Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Πράσινο φως για επενδύσεις 1 δισ. ευρώ

Με υπουργική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης εγκρίθηκε η νέα Μελέτη Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Μ.Α.Σ.Μ) της χώρας, για την περίοδο 2006-2010 που κατάρτισε ο ΔΕΣΜΗΕ.

Ενέργεια: Πράσινο φως για επενδύσεις 1 δισ. ευρώ
Με υπουργική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης εγκρίθηκε η νέα Μελέτη Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Μ.Α.Σ.Μ) της χώρας, για την περίοδο 2006-2010 που κατάρτισε ο ΔΕΣΜΗΕ.

Το διάστημα από το 2006 έως το 2010 πρόκειται να πραγματοποιηθούν κυρίως από τη ΔΕΗ και κατά δεύτερο λόγο από το Διαχειριστή του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας επενδύσεις πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ στον τομέα της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε στη διάρκεια της υπογραφής ο υπουργός Δ. Σιούφας.

Τα έργα που προβλέφθηκαν και εντάχθηκαν στη νέα μελέτη ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς της περιόδου 2006-2010 αποτελούν ένα σύνολο πολλών και σημαντικών παρεμβάσεων για την ενίσχυση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας.

Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Σιούφας, προβλέπονται πολύ σημαντικές παρεμβάσεις στη Στερεά Ελλάδα, την Αττική, την Πελοπόννησο και τα νησιά των Κυκλάδων. Ανάμεσα στα έργα που θα πραγματοποιηθούν την περίοδο 2006-2010 ξεχωρίζουν, η κατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Αλιβερίου, η ανάπτυξη του νέου ΚΥΤ στο Σχηματάρι, η υποβρύχια διασύνδεση των Κυκλάδων με το Λαύριο και η ανάπτυξη ενός εκτεταμένου βρόγχου 400KV στην Πελοπόννησο που θα καλύπτει την γραμμή Πάτρα-Μεγαλόπολη-Κόρινθος και θα συμβάλει ουσιαστικά στην κάλυψη των ολοένα αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών της ευρύτατης αυτής περιοχής.

Αποξηλώνονται οι εναέριες γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης. Πρόκειται για μια παρέμβαση-σταθμό για ένα ψηλότερο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων των Δυτικών Προαστίων, και ιδιαίτερα για καλύτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους του Αιγάλεω και της Αγίας Βαρβάρας.

Σύμφωνα με τη νέα ΜΑΣΜ γίνονται σημαντικές παρεμβάσεις με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας σε ολόκληρη την επικράτεια.

Τα βασικότερα σημεία, στα οποία επικεντρώνεται η νέα ΜΑΣΜ και τα οποία διαφέρουν από τη ΜΑΣΜ της προηγούμενης περιόδου 2005-2009 είναι:

Πρώτον: Η κατασκευή νέων Κέντρων Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ).

Ειδικότερα, προβλέπονται:

* H κατασκευή του ΚΥΤ Ρουφ και η σύνδεσή του με το σύστημα των 400kV με υπόγεια καλώδια. Με το έργο αυτό θα επιτραπεί η δημιουργία ενός ισχυρού σημείου απομάστευσης ισχύος από τα 400kV πλησίον του Κέντρου της Αθήνας και η σύνδεσή του με τρία υπόγεια καλώδια 400kV με τα εναέρια κυκλώματα 400kV μεταξύ των ΚΥΤ Κουμουνδούρου και του ΚΥΤ Αχαρνών.

Έτσι, καλύπτονται σε βάθος χρόνου σημαντικές ανάγκες εξυπηρέτησης του φορτίου για το Λεκανοπέδιο, αποφορτίζεται το ΚΥΤ Κουμουνδούρου, ενισχύεται η ευστάθεια του νότιου Συστήματος, ενώ δεδομένου ότι το ΚΥΤ Ρουφ είναι κλειστού τύπου, η κατασκευή του θα συμβάλει ουσιαστικά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής.

Επιπλέον, καθίσταται δυνατή η αποξήλωση 4 εναέριων γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης που σήμερα διέρχονται πάνω από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές του Αιγάλεω και της Αγίας Βαρβάρας μεταξύ του Ρουφ και του ΚΥΤ Κουμουνδούρου που θα συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων.

* Η κατασκευή του ΚΥΤ Αλιβερίου και η σύνδεσή του με το σύστημα των 400kV, με σκοπό την απορρόφηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη νέα μονάδα του Αλιβερίου.

* Η ανάπτυξη νέου ΚΥΤ στο Σχηματάρι, με σκοπό την αντικατάσταση του υφισταμένου παλαιού Υ/Σ στην περιοχή καθώς επίσης την ενίσχυση της τροφοδοσίας μιας περιοχής με αυξημένα βιομηχανικά φορτία.

Δεύτερον: Η διασύνδεση των Κυκλάδων. Προβλέπεται η υποβρύχια καλωδιακή σύνδεση της Σύρου με το ενεργειακό κέντρο του Λαυρίου και εφεδρικά με την Άνδρο, καθώς και καλωδιακές συνδέσεις της Σύρου με την Πάρο, τη Νάξο, τη Μύκονο και την Τήνο.

Τρίτον: Η ανάπτυξη του Συστήματος Μεταφοράς 400kV στην Πελοπόννησο.

Η αρχικά προβλεπόμενη σύνδεση του ΚΥΤ Πάτρας απευθείας με το ΚΥΤ Κορίνθου, αντικαθίσταται από τη στρατηγική ανάπτυξης ενός εκτεταμένου βρόχου 400kV στην Πελοπόννησο που θα συνδέσει την περιοχή της Πάτρας με τη Μεγαλόπολη, τη Μεγαλόπολη με την Κόρινθο και την Κόρινθο με το ΚΥΤ Κουμουνδούρου.

Με την υλοποίηση του βρόχου των 400kV Πάτρα-Μεγαλόπολη-Κόρινθος και μελλοντική κατασκευή νέου ΚΥΤ στη Μεγαλόπολη αφενός μεν διασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό η εξυπηρέτηση των φορτίων της Πελοποννήσου, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, αφετέρου δε παρέχεται η δυνατότητα για ανάπτυξη νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της Μεγαλόπολης”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v