοβουλίες για την υπέρβαση της κρίσης, ανέφερε ο Ε. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μ. Σουλτς.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ "είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον κ. Σουλτς για μια πολύ μεγάλη θεσμική πρωτοβουλία.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήδη αποφάσισε να καλέσει την τρόικα, ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής κι αυτό θα γίνει και ενώπιον της Ολομέλειας, προκειμένου να εξηγήσει η τρόικα τον τρόπο, με τον οποίο έχει χειριστεί τα προγράμματα των χωρών που είναι σε κρίση, των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, βεβαίως την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος.
Εάν είχαμε μια διαφορετική μεταχείριση από τους θεσμικούς μας εταίρους, φυσικά θα είχαμε και πολύ καλύτερα αποτελέσματα.
Και τώρα, όμως, παρ' όλα αυτά, είμαστε ένα βήμα πριν από την έξοδο από την κρίση και αυτό το βήμα ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι, πόσο σκληρό για τον ελληνικό λαό, αλλά αυτό πρέπει να γίνει, γιατί τώρα έχουμε όλες τις προϋποθέσεις, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, να ολοκληρώσουμε αυτό το δύσκολο δρόμο που ήταν και είναι, δυστυχώς, μονόδρομος. Δεν υπήρχε, δεν υπάρχει, εναλλακτικό σχέδιο Β'.
Θέλω να ελπίζω ότι αυτή η ενεργός συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συνεχιστεί. Δεν είναι δυνατόν η Ευρωζώνη, το Εurogroup και η τρόικα να λειτουργούν έξω από το δημοκρατικό, θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς την άμεση συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Και, βεβαίως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αποκατασταθεί στο θεσμικό της ρόλο, γιατί έχει μειωθεί ο ρόλος αυτός, λόγω της συγκρότησης και της λειτουργίας της τρόικα"
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ακόμη την "ετοιμότητα του κ. Σουλτς και αυτό δείχνει πόσο μεγάλη σημασία έχει μια τέτοια πολιτική προσωπικότητα να βρεθεί στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Να αναληφθούν πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, κυρίως χρηματοδοτικές για την ενίσχυση της ελληνικής πραγματικής οικονομίας και των επενδύσεων σε όλα τα επίπεδα μέσα από τα υφιστάμενα κοινοτικά κονδύλια.
'Οταν αναφέρομαι σε επενδύσεις, δεν εννοώ μόνο τις μεγάλες επενδύσεις, εννοώ επενδύσεις όλου του φάσματος και των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Και, βεβαίως, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες για την διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, για την ανάσχεση της ανεργίας και ιδίως της ανεργίας των νέων μέσα από την πρακτική και άμεση αξιοποίηση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
Το περιεχόμενο της συζήτησής μας ήταν συνεπώς συγκεκριμένο, αισιόδοξο, απαιτητικό και είναι ένας εξαιρετικά καλός πρόλογος γι' αυτά που έχει να πει - απευθυνόμενος σε όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς - ο M. Σουλτς, ως υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής".
Σουλτς: Να ενισχύσουμε την ελληνική οικονομία
Από την πλευρά του ο Μ. Σουλτς δήλωσε πως πρέπει να συζητήσουμε πώς μπορούμε να βρούμε μία νέα μεταρρυθμιστική πλατφόρμα για να προβάλουμε την Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Αυτό που ανέφερε ο συνάδελφός μου κ. Βενιζέλος για το γεγονός ότι η τρόικα θα εμφανιστεί ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί μεγάλη πρόοδο, είναι η περίφημη λογοδοσία, την οποία επέβαλε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Γιατί δεν είναι δυνατόν η τρόικα να εμφανίζεται σε πάρα πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μία ανώνυμη δύναμη, με την οποία κανείς δεν ταυτίζεται - επεμβαίνει όμως στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων - και να μην είναι υπόλογη. Δεν είναι δυνατόν, γι΄αυτό λοιπόν εμείς επιμένουμε στο θέμα της λογοδοσίας.
Και η τρίτη μου παρατήρηση, στην οποία θα επιμείνω, είναι ότι αυτό που χρειάζονται οι λαοί, οι απλοί άνθρωποι είναι εμπιστοσύνη και εμπιστοσύνη σημαίνει εμπιστοσύνη όχι μόνο μεταξύ πλευρών, αλλά εμπιστοσύνη και προς τον ίδιο τον εαυτό μας. Σήμερα, λοιπόν, στο Ελληνικό χρηματιστήριο βλέπουμε ότι, ίσως για πρώτη φορά, καταγράφεται μία ανοδική τάση.
Ο ελληνικός λαός προσέφερε τεράστιες θυσίες και αυτές κάπου πρέπει να οδηγήσουν. Πιστεύω, λοιπόν, ότι οι επενδυτές αρχίζουν να ξαναδείχνουν εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.
Γι΄αυτό πρέπει να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε αυτή σε αυτή τη φάση να την ενισχύσουμε.
Βεβαίως, δεν αρκεί μόνο η έξωθεν εμπιστοσύνη, ο ελληνικός λαός πρέπει ο ίδιος να αισθάνεται αυτοπεποίθηση και οι Έλληνες πρέπει να δουν συγκεκριμένα ότι επιτυγχάνεται πρόοδος σε έναν πολύ συγκεκριμένο τομέα».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Σουλτς «επιθυμώ να ληφθούν ταχύτατα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα.
Νομίζω ότι οι γονείς είναι πρόθυμοι να αναλάβουν θυσίες, εφόσον διαπιστώνουν ότι αυτό θα είναι προς όφελος των παιδιών τους. Γιατί δεν είναι δυνατόν βέβαια να ρωτήσει κανείς τους γονείς, ξέρετε, συμφωνείτε με το να σώσουμε τις τράπεζες και να το κάνουν αυτό, αλλά αυτό να μη βοηθάει το μέλλον των παιδιών τους.
Έτσι λοιπόν, τα κονδύλια, τα οποία έχουν προβλεφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρηματοδότηση των διαρθρωτικών ταμείων και του περιφερειακού ταμείου, μεταξύ άλλων, πρέπει τώρα να εκταμιευτούν ταχύτατα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.
Αλλά το πρώτο και το πιο σημαντικό πρόγραμμα, αν θέλετε, που καλούμαστε να εφαρμόσουμε στην Ελλάδα και όχι μόνο, είναι να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πιστωτική ασφυξία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
θεωρώ ότι το πρώτο και πλέον επείγον μέτρο που πρέπει να ληφθεί είναι η δανειοδότηση των επιχειρήσεων».