Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινδυνεύουν και μονάδες ΔΕΗ από το κόστος ενέργειας

Σήμερα οι λιγνιτικές μονάδες λειτουργούν με μειωμένη ισχύ εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκά και αιολικά) και της μειωμένης ζήτησης. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα. Τι απαντά η ΔΕΗ στα ερωτήματα της βιομηχανίας.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Κινδυνεύουν και μονάδες ΔΕΗ από το κόστος ενέργειας

Από την πολιτική υψηλών τιμών ενέργειας για τη βιομηχανία δεν κινδυνεύουν μόνο οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, αλλά και λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, η λειτουργία των οποίων θα καταστεί αντιοικονομική.

Αυτό τονίζουν με έμφαση οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών μεγάλων καταναλωτών, με αφορμή τις ατυχείς κατά τους ίδιους ανακοινώσεις της ΔΕΗ για τα νέα τιμολόγια της βιομηχανίας. 

Αναλυτικότερα, όπως επισημάνθηκε σε συνέντευξη τύπου της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), αυτήν τη στιγμή οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ λειτουργούν οι περισσότερες με μειωμένη ισχύ, ενώ τουλάχιστον τέσσερις βρίσκονται εκτός λειτουργίας.

Η εικόνα αυτή είναι αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκά και αιολικά) και της μειωμένης ζήτησης.

Έτσι, όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά, αν σταματήσει η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, τα οικονομικά της οποίας είναι σε άσχημη κατάσταση, αλλά και μερικών ακόμη βιομηχανιών με σταθερά φορτία όλο το εικοσιτετράωρο, η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να διακόψει τη λειτουργία μιας ή περισσότερων μονάδων λιγνίτη, καθώς δεν θα υπάρχει ζήτηση που να ανταποκρίνεται στα ειδικά χαρακτηριστικά τους.

Δηλαδή, σταθερή ζήτηση όλο το εικοσιτετράωρο και 365 ημέρες τον χρόνο, όπως συμβαίνει με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Η κατάσταση θα γίνει περισσότερο κρίσιμη, αν και το Αλουμίνιο διακόψει τη λειτουργία της ηλεκτρόλυσης, η οποία απορροφά σταθερή ισχύ της τάξης των 250 - 300 μεγαβάτ. Η προοπτική αυτή δεν είναι θεωρητική, καθώς όπως ανέφερε πρόσφατα ο επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος η συνέχιση της λειτουργίας της ηλεκτρόλυσης από το Αλουμίνιο συναρτάται άμεσα με την τιμή κιλοβατώρας στην οποία θα καταλήξει η διαιτησία που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της ΔΕΗ και της μεταλλουργίας.

Αυτό που επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας στη ΔΕΗ, αλλά κυρίως στην κυβέρνηση, είναι ότι το ακολουθούμενο μοντέλο υπερφορολόγησης της ενέργειας (ηλεκτρικό και φυσικό αέριο), σε συνδυασμό με τις χρεώσεις τελών για ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ), Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, δικαιωμάτων ρύπων, δεν καταλήγει στην απαξίωση μόνο της εγχώριας παραγωγής και στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και εσόδων για το Δημόσιο, αλλά και της ίδιας της ΔΕΗ, η οποία από τα πράγματα θα υποχρεωθεί σε διακοπή λειτουργίας κάποιων από τις μονάδες βάσης (λιγνιτικές).

Ήδη από τα στοιχεία του ημερήσιου προγραμματισμού ένταξης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, προκύπτει ότι οι λιγνιτικές μονάδες τις περισσότερες ώρες του 24ώρου λειτουργούν με το μισό της ονομαστικής ισχύος τους, δηλαδή στα επίπεδα των 150-180 μεγαβάτ.

Η εικόνα αυτή είναι πιο έντονη τις μέρες των αργιών, όταν η ζήτηση μειώνεται ακόμη περισσότερο οπότε αυξάνεται ο χρόνος λειτουργίας τους με μειωμένη ισχύ.

Εν τω μεταξύ, η ΔΕΗ υπεραμύνεται των επιλογών της. Σε σχετική ανακοίνωση ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως τα νέα τιμολόγια διαμορφώθηκαν μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις, ενώ οι συνολικές χρεώσεις συνίστανται σε χρεώσεις που καθορίζονται από τη ΔΕΗ (ανταγωνιστικές), αλλά και σε χρεώσεις που ρυθμίζονται από την Πολιτεία, καθώς και σε τέλη και φόρους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v