Με την παρουσίαση του νομοσχεδίου και τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι στόχος είναι σε μερικές εβδομάδες να ξεκινήσει η ΝΕΡΙΤ, όπως βαφτίζεται προσωρινά το νέο σχήμα, το Μαξίμου επιχειρεί να επισπεύσει τις εξελίξεις μετά τη χθεσινή αιφνιδιαστική απόφαση για λουκέτο στην ΕΡΤ.
Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει το σχέδιο τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ συνεχίζουν να διαφωνούν. "Είναι μια προσωρινή κίνηση. Αποφασίσαμε να κλείσουμε την ΕΡΤ και να δημιουργήσουμε ένα νέο δημόσιο σταθμό (broadcaster). Προστατεύουμε το δημόσιο συμφέρον", δήλωσε ο κ. Σαμαράς.
Ο ίδιος, μιλώντας στην εκδήλωση για την ΕΤΕπ, μίλησε για τιμητές – δημοσιογράφους που φιμώνουν τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. «Αυτό δεν είναι ούτε δημοσιογραφία, ούτε ελευθερία», τόνισε. Παράλληλα, σημείωσε ότι «κάποιοι θέλουν να διατηρηθεί η αδιαφάνεια και η σπατάλη» ενώ μίλησε και για ένα νοσηρό χθες που μας έφερε εδώ.
ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ κατέθεσαν ήδη στη Βουλή πρόταση νόμου "Περί μη κύρωσης της πράξης νομοθετικού περιεχομένου" για την ΕΡΤ. Ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης θα συναντηθούν στις 18:00 προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Μετά από αυτές τις εξελίξεις στο Μαξίμου υπάρχουν εισηγήσεις ακόμα και για να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Ο Φ. Κουβέλης μετά τη συνάντησή του με την ΠΟΣΠΕΡΤ δήλωσε πως «είμαστε αντίθετοι, είμαστε αντίπαλοι με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι απαράδεκτο να κλείσει. Η οποιαδήποτε ρύθμιση δεν δικαιολογεί ούτε για μια στιγμή κλειστή τη ραδιοτηλεόραση».
Σύμφωνα με τον Φ. Κουβέλη το αίτημα είναι η μη κύρωση να έχει και αναδρομική ισχύ έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα δυσμενές αποτέλεσμα για την ΕΡΤ και για τους εργαζόμενους. Επίσης η ΔΗΜΑΡ επανέλαβε τη θέση της για αναδιοργάνωση, αλλά με ανοικτή την ΕΡΤ.
Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά το ραντεβού με ΠΟΣΠΕΡΤ τόνισε την ανάγκη να διαφυλαχθούν δυο αγαθά: η κυβερνητική σταθερότητα και το κράτος δικαίου.
Στουρνάρας: Γενναία απόφαση
Γενναία απόφαση χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών το κλείσιμο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, μιλώντας στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου της Ελλάδος. «Στηρίζουμε όλοι αυτή την απόφαση», είπε ο ΥΠΟΙΚ. Ο ίδιος σημείωσε ότι «θα φροντίσουμε ώστε να γίνει ομαλά και άμεσα η μετάβαση» στο νέο φορέα. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι θα λάβουν τις νόμιμες αποζημιώσεις τους στο ακέραιο.
Παπούλιας: Δεν μπορώ να αναπέμψω την ΠΝΠ
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ όπως είχε προαναγγείλει πήγε στον Κάρολο Παπούλια. Όπως μεταδίδει το Real.gr o πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως «πρέπει να υπάρχει Δημόσια Τηλεόραση, γιατί η ενημέρωση του λαού δεν μπορεί να γίνεται μόνο από ιδιωτικά κανάλια», αλλά επισήμανε ότι οι δυνατότητες παρέμβασής του είναι περιορισμένες από το Σύνταγμα. Όπως είπε δεν μπορεί να αναπέμψει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, διότι δεν του δίνει το δικαίωμα και την ευχέρεια αυτή το Σύνταγμα.
O Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το κλείσιμο της ΕΡΤ «πλήγμα στη Δημοκρατία, στην ελευθερία του λόγου, στην κοινωνική συνοχή, αλλά και στους θεσμούς» και συγκεκριμένα στον θεσμό της Προεδρίας, διότι, όπως επισήμανε, «το να νομίζουν κάποιοι ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι κλητήρας για να θυροκολλεί απολύσεις εργαζομένων είναι μια υποτίμηση και υποβάθμιση του θεσμού».
Από την πλευρά τους, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζητούν να κατατεθεί πρόταση μομφής και αναζητούν "συμμαχίες" καθώς δεν έχουν τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών ώστε να την καταθέσουν οι ίδιοι.
Το μήνυμα Σαμαρά
Το Μαξίμου επιχειρεί να στείλει σήμα αποφασιστικότητας, προς το εσωτερικό, αλλά κυρίως προς το εξωτερικό μέσα από την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ. Πρόκειται για στοίχημα με ρίσκο, το οποίο όμως ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πιστεύει ότι θα κερδίσει, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και τους κραδασμούς στη συγκυβέρνηση.
Όπως ανέφερε στο Euro2day.gr υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, η επιλογή της ΕΡΤ ήταν «προφανής» λόγω των κακών επιδόσεων που διακρίνουν τη λειτουργία της. Κι έχει ως βασικό «πολιτικό» στόχο να αντιστρέψει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση διστάζει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επιχείρησαν να αποσυνδέσουν την απόφαση για την ΕΡΤ με τη δέσμευση στην τρόικα για απολύσεις 4.000 υπαλλήλων φέτος, προβάλλοντας την απόφαση της κυβέρνησης να συγκρουστεί με συμφέροντα. «Η σημερινή ΕΡΤ έχει εξελιχθεί σε ένα σκάνδαλο που το βλέπουν καθημερινά όλοι, αλλά δεν τόλμησε να το αγγίξει κανείς», υποστήριξε χαρακτηριστικά χθες ο Σίμος Κεδίκογλου. Ο ίδιος μίλησε για την πρόσληψη νέων ανθρώπων σε κρίσιμους τομείς στη θέση όσων δεν επαναπροσληφθούν στον νέο φορέα.
Προκειμένου να τονιστεί η αποφασιστικότητα και να διαχωριστεί το θέμα από την τρόικα, σε non paper αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η απόφαση ενεργοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση των πανελληνίων εξετάσεων- και ήταν γνωστή στους κυβερνητικούς εταίρους.
Η συγκυρία
Η συγκυρία στην οποία έγινε η κίνηση κάθε άλλο παρά αθώα μοιάζει, δεδομένης της αποτυχίας του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ μία μόλις μέρα πριν, αλλά και της διαφαινόμενης αδυναμίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να παρουσιάσει στους δανειστές λίστα με 12.500 υπαλλήλους που μπαίνουν σε καθεστώς κινητικότητας.
Έγκυρη πηγή του κυβερνητικού επιτελείου, με την οποία επικοινώνησε το Euro2day.gr, υποστήριξε ότι μέσω αυτής της κίνησης, του «λουκέτου» δηλαδή σε έναν προβληματικό φορέα και της αντικατάστασής του από έναν νέο θεσμό, με άλλες προδιαγραφές λειτουργίας και λιγότερο προσωπικό, η κυβέρνηση στέλνει διπλό μήνυμα στους δανειστές.
Πρώτον, ότι προτίθεται να προχωρήσει σε σημαντικές αναδιαρθρώσεις στον δημόσιο τομέα. Και δεύτερον, ότι κάνει βήματα και στο θέμα των υποχρεωτικών αποχωρήσεων από το Δημόσιο.
Πρόκειται για σημεία του ελληνικού προγράμματος στα οποία καταφανώς έχει υστερήσει, με αποτέλεσμα να υφίσταται κριτική κι από μεγάλο μέρος της εγχώριας κοινής γνώμης, καθώς μέρος της υπερφορολόγησης του πολίτη αποδίδεται στον «πολυέξοδο και αναποτελεσματικό» δημόσιο τομέα.
Να σημειωθεί ότι η ΕΡΤ απασχολεί 2.656 εργαζόμενους και εισπράττει ανταποδοτικό τέλος 290 εκατ. ευρώ ετησίως. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα εξοικονομηθούν 100 εκατ. ευρώ.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που δημοσιεύτηκε χθες, πάντως, δίνει τη δυνατότητα στους εποπτεύοντες υπουργούς να διατάξουν τον «ξαφνικό θάνατο» σε όποιoν φορέα εποπτεύουν και ήδη πληροφορίες μιλούν για λίστα είκοσι οργανισμών που βρίσκονται στα υπόψη..., κάτι που όμως προς το παρόν δεν επιβεβαιωνεται απο πηγές του οικονομικού επιτελείου.
Η πρώτη αντίδραση των κυβερνητικών εταίρων
Όπως ήταν αναμενόμενο, η κίνηση αυτή προκαλεί κραδασμούς στα άλλα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης. Εξαρχής τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ΔΗΜΑΡ ξεκαθάρισαν ότι δεν θα ψηφίσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όταν αυτή πάει στη Βουλή, χωρίς ωστόσο να είναι φανερό τι θα πράξουν με το νομοσχέδιο που θα προηγηθεί.
Από την Ιπποκράτους καρφώνουν το Μαξίμου λέγοντας ότι «το άμεσο κλείσιμο της ΕΡΤ και η απόλυση όλου του προσωπικού παρουσιάστηκε σε εμάς από την κυβέρνηση ως επιτακτική ανάγκη λόγω τρόικας». Συμπληρώνουν ότι «δεν θέσαμε, ούτε θέτουμε ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας», αλλά «προφανές ζήτημα προγραμματικής συμφωνίας και κανόνων λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».
Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στη ΝΕΤ η Φ. Γεννηματά ζήτησε να γίνει αμέσως ραντεβού των τριών αρχηγών προκειμένου να συζητηθεί το θέμα, ενώ τόνισε ότι ανοίγει παράθυρο για τυφλές απολύσεις.
Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, ο Θ. Μαργαρίτης προανήγγειλε την κατάθεση σχεδίου νόμου από το κόμμα προκειμένου να πάει σύντομα στη Βουλή η επικύρωση της ΠΝΠ και να μη μεταφερθεί η διαδικασία για μετά το καλοκαίρι, οπότε θα έχουν παγιωθεί τα «τετελεσμένα».
Τι θα γίνει
Όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση:
· Η ΕΡΤ καταργείται, όπως και οι θυγατρικές εταιρείες που έχουν συσταθεί.
· Η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, η κυκλοφορία εκδόσεων, η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων όπως και κάθε άλλη δραστηριότητα της ΕΡΤ Α.Ε. και των θυγατρικών αυτής διακόπτονται μετά το τέλος του κανονικού προγράμματος της 11ης Ιουνίου 2013 και έως τη σύσταση νέου φορέα.
· Όλα τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού μεταφέρονται στο υπουργείο Οικονομικών. Οι συχνότητες παραμένουν ανενεργές.
· Όλες οι εργασιακές σχέσεις λύονται και δίνονται οι νόμιμες αποζημιώσεις.
· Αναστέλλεται η καταβολή ανταποδοτικού τέλους μέσω ΔΕΗ.
Για το μεσοδιάστημα αθλητικοί αγώνες και άλλα γεγονότα που θα κάλυπτε η ΕΡΤ θα εκχωρούνται σε ιδιωτικούς σταθμούς με... διαφανείς διαδικασίες.