Παζάρια ΔΕΗ-ΥΠΕΚΑ για τιμολόγια υψηλής τάσης

Οι όποιες ρυθμίσεις πρόκειται να ληφθούν δεν αναιρούν το γεγονός ότι η αγορά θα συνεχίσει να διέπεται από τις στρεβλώσεις που προκαλεί το σημερινό σύστημα του pool και η λειτουργία του μονοπωλίου της ΔΕΗ.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Παζάρια ΔΕΗ-ΥΠΕΚΑ για τιμολόγια υψηλής τάσης
Εν αναμονή των νομοθετικών ρυθμίσεων για την εφαρμογή μέτρων που θα συμβάλουν στη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία, η ΡΑΕ συνεχίζει να εκδίδει αποφάσεις μετά από προσφυγές βιομηχανιών, με τις οποίες καλεί τη ΔΕΗ να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των όρων των συμβολαίων.

Όπως τονίζουν παράγοντες της βιομηχανίας, που αναμένουν εδώ και μήνες τη λήψη μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, η μεγάλη καθυστέρηση οφείλεται στο ότι για τις όποιες ρυθμίσεις που θα καταλήξουν στη μείωση του κόστους της κιλοβατώρας θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα ποσά που θα χάσει η ΔΕΗ από την επιβολή φόρου στο λιγνίτη, την κατάργηση της αμοιβής (ΑΔΙ) για τις μονάδες που θα τεθούν εκτός λειτουργίας, το πάγωμα των τιμολογίων χαμηλής τάσης μετά την πρώτη Ιουλίου, ή θα κερδίσει από την κατάργηση του spread στο μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ίδιους, οι όποιες ρυθμίσεις πρόκειται να γίνουν δεν αναιρούν το γεγονός ότι η αγορά θα συνεχίσει να διέπεται από τις στρεβλώσεις που προκαλεί το σημερινό σύστημα του pool και η λειτουργία του μονοπωλίου της ΔΕΗ, με το οποίο αδυνατούν να διαπραγματευτούν οι βιομηχανικοί καταναλωτές.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η αναμενόμενη εφαρμογή της «διακοψιμότητας» στα τιμολόγια της υψηλής και της μέσης τάσης (η δυνατότητα ενός μεγάλου πελάτη να μειώνει την κατανάλωση τις ώρες όπου υπάρχει υψηλή ζήτηση για ενέργεια), έτσι όπως σχεδιάζεται, θα επιφέρει μείωση εσόδων της τάξεως των 80 εκατομμυρίων περίπου σε ετήσια βάση.

Το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί κυρίως στην υψηλή και δευτερευόντως στη μέση τάση, ενώ θα αφήσει χωρίς ουσιαστικό όφελος τις χαμηλές καταναλώσεις στη μέση τάση.

Έτσι, αυτήν τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να αξιολογηθεί το... όφελος ή οι... επιβαρύνσεις που θα έχει η ΔΕΗ από τα μέτρα τα οποία πρόκειται να ληφθούν, ώστε να οριστικοποιηθούν οι διατάξεις για την εφαρμογή της διακοψιμότητας στα τιμολόγια.

Ας σημειωθεί ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η ΡΑΕ εκδίδει αποφάσεις μετά από προσφυγές - καταγγελίες βιομηχανιών για τις υψηλές χρεώσεις της ΔΕΗ, σύμφωνα με τις οποίες τα μέρη καλούνται σε διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό τιμολογίων πώλησης ηλεκτρικού, με βάση το καταναλωτικό προφίλ της κάθε βιομηχανίας.

Πρόσφατα η ΡΑΕ εξέδωσε αποφάσεις για τις προσφυγές των βιομηχανιών Ελληνική Υφαντουργία, Κλωστήρια Κιλκίς και ARTENIUS ΕΛΛΑΣ, οι οποίες ωστόσο παραμένουν κενό γράμμα καθώς οι διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ δεν γίνονται επί της ουσίας.

Ας σημειωθεί ότι εδώ και καιρό οι περισσότερες εξαγωγικές βιομηχανίες εκπέμπουν σήματα κινδύνου προς την κυβέρνηση για τη συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας, καθώς το κόστος ενέργειας τις καθιστά μη ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της ARTENIUS στο εργοστάσιο της οποίας στη ΒΙ.ΠΕ. Βόλου προχώρησε σε επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, μειώνοντας την κατανάλωση ηλεκτρικού κατά 12% ή 2,5 εκατομμύρια κιλοβατώρες ετησίως.

Ωστόσο, με βάση τα νέα τιμολόγια που επιβάλλει η ΔΕΗ από το 2012, το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους έγινε βασικός παράγοντας για την εμπορική πορεία και τη βιωσιμότητα της εταιρείας, καθώς οι πολύ μεγάλες αυξήσεις που σημειώθηκαν σε μία σειρά χρεώσεων οδήγησαν στην εκτίναξη του.

Έτσι, το ενεργειακό της κόστος με βάση το νέο τιμολόγιο της ΔΕΗ το 2012 ανήλθε σε 17,92% επί του συνόλου του κόστους βιομηχανοποίησης, ενώ βάσει της προηγούμενης τιμολογήσεως ήταν 15,38%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v