Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αποζημίωση του κατοχικού δανείου άφησε το απόγευμα της Πέμπτης ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποκλείοντας όμως να δοθούν γερμανικές αποζημιώσεις, διαχωρίζοντας έτσι τα δυο θέματα.
Όπως τόνιζε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο ΥΠΟΙΚ: "Πράγματι πρέπει να δούμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα (για το κατοχικό δάνειο), όμως, με τη συνθήκη του Λονδίνου αλλά και με τη δεύτερη συνθήκη, όταν έπεσε το Τείχος, η Ελλάδα συμφώνησε και υπέγραψε για τις γερμανικές αποζημιώσεις".
Ωστόσο, σε βραδινή του συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι, απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα συζήτησης, σημειώνοντας ότι και τα δυο θέματα (και οι πολεμικές αποζημιώσεις) έχουν ρυθμιστεί σε νομικό επίπεδο οριστικά, με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας.
Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, ερωτηθείς εάν συζήτησαν για νέα μέτρα, περιορίστηκε στο να απαντήσει ότι δεν έγινε τέτοια συζήτηση και τόνισε ότι η Ευρώπη ενέκρινε τη χορήγηση της δόσης προς την Ελλάδα, και υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι στη Δημοκρατία, η αντιπολίτευση είναι χρήσιμη αλλά τις αποφάσεις τις λαμβάνει η κυβέρνηση.
Σε άλλη ερώτηση για το εάν θα χρειαστεί η Ελλάδα νέο πρόγραμμα, είπε ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του 2014 και εάν υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα και έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα κανονικά, τότε θα συζητήσουμε για νέα μέτρα μείωσης του χρέους.
Πάντως, αναγνώρισε ότι ανάμεσα στην τρόικα, υπάρχουν προβλήματα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που πρέπει να επιλυθούν.
Απαξιωτικός ήταν ο Γερμανός υπουργός για τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις γερμανικές αποζημιώσεις, αφού ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι άκουσε ότι κάποιος της αντιπολίτευσης έγινε δεκτός από τον ΠτΔ και συνεχίζοντας, είπε χαρακτηριστικά: «Έμαθα ότι επικεφαλής μιας πολιτικής ομάδας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά δεν μου είπαν τι συζήτησαν. Αλλά ακόμα και αν μου έλεγαν, δεν θα το σχολίαζα, σεβόμενος το θεσμό του ΠτΔ.
Αναφορικά με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για το Επενδυτικό Ταμείο, αφού ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε το σεβασμό του για τις μεγάλες προσπάθειες και την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια προσαρμογής, καταλήγοντας ότι εμπιστεύεται και στηρίζει την Ελλάδα.
Ο κ. Στουρνάρας, από την πλευρά του, υπερθεμάτισε για το νέο ταμείο που θα βοηθήσει την ανάπτυξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για πολιτικό συμβολισμό αυτής της συμφωνίας, λέγοντας ότι η Γερμανία δείχνει και έμπρακτα την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα για να βγει από την κρίση.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του γερμανικού σχεδίου για τη στήριξη της οικονομίας, εξετάζεται η δυνατότητα απευθείας δραστηριοποίησης των γερμανικών ταμιευτηρίων στην ελληνική αγορά, πρόταση την οποία είχε διατυπώσει ο πρόεδρος των γερμανικών ταμιευτηρίων σε πρόσφατη εκδήλωση του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου, και η οποία δείχνει να τροχιοδρομείται.
Μη συνεχίζετε την κουβέντα για κούρεμα
«Ξεχάστε τη συζήτηση για το κούρεμα, δεν σας κάνει καλό», δήλωνε νωρίτερα από το βήμα του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο, ο οποίος έθεσε θέμα κουρέματος, ανέφερε: «Eγώ υπήρξα ο πρώτος υπουργός που υποστήριξε κούρεμα. Δεν συζητούμε όμως για δεύτερο κούρεμα. Εάν το 2014 έχουν τηρηθεί οι υποχρεώσεις και έχει υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για πιθανή βοήθεια και πρόσθετα μέτρα προς την κατεύθυνση ελάφρυνσης του χρέους. Όμως εάν συζητάτε για κούρεμα πέρα από το 53% στον ιδιωτικό τομέα, δεν το συζητάμε καθόλου.
Εάν μιλάτε για κούρεμα στον μηχανισμό στήριξης, τότε είμαστε εντελώς αντίθετοι. Εφόσον παίρνετε βοήθεια και μιλάτε για κούρεμα, τότε είσαστε ψεύτες. Εάν συνεχίσετε, αυτή η κατεύθυνση δεν είναι σωστή».
Στήριξη για το αναπτυξιακό ταμείο
Κατά τη βασική του ομιλία, ο Β. Σόιμπλε επανέλαβε τη θέση της Γερμανίας σε ό,τι αφορά την απαραίτητη προσήλωση της ελληνικής οικονομίας στη δημοσιονομική εξυγίανση. Υποστήριξε ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων, αν και επώδυνος, είναι μονόδρομος.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν φτάνει μόνο η αντιμετώπιση του χρέους, χρειάζεται και η δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάπτυξη.
Αναγνώρισε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και δανεισμού και αναφέρθηκε στη δημιουργία αναπτυξιακού επενδυτικού ταμείου η οποία θα υποστηριχθεί με κεφάλαια τόσο της KfW όσο και του γερμανικού δημοσίου, χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένο ποσό.
Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει τεχνοκρατική στήριξη με σκοπό τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου και την άρση της γραφειοκρατίας, ώστε να εξυπηρετηθούν αποτελεσματικότερα οι επιχειρήσεις.
Δήλωσε ευθαρσώς ότι έχει εντυπωσιαστεί από την πρόοδο της χώρας και πως παρότι απομένουν πολλά ακόμα να γίνουν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα βρει τη διέξοδό της ώστε να επιστρέψει στον δρόμο της ανάκαμψης.
Πριν από δέκα χρόνια εμείς ήμασταν οι ασθενείς της Ευρώπης και αναγκαστήκαμε να ακολουθήσουμε έναν επώδυνο δρόμο, ανέφερε ο κ. Σόιμπλε.
Σημειώνεται ότι ο κ. Σόιμπλε συναντήθηκε το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, καθώς και με τους κ. Χατζηδάκη και Στουρνάρα.
Ποιοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν τα διευθυντικά στελέχη των μεγάλων ελληνικών τραπεζών.
Ειδικότερα, παρόντες ήταν, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha κ. Μαντζούνης καθώς και ο επικεφαλής της Eurobank κ. Χρήστος Μεγάλου.
Οι τραπεζίτες είχαν την ευκαιρία ολιγόλεπτης ανταλλαγής απόψεων με τον γερμανό υπουργό οικονομικών στο περιθώριο της εκδήλωσης.
«Το ποτήρι είναι πολύ πιο γεμάτο»
Συνάντηση διάρκειας 40 λεπτών είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.
Στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου και ο βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθου Λαζαρίδης.
Μετά τη σύσκεψη, οι κ.κ. Βενιζέλος και Σόιμπλε είχαν συζήτηση «πρόσωπο με πρόσωπο» ενώ μετά την αποχώρηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχαν δεκάλεπτη συνομιλία.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Σόιμπλε φέρεται να είπε ότι «το ποτήρι είναι πιο πολύ γεμάτο» και να αναγνώρισε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης, φέρεται να έκανε θετική αναφορά στη χθεσινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και ειδικότερα στις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση, αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις, ενώ υπογράμμισε ότι στο εξής θα επιταχυνθούν περισσότερο οι ρυθμοί των μεταρρυθμίσεων.