Moody΄s: Δύσκολα θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα

Κινδύνους για την οικονομία, παρά τη βελτίωση στη ρευστότητα και την αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, βλέπει η Moody’s. Τοποθετεί την ύφεση του 2013 στο 5%. Τα ρίσκα στο χρέος και οι πολιτικές προκλήσεις.

Moody΄s: Δύσκολα θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα
Η Ελλάδα πρόσφατα έλαβε το πράσινο φως για επιπρόσθετες εκταμιεύσεις 12,44 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και τον EFSF, οι οποίες θα δώσουν ανάσα στη ρευστότητα της οικονομίας και θα επιτρέψουν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να ξεκινήσουν. Επιπρόσθετα, η καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012 παρέχει στήριξη για την αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, εκτιμά η Moody’s.

Αυτά στη θετική πλευρά, αφού από την άλλη, παρά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από τους επίσημους πιστωτές και τις συνεχείς "χρεοκοπίες" του ιδιωτικού τομέα (αναφέρεται στο PSI και στην επαναγορά), το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης στην Ελλάδα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα σε όλη τη διάρκεια της περιόδου 2012-16, συνεχίζει η Moody’s.

Ο κίνδυνος μιας ακόμα χρεοκοπίας για το υπόλοιπο χρέος του ιδιωτικού τομέα παραμένει υψηλός λόγω των σημαντικών κινδύνων που υπάρχουν με τη μορφή της αδύναμης οικονομίας, της εύθραυστης κοινωνικής σταθερότητας και του τεταμένου πολιτικού κλίματος. Παρά τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων στα τέλη του 2012 για παροχή μεγαλύτερης ελάφρυνσης στο χρέος, ξεκινώντας από το 2014, η Moody’s πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από αυτό το θέμα.
 
Παράλληλα, οι εκτιμήσεις της για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας απέχουν σημαντικά από τους κυβερνητικούς στόχους και το consensus των οικονομολόγων. Η Moody’s εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 5% το 2013, και επίσης πως θα αντιμετωπίσει ύφεση το 2014, ως αποτέλεσμα:

- Της υποτονικής εξωτερικής ζήτησης στη ζώνη του ευρώ.

- Της αργής προόδου στην αναδιάρθρωση των ισχυρών κλειστών επαγγελμάτων, η οποία περιορίζει περισσότερο τις επενδύσεις και τον ανταγωνισμό και "εξασφαλίζει" ότι τα κόστη παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

- Των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έλαβαν χώρα, και ειδικά λόγω των επιπτώσεων στους μισθούς, στα επιδόματα και στις συντάξεις, στοιχεία που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και ως εκ τούτου την ιδιωτική κατανάλωση τα επόμενα έτη, η οποία αποτελεί και βασικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Συνολικά, καταλήγει η Moody’s, αν και αναγνωρίζουμε τη βελτιωμένη ρευστότητα και τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική εξυγίανση, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν σημαντικά downside risks στην οικονομία, τα οποία θα συνεχίσουν να περιορίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Ως εκ τούτου, η Moody’s πιστεύει ότι η πιθανότητα μιας ακόμη χρεοκοπίας στο υπάρχον χρέος του ιδιωτικού τομέα παραμένει υψηλή, δεδομένων:

- Των κινδύνων εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος οικονομικής στήριξης.

- Των ιδιαίτερα αβέβαιων οικονομικών προοπτικών ανάπτυξης της χώρας.

- Των πολιτικών και κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. 

-  Της μη διαχειρισιμότητας του χρέους της χώρας.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι η Moody’s διατηρεί σταθερό το outlook της Ελλάδας στην κατηγορία C (κατηγορία χρεοκοπίας, με μικρή πιθανότητα ανάκαμψης), ενώ ο Standard & Poor’s, εκτός από το σταθερό outlook, τοποθετεί τη χώρα στη βαθμίδα Β-, κατηγορία υψηλής κερδοσκοπίας, αλλά 4 βαθμίδες πάνω από τη Moody’s.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v