Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρόικα: Σε… δόσεις η δόση των 8,1 δισ. ευρώ

Επιβεβαιώνουν πηγές του ΥΠΟΙΚ ότι η τρόικα σχεδιάζει τμηματική καταβολή της δόσης. Κριτήριο η πρόοδος στα προαπαιτούμενα. Το αίτημα της Ελλάδας για τη «λίστα Γιούνκερ» και οι αντιδράσεις στο Λουξεμβούργο.

Τρόικα: Σε… δόσεις η δόση των 8,1 δισ. ευρώ

Γύρω στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να λάβει η χώρα μας τον Ιούλιο από τη δόση των 8,1 δισεκατομμυρίων, με τα υπόλοιπα να σπάνε σε επιμέρους εκταμιεύσεις, ανάλογα με την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων.

Όπως ανέφερε μάλιστα στο Εuro2day.gr υψηλόβαθμος στέλεχος της κυβέρνησης, το σχέδιο για «σπάσιμο» της δόσης είναι ήδη εις γνώση του υπουργείου οικονομικών. Την πληροφορία, αυτή που μεταδίδει από το πρωϊ το Euro2day.gr επιβεβαίωσε στέλεχος του ΥΠΟΙΚ μετά την ευρεία σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο, εκφράζοντας την ελπίδα να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο.

Κατά την τρόικα, αλλά και το EWG, η αξιολόγηση δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το eurogroup της 8ης Ιουλίου. Απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση για την τμηματική καταβολή. Μάλιστα γίνονται προσπάθειες η πρώτη υπο-δόση να εγκριθεί από το eurogroup είτε με τηλεδιάσκεψη, είτε με φυσική παρουσία μέχρι το τέλος του μήνα.

«Η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη σε μια σειρά από εκκρεμότητες-προαπαιτούμενα, ιδιαίτερα στον τομέα της διοικητικής μεταρρύθμισης, με αποτέλεσμα οι υπόλοιπες εκταμιεύσεις να συζητηθούν ξανά από τον Σεπτέμβριο και μετά», ανέφερε πηγή της Κομισιόν.

Στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν σήμερα το βάρος πέφτει στο υπουργείο οικονομικών, το οποίο έλαβε «υπόγειο» τελεσίγραφο ότι μέχρι το τέλος του Ιουλίου θα πρέπει να υποβληθούν στη τρόικα πλήρη στοιχεία για την απόλυση 4.000 δημοσίων υπαλλήλων φέτος, τα οποία κινούνται ανεξάρτητα με το πλάνο της κινητικότητας των 12.500 υπαλλήλων.

Η κυβέρνηση και ο νέος υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να επιθυμούν παράταση της διορίας, όμως, σε επικοινωνία με την Κομισιόν, αρμόδιος παράγοντας διαβεβαίωσε ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, τέτοιο αίτημα «δεν έχει υποβληθεί». Αυτό δεν αποκλείεται να γίνει στο σημερινό ραντεβού με τους δανειστές.

Σήμερα, η τρόικα πραγματοποίησε ανιχνευτικές επαφές με τους νέους αρμόδιους υπουργούς, όμως, έχουν ήδη λάβει διαβεβαιώσεις, τόσο από τον κ. Στουρνάρα όσο και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ότι «τα πρόσωπα άλλαξαν, οι δεσμεύσεις όχι». Το παζάρι δηλαδή εστιάζει στα χρονοδιαγράμματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι κατά την συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου μετά τον ανασχηματισμό, τα μικρόφωνα συνέλαβαν τον κ. Στουρνάρα να ψιθυρίζει στον κ. Σαμαρά ότι ήθελε άμεση συνάντηση με τον Άδωνη Γεωργιάδη για να τον ενημερώσει για τον ΕΟΠΥΥ. «Αυτά είναι μεταξύ σας», ανταπάντησε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, η τρόικα έχει λάβει εντολή να παίξει «σκληρό ροκ» με την κυβέρνηση και να μην υποχωρήσει σε κανένα από τα προαπαιτούμενα.

Τα επιπρόσθετα μέτρα είναι προ των πυλών ώστε να διασφαλιστεί το δημοσιονομικό κενό και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση της χώρας, γεγονός που είναι ήδη εις γνώση της κυβέρνησης. Η τελευταία προσπαθεί να διαμορφώσει πλέγμα προτάσεων το οποίο θα αποτρέψει επώδυνες λύσεις με μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, κάτι που πολιτικά θεωρείται ανέφικτο.

Η λίστα Γιούνκερ

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η προσπάθεια να ληφθούν στοιχεία για έλληνες καταθέτες στο εξωτερικό. Όπως είχε αποκαλύψει σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Euro2day.gr ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε ποτέ πληροφορίες από το Λουξεμβούργο για τους έλληνες καταθέτες.

Ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας την ζήτησε αρμοδίως από τον ομόλογο του Λυκ Φρίντεν στο περασμένο eurogroup, πληροφορία που διέρρευσε η κυβέρνηση στα ΝΕΑ.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, ο κ. Φρίντεν δεν είδε αυτό το αίτημα με καλό μάτι και εξέφρασε την δυσαρέσκεια του στον πρωθυπουργό του.

Όπως μας διεμήνυσαν αρμόδιες πηγές, η λίστα μάλλον θα κινηθεί αργά από πλευράς Λουξεμβούργου, καθώς ο ίδιος ο κ. Φρίντεν βρίσκεται εν μέσω θυελλώδους αμφισβήτησης από την αντιπολίτευση της χώρας του και χρεώνεται υπόθεση κατασκοπίας όταν διετέλεσε υπουργός δικαιοσύνης στη δεκαετία του 90.

Το τελευταίο που θέλει ο κ. Φρίντεν είναι να ανοίξει πόλεμο με τους τραπεζίτες του Λουξεμβούργου σε μια στιγμή ευάλωτη για τον ίδιο καθώς χτίζει συμμαχίες ώστε να διαδεχθεί τον κ. Γιούνκερ.

Πάντως, το αξιοπερίεργο της ιστορίας, είναι το γεγονός (που δεν αποδέχεται αμφισβήτηση) ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψης του κ. Γιούνκερ στην Αθήνα και ενώ είχε επαφές με τους κ.κ. Σαμαρά και Στουρνάρα, κανείς δεν ανέφερε το θέμα της λίστας των καταθετών.

«Oύτε καν στο γεύμα, όπου η συζήτηση ήταν πιο χαλαρή» μάς ανέφερε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου…

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v