Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τρύπα» 400 εκατ. στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Tο πρόβλημα του ελλείμματος στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα συζητηθεί σε ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ την προσεχή Δευτέρα. Tο έλλειμμα έχει φτάσει πλέον τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Οι σχεδιασμοί.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
«Τρύπα» 400 εκατ. στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Επί τάπητος μπαίνει ακόμη μία φορά το πρόβλημα του ελλείμματος στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθεί σε ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ την προσεχή Δευτέρα. Σε αυτήν θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των διαχειριστών (ΑΔΜΗΕ,ΛΑΓΗΕ), της ΔΕΗ, των ανεξάρτητων παραγωγών και της ΔΕΠΑ.

Το έλλειμμα, το οποίο είναι αποτέλεσμα κυρίως των καθυστερήσεων πληρωμής των λογαριασμών ηλεκτρικού από τους καταναλωτές προς τη ΔΕΗ, αλλά και της απορρόφησης όλης της ρευστότητας από τη ΔΕΗ, μέσω των συμψηφισμών που κάνει ως παραγωγός και προμηθευτής, έχει φτάσει πλέον τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Από τη στιγμή δε που οι ανεξάρτητοι παραγωγοί δεν πληρώνονται από τους διαχειριστές για την ενέργεια που προσφέρουν στο σύστημα, δεν καταβάλλουν με τη σειρά τους τις υποχρεώσεις τους προς τη ΔΕΠΑ για το φυσικό αέριο που καταναλώνουν.

Η σύσκεψη της προσεχούς Δευτέρας είναι η τακτική μηνιαία με τη συμμετοχή του υφυπουργού Μάκη Παπαγεωργίου. Ωστόσο, κρίνεται σημαντική καθώς το έλλειμμα στην αγορά γιγαντώθηκε, ενώ και η ΔΕΠΑ πιέζει από την πλευρά της για την πληρωμή των οφειλομένων από τους ηλεκτροπαραγωγούς. Όπως τονίζουν πηγές του ΥΠΕΚΑ, ήδη παρατηρείται μεγαλύτερη ανταπόκριση των καταναλωτών στις υποχρεώσεις τους έναντι της ΔΕΗ, από ό,τι τους προηγούμενους μήνες.

Παρ' όλα αυτά, το έλλειμμα είναι δεδομένο, ενώ σε ό,τι αφορά τον ΑΔΜΗΕ, για παράδειγμα, δυσχεραίνει την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, όπως έχει αποφασιστεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται αφορά τη μεταφορά της διαχείρισης του μέρους του λογαριασμού ΑΠΕ το οποίο διαχειρίζεται σήμερα ο ΑΔΜΗΕ (μονάδες ΑΠΕ στην υψηλή τάση) στον ΛΑΓΗΕ, ώστε να απαλλαγεί ο ΑΔΜΗΕ από τις υποχρεώσεις αυτές. Επίσης, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται σχήμα χρηματοδότησης της ΔΕΗ προκειμένου να καλύψει τις οφειλές της προς τον ΑΔΜΗΕ και τον ΛΑΓΗΕ, οι οποίοι στη συνέχεια θα πληρώσουν τους ανεξάρτητους παραγωγούς και αυτοί τη ΔΕΠΑ.

Η ΡΑΕ

Ταυτόχρονα, η ΡΑΕ προχώρησε σε τροποποιήσεις του Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας, προκειμένου να περιοριστούν οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι από τη λειτουργία της ημερήσιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι νέες ρυθμίσεις αποβλέπουν στον περιορισμό της έκθεσης σε κινδύνους του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) από οφειλές προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, ο μηχανισμός που θεσπίστηκε από τη ΡΑΕ βασίζεται στις ακόλουθες ρυθμίσεις:

● Στην υποχρεωτική ένταξη όλων των συμμετεχόντων σε καθεστώς εβδομαδιαίας εκκαθάρισης και διακανονισμού των συναλλαγών τους στον ημερήσιο ενεργειακό προγραμματισμό (ΗΕΠ).

● Στην καθιέρωση, μέσω του Πίνακα Ποσών Εγγυήσεων, ελάχιστης εγγύησης συμμετοχής στον ΗΕΠ για όλους τους συμμετέχοντες, είτε υφιστάμενους είτε νεοεισερχομένους.

● Στη δημιουργία και στον έλεγχο ενός ημερήσιου πιστωτικού ορίου για κάθε συμμετέχοντα που δεν διαθέτει μονάδα παραγωγής, και για κάθε ημέρα κατανομής, το οποίο θα προσδιορίζεται από τον μέσο όρο των συναλλαγών του συγκεκριμένου συμμετέχοντος των προηγούμενων επτά ΗΕΠ.

● Στην πιστωτική κάλυψη της θέσης του συμμετέχοντος από την κατάθεση εγγυητικής επιστολής ή και στην κατάθεση επιπλέον χρηματικών ποσών ή πρόσθετης εγγυητικής επιστολής, για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου που αντιπροσωπεύει ο κάθε συμμετέχων ανά ημέρα κατανομής.

● Στην εισαγωγή της έννοιας του Διακανονισμού των Συναλλαγών του ΗΕΠ στον Κώδικα Συναλλαγών, δηλαδή των πληρωμών και των εισπράξεων αυθημερόν, μέσω τραπεζικού λογαριασμού σε πιστωτικό ίδρυμα με το οποίο συνεργάζεται ο Λειτουργός της Αγοράς.

● Στην εισαγωγή της έννοιας Κατάσταση Εκκρεμών Οικονομικών Υποχρεώσεων στον ΚΣΗΕ, σε περίπτωση όπου ένας συμμετέχων δεν εκπληρώνει τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τον Λειτουργό της Αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v