Ντάισελμπλουμ:Απρίλιο '14 αποφάσεις για χρέος

(upd) Η ανακεφαλαιοποίηση από EFSF μπορεί να αποφασιστεί τον Ιούνιο σημείωσε. Ανοικτό το θέμα της αναδρομικότητας, κάτι που αφορά και την Ελλάδα. Τον Απρίλιο η συζήτηση για "κούρεμα". Απαιτείται πρωτογενές πλεόνασμα.

Ντάισελμπλουμ:Απρίλιο 14 αποφάσεις για χρέος

Πρωτογενή πλεονάσματα και αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους την άνοιξη του 2014, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταίσελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών.

«Το Eurogroup είναι έτοιμο να συζητήσει αν χρειαστεί περαιτέρω μέτρα για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους υπό δύο όρους: πρωτογενές πλεόνασμα και εφαρμογή όλων των όρων και προϋποθέσεων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα. Είμαι αισιόδοξος. Αν παραστεί ανάγκη για περαιτέρω μέτρα, θα συζητηθεί αυτό στο Eurogroup και θα υπάρξουν και κάποιοι όροι. Σαφής η δήλωσή μας να σταθούμε δίπλα στην Ελλάδα σε συνδυασμό με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Τον Απρίλιο 2014 θα γίνει αποτίμηση σε σχέση με το πρόγραμμα και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Νταίσελμπλουμ.

Σύμφωνα, επίσης, με τον κ. Νταίσελμπλουμ, στις 20 Ιουνίου θα συζητηθεί στο Eurogroup το πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών της ευρωζώνης (και η οριστικοποίηση του τρόπου διάσωσης των τραπεζών) και το κατά πόσον θα έχει αναδρομική ισχύ η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων από τον ESM.

Ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε «πολύ ευαίσθητο» το όλο θέμα, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τα μέσα του επόμενου έτους, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε περίπτωση που η ευρωζώνη αποφασίσει την αναδρομικότητα, θα μειωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά 50 δισ. ευρώ (28% του ΑΕΠ), όσα δηλαδή θα διατεθούν συνολικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα μείωσης της φορολογίας στην Ελλάδα, ο κ. Νταίσελμπλουμ συνέδεσε ευθέως το συγκεκριμένο ζήτημα τόσο με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, όσο με τη διατήρηση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Για το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015- 2016, ανέφερε ότι «δουλεύουμε στη βάση των προγραμμάτων που λήγουν το 2014 και περαιτέρω μέτρα μπορεί να ληφθούν για όλες τις χώρες σε διαρθρωτική και δημοσιονομική βάση».

Στο πλαίσιο αυτών των διαρθρωτικών μέτρων στην ευρωζώνη, ο κ. Νταίσελμπλουμ έθεσε και το ζήτημα των περαιτέρω αλλαγών στην αγορά εργασίας. Ενώ, ερωτηθείς ειδικά για την πιθανότητα χρονικής επέκτασης του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε ότι η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος έχει να κάνει με την προσήλωση και των δύο πλευρών (Ελλάδας και ευρωζώνης), και δεν νομίζει ότι χρειάζεται να γίνει τώρα λόγος για περαιτέρω επιμήκυνσή του.

Για τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ για ύφεση στην Ελλάδα, 1,2% και το 2014, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε χαρακτηριστικά:
«Δουλεύω επί τη βάσει των εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που μιλούν για νέα ανάπτυξη από του χρόνου και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει από τα τέλη αυτού του χρόνου ανάκαμψη. Περιμένουμε αυτή την εβδομάδα να ακούσουμε από τον αρμόδιο Επίτροπο τα νέα στοιχεία. Υπάρχει αισιοδοξία και πιστεύω ότι θα υπάρξει ανάπτυξη και στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη».

Για τις επιπτώσεις των μέτρων στην ελληνική κοινωνία ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε: «σεβόμαστε πάρα πολύ το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία και ο ελληνικός λαός περνούν μια πολύ δύσκολη περίοδο λόγω της κρίσης. Χρειάστηκε να παρθούν δύσκολα μέτρα και χρειάζεται να συγχαρούμε την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό που έχουν συνεχίσει την προσπάθεια. Υπάρχουν τα πρώτα σημάδια μιας μεταστροφής στην οικονομία. Τα μέτρα θα ανοίξουν νέες προοπτικές για τις επιχειρήσεις και επομένως και νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς ελπίζουμε να δούμε τις απαρχές μιας οικονομικής ανάκαμψης σε ολόκληρη την ευρωζώνη και βεβαίως και στην Ελλάδα».

Η τρόικα θα έρθει την επόμενη εβδομάδα και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν θετικές αποφάσεις πριν από το καλοκαίρι ως προς την πρόοδο στο πρόγραμμα. Κρίσιμο να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να ανοίξουν όλες οι χώρες τις αγορές εργασίας, κατέληξε ο κ. Νταίσελμπλουμ.

Νωρίτερα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια γεύμα εργασίας, στο οποίο ήταν παρόντες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο υπουργός Οικονομικών.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Ευ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε ότι τέθηκε από την ελληνική πλευρά το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση καθώς και τα ζητήματα της ανεργίας αλλά και του ελληνικού χρέους.

 

Το απόγευμα ο κ. Νταϊσελμπλουμ μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Αθήνα και το το Παρατηρητήριο για την Κρίση του Ελληνικού Ίδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), την Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013. Τη συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης.

 Ο κος Dijsselbloem εστίασε στους τρόπους με τους οποίους θα ξεπεραστούν οι προκλήσεις στη ζώνη του ευρώ και θα επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη. Έχοντας αναφερθεί στις δύσκολες στιγμές που περνά η Ελλάδα, αλλά και τις τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι Έλληνες πολίτες, αναφέρθηκε στις θετικές ενδείξεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο προς τη σωστή κατεύθυνση για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη στρατηγική του Eurogroup, η οποία στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

- Συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής με έναν λογικό τρόπο που θα θέσει τα δημόσια οικονομικά σε μια βιώσιμη τροχιά.

- Αντιμετώπιση των προβλημάτων που οδήγησαν στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα και προώθηση της τραπεζικής ένωσης.

- Προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ώθηση της ανάπτυξης.

Ο κος Dijsselbloem αναφέρθηκε και στις βασικές προτεραιότητες για την Ελλάδα, οι οποίες είναι:

- Η αντιμετώπιση των οικονομικών ανισορροπιών που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μακροχρόνια.

- Η πιστή εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

- Η εκμετάλλευση της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της χώρας. Η Ελλάδα διαθέτει πλούσιο ανθρώπινο κεφάλαιο και φυσικούς πόρους, που θα της επιτρέψουν να γίνει ανταγωνιστική παγκοσμίως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v