Ουδείς αρμόδιος φαίνεται να «ίδρωσε» από τις αποκαλύψεις που έκανε πρόσφατα το Euro2day.gr (κι ακολούθησαν στη συνέχεια άλλα Μέσα) για τον κίνδυνο ματαίωσης της επιτυχούς ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, της μόνης σημαντικής επιτυχίας που έχει να παρουσιάσει ως τώρα το ΤΑΙΠΕΔ.
Μόλις προχθές, μία μέρα μετά το φιάσκο της ΔΕΠΑ, η διοίκηση του ΟΠΑΠ υπέγραψε το καταστατικό της νέας εταιρίας για τη διαχείριση των λαχείων (στην οποία, πλην του ίδιου, μετέχουν με ποσοστό 16,5% έκαστη η Intralot και η Scientific Games International), χωρίς καμία αλλαγή.
Με βάση αυτό το καταστατικό, ο ΟΠΑΠ, leader της κοινοπραξίας με ποσοστό 67% (και ανάλογη συμμετοχή στην καταβολή 190 εκατ. στο ελληνικό δημόσιο) καθίσταται δέσμιος της μειοψηφίας, αφού για να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις από τη γενική συνέλευση απαιτείται το 75%, ενώ σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου απαιτείται πλειοψηφία 8 μελών, με τον ΟΠΑΠ να διαθέτει μόνον 7!
Όλα αυτά συνέβησαν παρά το εξώδικο που έλαβε στις 29 Μαΐου η διοίκησή του από την Emma Delta (το επενδυτικό σχήμα στο οποίο κατοχυρώθηκε η πώληση του 33% του Οργανισμού), όπου τονιζόταν ότι η υλοποίηση της συμφωνίας για τα λαχεία, με τον τρόπο που προχωρά, βλάπτει τα συμφέροντα του ΟΠΑΠ και αντιβαίνει ρητούς όρους του σχετικού διαγωνισμού.
Σιγή... ιχθύος για όλες τις καταγγελίες
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι, παρά τα απανωτά δημοσιεύματα που εδώ και μήνες καυτηριάζουν τόσο την υπόθεση των λαχείων (για την οποία το Euro2day.gr παρέθεσε αναλυτικό ρεπορτάζ για το πώς «στηνόταν», μήνες πριν καταλήξει ο διαγωνισμός, χωρίς να διαψευστεί) όσο και την περίφημη πλέον ιστορία του τεχνολογικού παρόχου, ουδεμία επίσημη τοποθέτηση έχει υπάρξει ούτε από τη διοίκηση του ΟΠΑΠ, ούτε από το ΤΑΙΠΕΔ, ούτε εν τέλει από την ίδια την κυβέρνηση για τις καταγγελίες που γίνονται, αλλά και για τη βροχή εξωδίκων που έχει μεσολαβήσει κι έχει δει το φως της δημοσιότητας.
Απλώς το ένα βήμα διαδέχεται το άλλο, σταδιακά - κι απ' ό,τι φαίνεται «μελετημένα».
Ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ, Κώστας Λουρόπουλος, συνεχίζει να διαπραγματεύεται και να υπογράφει τετελεσμένα, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ, ο κάτοχος δηλαδή της πλειοψηφίας στον Οργανισμό, παίζει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, αγνοώντας τις αιτιάσεις του αγοραστή. Και παραγνωρίζοντας(;) τον κίνδυνο να τιναχθεί η ιδιωτικοποίηση στον αέρα, προκαλώντας νέο «φιάσκο» πρώτου μεγέθους με αλυσιδωτές αντιδράσεις στην οικονομία και στο επενδυτικό κλίμα.
Με αυτά τα δεδομένα, δικαιολογημένα ίσως στελέχη της πλευράς του αγοραστή αρχίζουν να διερωτώνται αν η δημιουργία τετελεσμένων, μέσα στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί έως ότου αναλάβουν τη διοίκηση, εξυπηρετεί άλλα, προσεκτικά καλυμμένα συμφέροντα.
Δηλαδή την έντεχνη ματαίωση της ιδιωτικοποίησης και τη διατήρηση της κατάστασης που μεσουράνησε τις προηγούμενες δεκαετίες, χωρίς αλλαγές στην πολιτική εκμετάλλευση του Οργανισμού και στην απομύζησή του από διαπλεκόμενα συμφέροντα.
Έτοιμος για το επόμενο βήμα ο Λουρόπουλος
Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο βήμα αφορά την υπογραφή συμφωνιών της νέας κοινής εταιρίας για τα λαχεία με τους βασικούς προμηθευτές της, που είναι οι δύο μέτοχοι μειοψηφίας, δηλαδή την Intralot και τη SGI, κάτι για το οποίο φαίνεται ότι δουλεύουν ολοταχώς αυτές τις μέρες στον ΟΠΑΠ, σε συνεργασία με την Deloite.
Η Intralot και η SGI ζητούν την επικύρωση της αρχικής συμφωνίας μετόχων που έσπευσε να υπογράψει προ μηνών ο κ. Λουρόπουλος, επί τη βάσει της οποίας θα λαμβάνουν ποσοστό τουλάχιστον 3,3% επί του τζίρου, για να παράσχουν υπηρεσίες και υλικά στην κοινή εταιρία, τα οποία ως τώρα δεν έχουν περιγραφεί και δεν έχουν προδιαγραφεί αναλυτικά.
Για να γίνει πλήρως αντιληπτή η εικόνα, αναφέρει γνώστης των διεργασιών και του χώρου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε κάθε 100 ευρώ τζίρου της εταιρίας αντιστοιχούν:
α) pay out της τάξεως του 65% στους νικητές. Αυτό σημαίνει ότι από τα 100 ευρώ μένουν 35.
β) φόρος 30% επί του υπολοίπου προς το κράτος, που σημαίνει ότι μένουν 24,5 ευρώ.
γ) προμήθεια 10% επί των πωλήσεων στους πράκτορες, άρα μένουν 14,5 ευρώ.
Από αυτά τα 14 ευρώ, θα πρέπει στη συνέχεια να αφαιρεθεί ένα σημαντικό ποσοστό για την απόσβεση της επένδυσης των 190 εκατ. ευρώ και το κόστος κεφαλαίου, συν τα έξοδα marketing (περίπου 3% των πωλήσεων προ ΦΠΑ) συν τα υπόλοιπα έξοδα, συν την ανάπτυξη δικτύου εκτός ΟΠΑΠ, που θα αναλάβει η Intralot έναντι έξτρα αμοιβής (και πάλι επί των πωλήσεων), ενώ αντίστοιχο κονδύλι θα λαμβάνει και ο ΟΠΑΠ για τη χρήση του δικού του δικτύου.
Πρακτικά, σε ένα καλό σενάριο ετήσιων πωλήσεων της τάξεως των 750 εκατ. ευρώ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η απόδοση που μένει για την εταιρία υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξεως του 1,5-2% επί των πωλήσεων, από την οποία όμως θα πρέπει να αφαιρεθούν άλλα έξοδα προσωπικού, κτιρίων, εκτυπώσεων των άλλων λαχείων κλ.π.
Ενώ οι προμηθευτές-μέτοχοι θα εισπράττουν το μερίδιό τους σε ό,τι απομένει, συν το 3,3% επί των πωλήσεων, χωρίς κανέναν κίνδυνο.
Κι αυτό όταν, όπως υποστηρίζουν, διεθνώς η αμοιβή για τέτοιου είδους προμήθειες (εκτύπωση λαχείων, καταγραφή αποθήκευση, διανομή, τηλεφωνικό κέντρο κ.λπ.) σπανίως ξεπερνά το… ήμισυ αυτού του ποσοστού.
Σημειωτέον δε ότι η εταιρία που θα αναλάβει τα λαχεία έχει εγγυηθεί στο Δημόσιο ελάχιστη καταβολή φόρων 50 εκατ. ευρώ ανά έτος. Αυτό σημαίνει ότι αν τα ετήσια έσοδα μετά το pay out των νικητών, το γνωστό ως Gross Gaming Revenue, είναι κάτω από 167 εκατ. ευρώ, σε ένα κακό δηλαδή σενάριο, η εταιρία θα πρέπει να καταβάλει τη διαφορά.
Όλα αυτά χωρίς να έχει ακόμη καθοριστεί, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, ούτε το ακριβές αντικείμενο και οι προδιαγραφές των προϊόντων και υπηρεσιών που θα προμηθεύουν οι δύο μέτοχοι. Χωρίς να έχει καθοριστεί επίσης ούτε ποιο ποσοστό θα λαμβάνει η Intralot και ποιο η Scientific Games, πώς δηλαδή θα μοιράζεται σε αυτές το 3,3%!
Δεν πρέπει να αγνοηθεί ότι η εκκόλαψη αυτής της περίεργης συμφωνίας στα τυφλά αλλά και η εκτόξευση του καταβλητέου προς το ΤΑΙΠΕΔ τιμήματος την τελευταία στιγμή (δείτε το τότε ρεπορτάζ του Euro2day.gr) ήταν ο λόγος για τον οποίο αποχώρησε από την κοινοπραξία των λαχείων (κρατά μια μετοχή ως την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης) ο ιταλικός όμιλος Lottomatica που είχε το 33%.
Ο οποίος, όμως, συμμετέχει τώρα στο επενδυτικό σχήμα της Emma Delta.
Σε περίεργο ρόλο Πόντιου Πιλάτου το ΤΑΙΠΕΔ
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά πηγή που γνωρίζει καλά το παρασκήνιο της υπόθεσης, το ΤΑΙΠΕΔ λέει… «βρείτε τα» και μεταφέρει την ευθύνη στη διοίκηση του ΟΠΑΠ, η οποία όμως είτε δεν θέλει, είτε δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Από την άλλη όμως το ΤΑΙΠΕΔ πιέζει για υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης για τα λαχεία, μέχρι το τέλος του Ιουνίου, ωσάν να μην έχει ως βασικός μέτοχος του ΟΠΑΠ ρόλο στις εξελίξεις, πέραν του να «κάνει ταμείο»!
Από την πλευρά της Intralot αλλά και της Scientific Games, υπάρχει εμμονή στην τήρηση των «συμπεφωνημένων», κάτι που στην περίπτωση της Intralot επεκτείνεται και στη σύμβαση για τον τεχνολογικό πάροχο, ενώ υπάρχουν και εξώδικα που καλούν τον ΟΠΑΠ να προχωρήσει στην υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.
Ειδικά δε στην υπόθεση των λαχείων, οι δύο εταιρίες φέρονται να έχουν ξεκαθαρίσει ότι προτίθενται να μην προχωρήσουν στην καταβολή του τιμήματος που είχε συμφωνηθεί με το ΤΑΙΠΕΔ, αν δεν υιοθετηθούν οι όροι τους.
Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πάντως ότι η κατάσταση δείχνει να οδηγείται σε αδιέξοδο, καθώς εάν δεν ληφθούν τολμηρές πρωτοβουλίες, είτε θα καταλήξει άδοξα ο διαγωνισμός για τα λαχεία, είτε θα τιναχτεί στο αέρα η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ.
Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι μια έσχατη λύση θα ήταν ίσως να αναλάβει την υπόθεση των λαχείων ο ίδιος ο Οργανισμός εφόσον οι άλλοι δύο εταίροι δεν θελήσουν να συμμετάσχουν.
Τα καίρια ερωτήματα προς.... αρμοδίους
Με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης, ιδίως μετά το «φιάσκο» της ΔΕΠΑ, το Euro2day.gr θέτει δημοσίως έξι καίρια ερωτήματα προς τη διοίκηση του ΟΠΑΠ και του ΤΑΙΠΕΔ:
1. Οι υποψήφιοι αγοραστές, και πιο ειδικά η επιτυχούσα Emma Delta, είχαν λάβει γνώση και πληροφόρηση στο Virtual Data Room σχετικά με την απαραίτητη τεκμηρίωση του διαγωνισμού των λαχείων, της σύμβασης παραχώρησης, των συμβάσεων προμήθειας των μετοχών της κοινοπραξίας προς την κοινή εταιρία στην οποία θα κατέχει ο ΟΠΑΠ το 67%;
2. Έλαβαν γνώση του καταστατικού της κοινής εταιρίας του επιχειρηματικού πλάνου ή κατ' ελάχιστον των ουσιωδών στοιχείων του που να τεκμηριώνουν ότι πρόκειται για προμήθειες οι οποίες είναι συμφέρουσες και έχουν προκύψει μετά από κατάλληλη διερεύνηση και αξιολόγηση, κι ότι είναι προς όφελος των μετόχων της κοινοπραξίας και ειδικά του ΟΠΑΠ;
3. Αληθεύει ότι το τίμημα για τους δύο προμηθευτές μετόχους (το 3,3% επί των πωλήσεων) συμφωνήθηκε από τον ΟΠΑΠ στα τυφλά, χωρίς προδιαγραφές και όρους, μόνο και μόνο για να διασφαλιστεί το συμφέρον τους και να συναινέσουν στην αιφνίδια αύξηση του τιμήματος προς το ΤΑΙΠΕΔ, στα 190 εκατ. ευρώ;
4. Αληθεύει ότι μέσω της υπογραφής του καταστατικού ο ΟΠΑΠ απεμπόλησε δικαιώματα ελέγχου στη διοίκηση της κοινοπραξίας για τα λαχεία, γεγονός που αντιβαίνει ρητή διάταξη του σχετικού διαγωνισμού;
5. Αληθεύει ότι το γνωστό ως «μνημόνιο Σπανουδάκη» που ενεργοποιείται μόλις υπογραφεί η σύμβαση του τεχνολογικού παρόχου, κι επιτρέπει στην Intralot να εισπράττει πάνω από 15 εκατ. ευρώ ετησίως, για τη συντήρηση απαξιωμένων (όπως λένε οι ίδιοι οι πράκτορες) τερματικών ΤΑΧ, ουδέποτε έκανε την εμφάνισή του στο data room του Oργανισμού;
6. Αληθεύουν οι πληροφορίες ότι τόσο στο κείμενο αυτού του μνημονίου όσο και στο κείμενο της σύμβασης για τον τεχνολογικό πάροχο υφίστανται αλλαγές και τροποποιήσεις, το τελευταίο διάστημα, ενώ εισάγονται και νέα αντικείμενα, δένοντας "χειροπόδαρα" τον νέο ιδιοκτήτη;