ΔΕΠΑ: Σήμερα "κλείνει" η short list

Με μοναδικό θέμα την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ συνεδριάζει σήμερα το δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ. Καταρτίζεται η short list, τέλη Απριλίου οι δεσμευτικές προσφορές. Το γεωπολιτικό παιχνίδι και οι μνηστήρες.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΔΕΠΑ: Σήμερα κλείνει η short list
Με μοναδικό θέμα την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ συνεδριάζει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες για την περαιτέρω εξέλιξη του διαγωνισμού που στη φάση αυτή θα καταλήξει με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.

Ετσι σήμερα αναμένεται να καταρτισθεί η τελική λίστα (short list) των υποψήφιων επενδυτών, να εγκριθεί το process letter που θα δοθεί στους επενδυτές και να οριστικοποιηθούν οι τελικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία του data room, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι επενδυτές προκειμένου να καταρτίσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.

Σε ότι αφορά το χρόνο κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών, αυτός θα πρέπει να υπολογίζεται σε 2,5-3 μήνες από την αποστολή του process letter ή της λειτουργίας του data room.

Ετσι, εφ' όσον όλα αυτά τακτοποιηθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ή τις αρχές Φεβρουαρίου, η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών θα πρέπει να αναμένεται περί το τέλος Απριλίου ή τις αρχές Μαΐου.

Δεδομένης της σημασίας που έχει η ιδιωτικοποίηση των δύο ενεργειακών εταιρειών, λόγω του γεωστρατηγικού τους ρόλου στην περιοχή, και των «οχλήσεων» που έχει δεχτεί η Κυβέρνηση από ΕΕ και ΗΠΑ, αναφορικά με τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών, ο χρονικός προσδιορισμός της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών ευνοεί και τους λεπτούς χειρισμούς στους οποίους θα πρέπει να προβεί το Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, τον προσεχή Μάρτιο (πιθανόν 25 Μαρτίου) έχει προγραμματιστεί επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ, ενώ θα ακολουθήσει στη συνέχεια επίσκεψη και στη Μόσχα.

Το στοιχείο αυτό λαμβάνεται πολύ σοβαρά ύπ΄ όψιν, καθώς οι ΗΠΑ μέσω της διπλωματικής οδού (ειδικός απεσταλμένος για τα θέματα Ευρασίας Dan Stein), αλλά και της εκπροσώπου του State Department Victoria Nuland, έχουν διαμηνύσει στην Ελληνική Κυβέρνηση ότι η επιλογή επενδυτή για τη ΔΕΠΑ δεν θα πρέπει να προκαλεί ενεργειακή «ομηρία». Δηλώσεις με ευθείες αναφορές στη ρωσική Gazprom, η οποία ενδιαφέρεται διακαώς να αποκτήσει την ελληνική εταιρεία.

Από την άλλη πλευρά, και ο πρόεδρος Πούτιν δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τον έλεγχο της ΔΕΠΑ από ρωσικές εταιρείες (Gazprom, Negusneft), καθώς ευνοούνται τα συμφέροντα της χώρας του στην ευρύτερη περιοχή, και οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω, εμφανίζονται διατεθειμένες να προσφέρουν από 1-1,8 δισ. ευρώ, ποσά πολύ υψηλότερα από τα αναμενόμενα.
 
Επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά το ότι η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θεωρεί ότι μοναδικό κριτήριο για την επιλογή του επενδυτή θα είναι το ύψος του τιμήματος, την ίδια άποψη δεν έχουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, τα οποία θέτουν και επιπλέον «ποιοτικά» κριτήρια για την επιλογή του επενδυτή, με κυριότερα τη μη παρέκκλιση από τους κοινοτικούς κανόνες στη λειτουργία των δικτύων και εταιρειών με δεσπόζουσα θέση σε εθνικές αγορές.

Σημειώνεται ότι στην αρχική φάση του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, ανταποκρίθηκαν 14 εταιρείες, μεταξύ των οποίων και μεγάλες ευρωπαϊκές, όπως ΕΝΙ, Gaz Natural, Edison και άλλες.

Ωστόσο στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που προέβλεπε την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών, παρουσιάστηκαν μόνο πέντε εταιρείες και συγκεκριμένα οι:

* Gazprom (Ρωσία)
* Negusneft (Ρωσία, θυγατρική του ομίλου Sintez)
* Socar (Αζερμπαϊτζάν)
* Κοινοπραξία των εταιριών Μ&Μ GasCo (Μυτιληναίος-Motor Oil) και
* οι εταιρίες PPF (Τσεχία) και ΓΕΚ Τέρνα, οι οποίες υπέβαλαν από κοινού
προσφορά.

Οι παραπάνω εταιρείες, ήδη παρουσίασαν στους συμβούλους ιδιωτικοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, τα επιχειρηματικά τους σχέδια για τη ΔΕΠΑ και το ΔΕΣΦΑ, τα οποία και αξιολογήθηκαν. Βάσει της αξιολόγησης που έχει γίνει, δεν αποκλείεται να προκύψουν αποκλεισμοί εταιρειών από τη λίστα των υποψήφιων που θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v