Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Μήνυμα η συμμετοχή ιδιωτών στις τράπεζες

Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα συμβάλει στη σταθεροποίησή τους, τονίζει η Fitch σε ανάλυσή της. Τι λέει για τις αξιολογήσεις, τα ρίσκα και τους ιδιώτες επενδυτές.

Fitch: Μήνυμα η συμμετοχή ιδιωτών στις τράπεζες
Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα συμβάλει στη σταθεροποίησή τους, τονίζει η Fitch σε ανάλυσή της. Αν εξασφαλίσουν επαρκή ιδιωτική συμμετοχή, αυτό θα στείλει μήνυμα αυξημένης επενδυτικής εμπιστοσύνης και εν τέλει θα προσφέρει ευκαιρίες ώστε να έχουν πρόσβαση στις αγορές για τη χρηματοδότησή τους. Αυτή η εξέλιξη θα είναι θετική για το πιστωτικό τους προφίλ.

Ωστόσο, η Fitch τονίζει ότι μια σημαντική επέκταση, πέραν του ορόσημου στα τέλη Απριλίου για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων τραπεζών (ΕΤΕ, Eurobank, Alpha και Πειραιώς), θα μετέθετε τη διόρθωση των ανισσοροπιών στη χρηματοδότηση και στην ανάκαμψη.

Η Fitch σημειώνει ότι η διαδικασία περιλαμβάνει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και έκδοση ομολόγων CoCos (contingent convertibles bonds).

Οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ανέρχονται συνολικά σε 40,5 δισ. ευρώ και προκύπτουν κυρίως από τις απώλειες επί των ελληνικών ομολόγων και τις προβλεπόμενες πιστωτικές απώλειες επί των εγχώριων χαρτοφυλακίων δανείων, με βάση εξωτερικά stress tests. Η κεντρική τράπεζα αποτίμησε επίσης την κερδοφορία της κάθε τράπεζας, την απομόχλευσή της και τα κεφαλαιακά σχέδια.

Αν οι τράπεζες δεν καταφέρουν να αντλήσουν τα απαιτούμενα ιδιωτικά κεφάλαια για να ανταποκριθούν στο όριο του 10% που έχει τεθεί, στο πλαίσιο του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης, θα πρέπει οι ελληνικές αρχές να καλύψουν αυτές τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Οι τράπεζες θα πρέπει επίσης να επικεντρωθούν στην επίτευξη των στόχων αναδιάρθρωσης και συνεργειών, ιδιαίτερα λόγω των πρόσφατων συγχωνεύσεων και εξαγορών, και να διαχειριστούν τις πιέσεις στην ποιότητα των assets τους. Αυτό θα ενισχύσει τις πιθανότητές τους να προσελκύσουν πιθανούς επενδυτές.

Η αξιολόγηση βιωσιμότητας (VR) των τραπεζών, που τώρα είναι "f", θα μπορούσε να αναβαθμιστεί αν επιτύχουν καλύτερα προφίλ φερεγγυότητας και χρηματοδότησης. Η Fitch θα επανεκτιμήσει τις αξιολογήσεις βιωσιμότητας όταν είναι πιο ξεκάθαρα τα προφίλ της κάθε τράπεζας, και θα συνυπολογίσει τις πρόσφατες εξαγορές και τα αναθεωρημένα σχέδια αναδιάρθρωσης - επανακεφαλαιοποίησης.

Ωστόσο, οι αξιολογήσεις βιωσιμότητας πιθανότατα θα παραμείνουν σε speculative-grade μεσοπρόθεσμα, λόγω των αδύναμων πιστωτικών θεμελιωδών στοιχείων σε ένα αδύναμο εγχώριο λειτουργικό περιβάλλον. Επιπλέον, οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες αντιμετωπίζουν αυξημένα βραχυπρόθεσμα ρίσκα από την αναδιάρθρωση και την ενοποίηση των τελευταίων εξαγορών.

Η συνένωση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου θα μείωνε το επιπλέον capacity και θα βελτίωνε τη χρηματοοικονομική σταθερότητα μακροπρόθεσμα, όμως αυτό ενέχει και πολλές δυσκολίες. Η σημαντικότερη συναλλαγή -δηλαδή η συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank- έχει παγώσει, όμως θα αποδειχθεί δύσκολη λόγω του μεγέθους εάν τελικά προχωρήσει.

Το μακροπρόθεσμο IDR των τραπεζών, που είναι σήμερα CCC, παραμένει συνδεδεμένο με την αξιολόγηση της χώρας. Τα IDRs θα μπορούσαν, όμως, κάποια στιγμή να συνδεθούν με τις αξιολογήσεις βιωσιμότητας των τραπεζών.

Όπως σημειώνει η Fitch, οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες έλαβαν κεφάλαια «γέφυρα» στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης ΔΝΤ-Ε.Ε., αποκαθιστώντας προσωρινά τα κεφαλαιακά τους επίπεδα μέχρις ότου ολοκληρωθούν τα σχέδια αύξησης κεφαλαίου τους.

Οι εκδόσεις μετοχών είναι πλήρως εγγυημένες από το ΤΧΣ, το ποίο έχει λάβει 50 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης. Οι ιδιώτες μέτοχοι θα διατηρήσουν τον έλεγχο των τραπεζών, υπό την προϋπόθεση ότι θα καλύψουν τουλάχιστον το 10% της νέας έκδοσης, και θα τους χορηγηθούν δικαιώματα (warrants) για να αγοράσουν τις μετοχές του ΤΧΣ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v