Σε θέματα ουσίας για τη λειτουργία της συγκυβέρνησης μετατοπίζεται η συζήτηση των τριών πολιτικών αρχηγών, μετά την πρόταση Σαμαρά, που ανοίγει τον δρόμο για ανασχηματισμό, πιθανή συμμετοχή των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και για αναθεώρηση της προγραμματικής συμφωνίας ώστε να βελτιωθεί ο συντονισμός και η παραγωγή έργου.
Όλα αυτά υπό τη σκιά των πολιτικών παρεμβάσεων της Ευρώπης που άσκησε έντονες πιέσεις τα τελευταία 24ωρα προκειμένου να αποσοβηθεί το ενδεχόμενο εκλογικού «ατυχήματος», που θα λειτουργούσε ως τροχοπέδη στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.
Στο θέμα της ΕΡΤ η προσωρινή απόφαση του Σ.τ.Ε. επιτάσσει μεν άνοιγμα των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων, όμως δεν αντιτάσσεται στην κατάργηση της ΕΡΤ και στη δημιουργία νέου φορέα.
Παρότι όλες οι πλευρές δηλώνουν (όπως αναμενόταν άλλωστε) δικαιωμένες από τις εξελίξεις, είναι σαφές ότι θα ακολουθήσουν σοβαρές διαβουλεύσεις, όχι μόνο για το θέμα της ΕΡΤ, που ούτως ή άλλως φαίνεται να μπαίνει αμετάκλητα σε τροχιά ριζικής αναδιάρθρωσης, αλλά γενικότερα και για τους κανόνες που θα διέπουν εφεξής τις μεταξύ τους σχέσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά το ακανθώδες, αλλά και αναπόδραστο θέμα των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο.
Θέμα στο οποίο έχουν παρατηρηθεί ολιγωρίες και παλινωδίες, για τις οποίες η Νέα Δημοκρατία φορτώνει την ευθύνη στα άλλα δύο μέλη της συγκυβέρνησης, ενώ εκείνα κατηγορούν τον κ. Σαμαρά ότι αιφνιδιάζει και λειτουργεί ως να προΐσταται μονοκομματικής κυβέρνησης.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι αμέσως μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να δηλώσει πως «μείζον θέμα είναι η συνέχιση των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες η κυβέρνηση τόλμησε και θα συνεχίσει».
«Mε την απόφαση του ΣτΕ επικυρώνεται η κατάργηση της ΕΡΤ και του Διοικητικού Συμβουλίου της και διατάσσεται ο υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος υφυπουργός να εκπέμψουν πρόγραμμα από δημόσιο φορέα μέχρι να συσταθεί ο νέος φορέας», τόνισε.
Βενιζέλος: Ο Σαμαράς φαίνεται πως καταλαβαίνει
Στην ανάγκη να επικαιροποιηθούν η προγραμματική συμφωνία και η λειτουργία της τρικομματικής κυβέρνησης στάθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός «φάνηκε να καταλαβαίνει».
«Το βασικό ζήτημα είναι η προγραμματική βάση της κυβέρνησης συνεργασίας, οι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία μιας τρικομματικής κυβέρνησης που βασίζεται στην καλόπιστη θεσμική ισοτιμία των κομμάτων», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως «δεν είναι όμως η ΕΡΤ το μόνο ή το βασικό αντικείμενο».
Τάχθηκε υπέρ των μεταρρυθμίσεων «χωρίς προχειρότητες και αντιφάσεις» και ζήτησε «από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να ερμηνεύσει σωστά την απόφαση του ΣτΕ και να κάνει όλες τις αναγκαίες κινήσεις που επιτρέπουν στην κυβέρνηση αυτή να επαναθεμελιώσει την ύπαρξή της».
Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι το νομικό καθεστώς της ΕΡΤ πρέπει να ρυθμιστεί είτε με νεότερη Κοινή Υπουργική Απόφαση, είτε με νόμο που θα ψηφιστεί με μια ταχεία διαδικασία από τη Βουλή προκειμένου να υπάρξει ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας που θα επανεκκινήσει την ΕΡΤ.
Κουβέλης: Κανείς δεν δικαιούται να λειτουργεί με μονομέρεια
«Ο πρωθυπουργός πρέπει να θέσει αμέσως σε συνολική εκκίνηση τη λειτουργία της ΕΡΤ και από εκεί και πέρα οι αναδιαρθρώσεις και ο εξορθολογισμός να δρομολογηθούν», υποστήριξε ο Φώτης Κουβέλης. Ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ στάθηκε στο ότι συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν την ανάγκη της κοινής λειτουργίας των τριών κομμάτων στο πλαίσιο της κυβέρνησης. Κάλεσε δε τον Αντώνη Σαμαρά να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ.
Η θέση του Συμβουλίου της Επικρατείας
Ο πρόεδρος του ΣτΕ Κωνσταντίνος Μενουδάκος, ο οποίος έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ, πρακτικά ζητά την επαναφορά του σήματος της ΕΡΤ, καθώς και την εκπομπή ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων.
Σύμφωνα με την απόφαση, αναστέλλεται το σκέλος της πρωθυπουργικής απόφασης που αφορά τη διακοπή μετάδοσης εκπομπών και και τη λειτουργία των συχνοτήτων, ενώ ζητείται από τον υπουργό Οικονομικών να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη συνέχισή της μέχρι τη σύσταση νέου φορέα.
Επί της ουσίας, η προσωρινή απόφαση που εξέδωσε ο πρόεδρος του ΣτΕ διατάσσει την επαναλειτουργία της ΕΡΤ μέχρι την οριστικοποίηση της διάδοχης κατάστασης. Ως προς τον τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ μέχρι τότε, δηλαδή ο αριθμός των εργαζομένων καθώς και το πρόγραμμα που θα εκπέμπει, αυτά, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσουν πολιτική απόφαση.
Πηγές του ΣτΕ διευκρινίζουν ότι με βάση τις αποφάσεις η ΕΡΤ θα λειτουργήσει με διαχειριστή ο οποίος θα έχει τις αρμοδιότητες της παλαιάς διοίκησης της επιχείρησης. Θα μπορεί δηλαδή, κατά την κρίση του και τις ανάγκες, να διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό ή να το απολύσει όλο ή εν μέρει.
* Δείτε τις δηλώσεις των Κουβέλη και Βενιζέλου στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.