Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς εκλογικό σασπένς το σίριαλ της ΕΡΤ

Στο... τρίτο ημίχρονο κλειδώνει η συμφωνία της συγκυβέρνησης. Οι οπισθοχωρήσεις που βγάζουν από το αδιέξοδο. Το σχέδιο για τη δημόσια τηλεόραση. Ο ανασχηματισμός, η νέα προγραμματική συμφωνία και τα επόμενα μέτωπα.

Χωρίς εκλογικό σασπένς το σίριαλ της ΕΡΤ
Με οδηγό την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας φαίνεται πως κλείνει το θέμα της ΕΡΤ για τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους, οι οποίοι προσέρχονται σήμερα στο τρίτο κατά σειρά ραντεβού προκειμένου να οριστικοποιήσουν το νέο μοντέλο κυβερνητικής συνεργασίας τους.

Προηγουμένως ο Ε. Βενιζέλος και ο Φ. Κουβέλης θα ζητήσουν το πράσινο φως από τα όργανα των κομμάτων τους, έτσι ώστε να προχωρήσουν τόσο στη λύση του θέματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, όσο και στη νέα προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης, η οποία πλέον οδεύει και σε ανασχηματισμό στις αρχές Ιουλίου, αμέσως μετά το συνέδριο της Ν.Δ.

Η χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου ανέδειξε ότι κανείς εκ των τριών δεν θέλει εκλογές και έτσι φαίνεται πως βρίσκεται κοινός τόπος για να ξεπεραστεί η κρίση που προκλήθηκε από το λουκέτο στην ΕΡΤ. Η τελευταία αυτή λέξη (ΕΡΤ) βγήκε από το λεξιλόγιο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που πλέον φαίνεται πως αποδέχονται την ετυμηγορία του ΣτΕ ότι η εταιρεία αποτελεί πλέον παρελθόν και οι εργαζόμενοι έχουν απολυθεί.

Από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών προκύπτει ότι το κρίσιμο θέμα στη χθεσινή συνάντηση, και σε αυτήν που προγραμματίζεται για σήμερα στις 20:30, είναι η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και η δημιουργία προϋποθέσεων καλύτερης συνεννόησης.

Άλλωστε, ακόμα και αν το μέτωπο ΕΡΤ κλείσει, οι τρεις αρχηγοί θα κληθούν να χειριστούν καυτά θέματα που αφορούν τη φορολογία, τον κίνδυνο νέων μέτρων αλλά και την παρουσίαση του ολοκληρωμένου προγράμματος συρρίκνωσης του Δημοσίου με «κινητικότητα» και νέες απολύσεις.

Νέα προγραμματική συμφωνία και αλλαγές στην κυβέρνηση

Χαρακτηριστικές για το τι βρίσκεται τώρα στο τραπέζι είναι οι δηλώσεις των Βενιζέλου και Κουβέλη, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην ανάγκη αποφυγής εκλογών και στις ευθύνες που αναλαμβάνουν προκειμένου να αρθούν αδιέξοδα που θα οδηγούσαν σε κάλπες, οι οποίες θα είχαν καταστροφικές συνέπειες.

«Ξέρουμε ότι ο ελληνικός λαός στη μεγάλη του πλειοψηφία δε θέλει εκλογές, θέλει σταθερότητα, θέλει να έχει μια κυβέρνηση. Αλλά όχι απλώς μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης. Μια κυβέρνηση γνήσια τρικομματικής συνεργασίας», δήλωσε ο Βενιζέλος.

Αναγνώρισε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρξει συμφωνία η οποία «θα διασφαλίζει την άμεση συμμόρφωση στην απόφαση του ΣτΕ και την άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε όλες τις συχνότητές της. Και ταυτόχρονα, θα δίνει νέα ώθηση στην κυβέρνηση με μια επικαιροποιημένη προγραμματική συμφωνία και με κανόνες λειτουργίας που θα τηρούνται, γιατί αυτό επιβάλλει η δημοκρατική τάξη και γιατί αυτό επιβάλλει η εθνική ανάγκη».

«Καταβάλλω κάθε προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει λύση», είπε ο Φώτης Κουβέλης από την πλευρά του μιλώντας για ζητήματα λειτουργίας της τρικομματικής κυβέρνησης και για την ανάγκη επικαιροποίησης, στη βάση των νέων δεδομένων, του συνόλου των θεμάτων που προσδιορίζουν την πολιτική που πρέπει να ασκηθεί. Έσπευσε μάλιστα να τονίσει ότι «η υπευθυνότητα της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι διαρκώς παρούσα».

Τι αλλάζει για την κυβέρνηση

Το νέο τοπίο για την κυβέρνηση σκιαγραφείται ως εξής:

· Η προγραμματική συμφωνία που υπέγραψαν πριν από έναν χρόνο τα τρία κόμματα θα αναμορφωθεί ώστε να καλύψει τα σημερινά δεδομένα, στα οποία έχει προστεθεί, μεταξύ άλλων, και η απόλυση δημοσίων υπαλλήλων.

· Θα επιχειρηθεί καλύτερος συντονισμός, ώστε να αποφευχθούν αιφνιδιασμοί «τύπου ΕΡΤ» με τη δημιουργία, πιθανόν, ενός συντονιστικού οργάνου στο οποίο θα μετέχουν εκπρόσωποι των τριών κομμάτων.

· Ο Ε. Βενιζέλος και ο Φ. Κουβέλης πριν από το τρίτο κατά σειρά ραντεβού θα έχουν πάρει το πράσινο φως από τις κοινοβουλευτικές ομάδες και τα κομματικά τους όργανα, σε συνεδριάσεις που έχουν οριστεί για σήμερα το απόγευμα, ώστε με λυμένα χέρια να προχωρήσουν σε οριστική συμφωνία με τον Σαμαρά.

Το «αντίο» στην ΕΡΤ

Η σκιαγραφούμενη συμφωνία των τριών εταίρων αναφορικά με τη δημόσια τηλεόραση βασίζεται στα δεδομένα που διαμόρφωσε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ξεκαθάρισε ότι «η δημόσια τηλεόραση θα λειτουργεί με σεβασμό στις αποφάσεις του ΣτΕ».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ΕΡΤ είναι πλέον παρελθόν κι οι εργαζόμενοι σε αυτήν απολύονται, λαμβάνοντας τις αποζημιώσεις που τους αναλογούν. Δημιουργείται ένα μεταβατικό σχήμα το οποίο θα εκπέμψει σε όλες τις συχνότητες πλήρες πρόγραμμα με προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου δύο ή τριών μηνών. Έτσι, συμβιβάζεται η απαίτηση Σαμαρά για κλείσιμο της «αμαρτωλής ΕΡΤ» με τη θέση των δύο εταίρων να υπάρξει σύντομα επιστροφή του σήματος της ραδιοτηλεόρασης και η εκπομπή κανονικού προγράμματος.

Παζάρι γίνεται αναφορικά με τον αριθμό των εργαζομένων. Το Μαξίμου προσδιορίζει τις ανάγκες του νέου φορέα κατά το μέγιστο σε 1.000 - 1.100 άτομα. 

Εκτός αναμένεται να τεθούν εργαζόμενοι με δεύτερη απασχόληση, όσοι προσελήφθησαν κατά την περίοδο της παρούσας κυβέρνησης, αλλά και προσωπικό περιφερειακών τομέων (μουσικά σύνολα, διοικητικό προσωπικό κ.ά.).

Για το οριστικό σχήμα της νέας εταιρείας (ΝΕΡΙΤ) οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v