Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup:Οι απειλές, τα τηλέφωνα και το "plan b"

Πλούσιο παρασκήνιο στην καυτή συνεδρίαση της Δευτέρας. Το τηλεφώνημα Σαμαρά στη… Μάλτα. Mε ποιους πρωθυπουργούς αναγκάστηκε να συνομιλήσει ο Γιούνκερ. Oι απαιτήσεις Στουρνάρα. Γιατί ήδη ετοιμάζεται "plan b".

Eurogroup:Οι απειλές, τα τηλέφωνα και το plan b
Οκτώ φορές αναγκάστηκε ο πρόεδρος του eurogroup να διακόψει τη συνεδρίαση- θρίλερ της Δευτέρας. Οι υπουργοί οικονομικών κόντεψαν πολλές φορές να τα σπάσουν και να ναυαγήσουν οι συνομιλίες για την εύρεση λύσης για το ελληνικό θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύριος λόγος που δεν διακόπηκαν οι συζητήσεις γύρω στις 11 το βράδυ ήταν τα τηλεφωνήματα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς τον Ζ.Κλ. Γιούνκερ, ο οποίος, παρά τις διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, διεμήνυσε ότι χωρίς λύση και δόση η κυβέρνηση συνασπισμού θα αντιμετώπιζε προβλήματα.

Οι πληροφορίες του euro2day είναι διασταυρωμένες και επιμένουν. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της νύχτας ο Α. Σαμαράς αναγκάστηκε να επικοινωνήσει ακόμα και με τον ομόλογό του της Μάλτας. Γιατί; Επειδή ο Μαλτέζος υπουργός οικονομικών, στα μέσα της συνεδρίασης ζήτησε η χώρα του να εξαιρεθεί από τη λύση που ήταν στο τραπέζι!

Με τον πρωθυπουργό της Μάλτας αναγκάστηκε να μιλήσει και ο πρόεδρος του eurogroup. Και όχι μόνο με αυτόν. Λόγω των ενστάσεων από μικρές χώρες, ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ συνομίλησε επίσης με τους πρωθυπουργούς της Σλοβακίας, της Εσθονίας και την Σλοβενίας, ζητώντας τους να δώσουν εντολή στους υπουργούς οικονομικών να δώσουν τη συγκατάθεσή τους ώστε να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Κάπου στις 11 το βράδυ, το Μαξίμου, έχοντας ενημέρωση από τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι τα πράγματα παραμένουν περιπλεγμένα, άρχισε να επεξεργάζεται τα σενάρια σε περίπτωση ναυαγίου.

Είχαν προηγηθεί κι άλλα ευτράπελα, αλλά ταυτοχρόνως πολύ σοβαρά:

- Αρκετές φορές ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φώναζε ότι οι συζητήσεις δεν οδηγούν πουθενά και ότι πρέπει να διακοπούν ακόμα και χωρίς μια στοιχειώδη συμφωνία. Εκτιμήθηκε όμως ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε το σφυροκόπημα της Ελλάδας και πιέσεις στις αγορές, με απρόβλεπτες συνέπειες.

- Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προσήλθε στη συνεδρίαση με το μότο: κούρεμα του επίσημου τομέα ή default για την Ελλάδα. Αυτήν τη θέση όμως την εγκατέλειψε αφού οι τεχνικοί της σύμβουλοι της είπαν ότι με τη συμφωνία που είναι στο τραπέζι το κούρεμα αργά ή γρήγορα είναι αναπόφευκτο.

- Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνομίλησε αρκετές φορές με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για να την ενημερώσει για αλλαγές στη συμφωνία. Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η καγκελάριος ακόμα έχει αντιρρήσεις για κάποια σημεία και ότι την τελική απόφαση την πήρε πάνω του ο Β. Σόιμπλε, με την ελπίδα ότι μέχρι την Παρασκευή, οπότε και θα συζητηθεί η λύση στην Μπούντεσταγκ, θα καταφέρει να την πείσει.

- Ο Γιάννης Στουρνάρας επέμεινε πολύ στη διατύπωση του τελικού κειμένου της συμφωνίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζήτησε αρκετές φορές αλλαγές, ειδικά στην παράγραφο για τον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ και την εποπτεία. Οι απαιτήσεις ικανοποιήθηκαν, γεγονός που θεωρήθηκε νίκη για την ελληνική πλευρά.

- Κάποια στιγμή, και ενώ οι συζητήσεις δεν έβγαζαν πουθενά, ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ είπε σε συγκεκριμένους υπουργούς ότι αν δεν υπάρχει καλή θέληση από όλους τότε ο ίδιος θα παραιτηθεί και η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει υπό την αιγίδα του Κύπριου υπουργού οικονομικών, που προεδρεύει του ecofin.

- Τις μέρες που προηγήθηκαν του έκτακτου eurogroup, διαπιστώθηκε χαλασμένο τηλέφωνο μεταξύ του ΔΝΤ και της Αθήνας. Για αδιευκρίνιστους ακόμα λόγους, τόσο ο Α. Σαμαράς όσο και ο Γ. Στουρνάρας είχαν μείνει με την εντύπωση ότι η Κρ. Λαγκάρντ θα μπορούσε να πείσει την Α. Μέρκελ να μειωθούν τα επιτόκια στο 0,25%, κάτι που βεβαίως δεν έγινε.


Έρχεται το plan B

Ακόμα δεν στέγνωσε το μελάνι της απόφασης και οι περισσότεροι υπουργοί διέδιδαν σε συνεργάτες τους ότι θεωρούν μικρές τις πιθανότητες επιτυχίας της διαδικασίας επαναγοράς χρέους. Σε αυτήν την περίπτωση, όπως μας ενημέρωσε αξιωματούχος της Ε.Ε., οι υπουργοί οικονομικών θα αναγκαστούν να συνεδριάσουν εκ νέου για να αποφασιστούν εναλλακτικά μέτρα (contingency plans), τα οποία θα μπαλώσουν την τρύπα που θα αφήσει το πρόγραμμα της επαναγοράς.

Ο Γ. Στουρνάρας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η επαναγορά θα πετύχει, όμως συνάδελφός του έλεγε σε δημοσιογράφους ότι «χάσαμε πολύτιμες εβδομάδες να συζητάμε για το buy-back, αντί να το τολμήσουμε μια κι έξω».

Ήδη, διάφοροι συνεργάτες υπουργών, από το πρωί της Τρίτης έλεγαν ότι είναι θέμα χρόνου να χρειαστούν νέα μέτρα από την Ελλάδα (παρά την πρόβλεψη ότι δεν θα της ζητηθούν μέχρι το τέλος του 2013) και ότι κατά γενική ομολογία βιωσιμότητα του χρέους δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κούρεμα του επίσημου τομέα «κάπου πάρα κάτω και σίγουρα μετά τις γερμανικές εκλογές».


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v