Επέλαση ξένων με το... χέρι στην τσέπη

Σε αντίθεση με πολλούς επιχειρηματίες που αμφισβητούν το «success story», κάποιοι ξένοι αγοράζουν «Ελλάδα». Το «ζεστό» ενδιαφέρον των funds και ποια είναι τα ανοικτά μέτωπα. Οι καθυστερήσεις από την κυβέρνηση.

Επέλαση ξένων με το... χέρι στην τσέπη

«Ολοένα και περισσότερο φαίνεται να φουντώνει το ενδιαφέρον των ξένων για την απόκτηση ελληνικών περιουσιακών στοιχείων» δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της αγοράς, προσθέτοντας πως «προς το παρόν οι ξένοι δεν φαίνεται να προβληματίζονται ιδιαίτερα ούτε από την ειδησεογραφία που αφορά τις σχέσεις μας με την τρόικα, ούτε από τα σενάρια κυβερνητικής αστάθειας που κυκλοφορούν κατά καιρούς».

Συνεχίζεται επίσης και το -αμείωτο επί του παρόντος- ενδιαφέρον των hedge funds του εξωτερικού για τοποθετήσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και κυρίως σε τίτλους των ελληνικών τραπεζών. Η χθεσινή μάλιστα άνοδος του Γενικού Δείκτη στο ΧΑ φαίνεται να διασκέδασε τους φόβους ορισμένων ότι η χρηματιστηριακή πτώση της Τετάρτης θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή μιας μαζικής ρευστοποίησης των ξένων, παρότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μιας λελογισμένης διόρθωσης.

Και ενώ μέχρι πρότινος, οι πλείστες συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών όλο και κάπου «σκόνταφταν», τώρα τελευταία βλέπουμε να υλοποιούνται τα πρώτα deals, με τους ξένους να βάζουν βαθειά το χέρι στην τσέπη.

Για παράδειγμα, η απόκτηση των ιδίων μετοχών του ομίλου Μυτιληναίου από την καναδική Fairfax προσέφερε στην εισηγμένη εταιρεία το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 25,5 εκατ. ευρώ που πιθανότατα θα κατανεμηθεί μεταξύ επενδύσεων και αποπληρωμής υποχρεώσεων.

Επίσης, Eurobank Properties και Πανγαία (εταιρείες που σύντομα θα έχουν ξένους στην πρώτη θέση του μετοχολογίου τους) είναι οι δύο εταιρείες που συμφώνησαν με το ελληνικό δημόσιο την πώληση και επανεκμίσθωση κρατικών ακινήτων, καταβάλλοντας κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, έστω και έναντι μιας υψηλής επενδυτικής απόδοσης (yield).

Στα πρόθυρα της οριστικής συμφωνίας φέρεται να είναι και η συμφωνία μεταξύ της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Arch Re, με τη δεύτερη να εξαγοράζει το χαρτοφυλάκιο του κλάδου οχημάτων της πρώτης.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και μια σειρά άλλα περιστατικά, που δείχνουν πως το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τη χώρα μας έχει αναζωπυρωθεί.

Όπως για παράδειγμα, η δήλωση του ισχυρού άνδρα του πολυεθνικού κολοσσού TUI Travell κ. Peter Long, πως προτίθεται να φέρει στο μέλλον ακόμη περισσότερους τουρίστες στην Ελλάδα. Όπως επίσης οι προθέσεις της Cosco για ενισχυμένη παρουσία στο λιμάνι του Πειραιά, των Ρώσων για τους σιδηρόδρομους της χώρας και άλλων ξένων ομίλων που ανακοινώνουν την αύξηση των περιφερειακών δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα.

Στον ασφαλιστικό κλάδο επίσης, είδαμε τους πολυεθνικούς ομίλους να βάζουν το χέρι στην τσέπη, επανακεφαλαιοποιώντας τις εδώ θυγατρικές τους και «ποντάροντας» στις προοπτικές των κλάδων συντάξεων και υγείας, ενώ παράλληλα αρκετοί είναι οι ξένοι όμιλοι που θα καλοέβλεπαν -κάτω από προϋποθέσεις- την εξαγορά μιας ελληνικής εταιρείας (π.χ. ΑΤΕ Ασφαλιστική).

Στο όλο κλίμα να προστεθεί επίσης και η κίνηση του oμίλου Σαράντη να μεταφέρει μια μονάδα παραγωγής του από τη Ρουμανία στα Οινόφυτα, γεγονός που δείχνει πως η χαμένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει αρχίσει σε κάποιο βαθμό να ανακτάται.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κ. Βενιαμίν Νετανιάχου αποτέλεσε πρόσφατα -κατά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά στο Τελ Αβίβ- τον καλύτερο διαφημιστή της Ελλάδας, δηλώνοντας πως «οι αγορές καταλαβαίνουν πως κάτι καινούριο συμβαίνει στην Ελλάδα. Ενθαρρύνω τους Ισραηλινούς να επενδύσουν στη χώρα. Ο έξυπνος manager πηγαίνει τώρα στην Ελλάδα, αύριο θα πηγαίνουν όλοι».

Μια άλλη ενδιαφέρουσα δήλωση της περασμένης εβδομάδας για την στάση των ξένων επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα, προήλθε από τον διευθυντή επενδυτικών σχέσεων του oμίλου ΤΙΤΑΝ κ. Τάκη Κανελλόπουλο: «Οι ξένοι βλέπουν βελτίωση στην ελληνική οικονομία, σε αντίθεση με όσους ζουν στη χώρα. Ίσως αυτοί που είναι απ' έξω να βλέπουν πιο καθαρά τα πράγματα σε σχέση με όσους τα ζουν μέσα».

Χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη

Το θετικό βέβαια αυτό κλίμα που έχει αρχίσει να δημιουργείται δεν αρκεί από μόνο του για να φέρει την ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία. Η αλήθεια είναι πως ο αριθμός των μέχρι τώρα επιχειρηματικών deals είναι ιδιαίτερα περιορισμένος και πως επικεντρώνεται σε μικρό αριθμό οικονομικών δραστηριοτήτων.

Επιπλέον, κλειδί για τον πολλαπλασιασμό των επιχειρηματικών συμφωνιών θα παίξει η πρόοδος στα μέτωπα:

• Των ιδιωτικοποιήσεων-αξιοποίησης κρατικής περιουσίας (ενδεικτική η περίπτωση της αξιοποίησης του Ελληνικού).

• Της γρήγορης αναχρηματοδότησης των εγχώριων επιχειρήσεων από τον τραπεζικό κλάδο.

• Της ταχείας προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία.

Το κακό είναι πως και στους τρεις αυτούς τομείς, οι παράγοντες της οικονομίας ζητούν πολύ καλύτερες επιδόσεις και πολύ ταχύτερες δράσεις από την κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v