Στο επόμενο eurogroup οι αποφάσεις

Επικροτούμε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας, λέει ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής. Σε eurogroup οι αποφάσεις. Δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο για τη δόση. Έγινε νέα συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ. Πόκερ με την ενιαία εποπτεία των τραπεζών.

Στο επόμενο eurogroup οι αποφάσεις
Η Σύνοδος Κορυφής έδωσε την ανακοίνωση στήριξης που περίμενε ο Αντώνης Σαμαράς, χαιρετίζοντας την προσπάθεια που γίνεται για να μπει το πρόγραμμα σε τροχιά και κάνοντας λόγο για "σημαντική πρόοδο στην επαναδρομολόγηση του προγράμματος προσαρμογής".

Ωστόσο, στην ανακοίνωση δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με τη δόση καθώς περιορίζεται σε μια λακωνική αναφορά ότι "το eurogroup θα αξιολογήσει το αποτέλεσμα της επανεξέτασης υπό το πρίσμα της έκθεσης της τρόικας και θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις".

"Ο κ. Σαμαράς μας εξήγησε αναλυτικά τι γίνεται στην Ελλάδα για να μπει το πρόγραμμα σε τροχιά", υποστήριξε ο Χ. Β. Ρομπάι στη συνέντευξη τύπου και τόνισε: "Πρέπει να σημειώσω ότι η ανακοίνωση στέλνει ένα σαφές μήνυμα. Ενθαρρύνουμε τη χώρα να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις".

Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο, τόνισε, από την πλευρά του, ο Φρ. Ολάντ και συμπλήρωσε ότι η συμφωνία με την τρόικα είναι κοντά. Ο Γάλλος πρόεδρος αναφορικά με την Ισπανία, δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε πιθανό αίτημα βοήθειας από τη χώρα και ότι αν εκείνη σκεφτεί να ζητήσει στήριξη δεν πρέπει να επιβληθούν επιπλέον όροι.

Ο αγώνας δρόμου συνεχίστηκε σήμερα για τον πρωθυπουργό με τη συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Η συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά κράτησε 45 λεπτά και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάστηκε η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και θέματα που αφορούν τη γρηγορότερη εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων.

Χθες στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός ζήτησε την εκταμίευση ολόκληρης της δόσης ώστε η Ελλάδα να καταφέρει να ξεπεράσει την τεράστια έλλειψη ρευστότητας. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τις συνομιλίες με την τρόικα το συντομότερο δυνατό.

Η δήλωση για την Ελλάδα αναφέρει τα εξής:

"Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την πρόοδο της Ελλάδας και της τρόικας προς την επίτευξη συμφωνίας, όσον αφορά τις πολιτικές στις οποίες βασίζεται το πρόγραμμα προσαρμογής, και προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της εν εξελίξει επανεξέτασης. To eurogroup θα αξιολογήσει το αποτέλεσμα της επανεξέτασης υπό το πρίσμα της έκθεσης της τρόικας και θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.

Επικροτούμε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της και επαινούμε τις αξιοσημείωτες προσπάθειες του ελληνικού λαού. Έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην επαναδρομολόγηση του προγράμματος προσαρμογής.

Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής και ενθαρρύνουμε τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος.

Αυτό είναι απαραίτητο για να γίνει πιο ανταγωνιστικός ο ιδιωτικός τομέας, να αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα.
Οι προϋποθέσεις αυτές θα επιτρέψουν την ανάκαμψη της ανάπτυξης στην Ελλάδα και θα εξασφαλίσουν το μέλλον της στη ζώνη του ευρώ".


Συμφωνία με ερωτήματα για την τραπεζική εποπτεία 

Μεγάλη ήταν η κόντρα μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας αναφορικά με την τραπεζική εποπτεία. Tο Βερολίνο συμφώνησε τελικά το νέο όργανο για τον τραπεζικό κλάδο να αναλάβει την εποπτεία και των 6.000 χρηματοοικονομικών οργανισμών της ευρωζώνης και το πιο σημαντικό είναι ότι συμφωνήθηκε η ημερομηνία για την ολοκλήρωση της νομικής διαδικασίας. Ασαφές, όμως, παραμένει το τοπίο ως προς το πότε θα μπορέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να χρηματοδοτεί άμεσα τράπεζες της ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες αποφάσισαν την απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών από τον ESM, κυρίως για τη στήριξη της Ισπανίας, και όχι μόνο, ως πυλώνα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Για να συμβεί αυτό, όμως, πρέπει πρώτα να υπάρχει ενιαίο τραπεζικό όργανο για την ευρωζώνη. Τον τελευταίο καιρό, το Βερολίνο κατακρίθηκε έντονα για προσπάθεια αναβολής της όλης προσπάθειας. Η Γερμανία αντιδρούσε στο να τεθούν όλες οι τράπεζες υπό το νέο ευρωπαϊκό εποπτικό όργανο (και κυρίως οι δικές της Landesbanken) και επέμενε η κοινή εποπτεία να αφορά μόνο τους 25 μεγαλύτερους συστημικά σημαντικούς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

Μετά από έντονη γαλλογερμανική διαφωνία (σύγκρουση μεταδίδουν ορισμένα ΜΜΕ), συμφωνήθηκε να ολοκληρωθεί ο νομικός σχεδιασμός για το νέο εποπτικό όργανο μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

"Πρέπει να δημιουργηθεί ένας ενιαίος μηχανισμός ελέγχου. Το νομικό πλαίσιο πρέπει να ολοκληρωθεί έως την 1η Ιανουαρίου 2013 προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο", δήλωσε ο Χ. Β. Ρομπάι. "Οι υπουργοί οικονομικών του eurogroup θα δράσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Όταν αυτό συμφωνηθεί, τότε πιθανότατα η ενιαία εποπτεία θα τεθεί σε ισχύ στην πορεία του 2013", ανέφερε και συμπλήρωσε ότι για την ΕΚΤ πρέπει να υπάρξει σαφής διαχωρισμός μεταξύ της νομισματικής πολιτικής και του εποπτικού ελέγχου.

Οι Financial Times, επικαλούμενοι πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις, αποκαλύπτουν ότι κατά τη σύνοδο ο Mario Draghi (διοικητής της ΕΚΤ, που θα επωμιστεί και την τραπεζική εποπτεία) ενημέρωσε τους ηγέτες πως θα χρειαστούν 6 έως 12 μήνες για να στηθεί και να τεθεί σε λειτουργία η ενιαία τραπεζική εποπτεία. Ο πρόεδρος της Γαλλίας ασκεί πιέσεις να ολοκληρωθεί η διαδικασία το πρώτο τρίμηνο του 2013. "Όσο ταχύτερα τεθεί ο μηχανισμός σε λειτουργία τόσο ταχύτερα θα μπορεί να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών", δήλωσε.

Η Άνγκελα Μέρκελ, όμως, είπε ότι "θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα". "Δεν είναι θέμα λίγων μηνών", δήλωσε, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι το θέμα θα ολοκληρωθεί εντός του 2013.

Ως προς το ποιες τράπεζες αφορά η εποπτεία, η Α. Μέρκελ σημείωσε: "Επιβεβαιώσαμε πως οι τράπεζες πρέπει να ελέγχονται με διαφορετικούς τρόπους.

Κάποιες άμεσα, σε επίπεδο ΕΚΤ, και κάποιες έμμεσα μέσω των εθνικών αρχών". Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ θα αναλάβει την εποπτεία και των 6.000 τραπεζών, αλλά τα εθνικά εποπτικά όργανα θα έχουν την ευθύνη για καθημερινά θέματα των μικρότερων οργανισμών. Η ΕΚΤ, όμως, θα έχει την εξουσία να παρεμβαίνει ανά πάσα στιγμή.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η σύνοδος του Δεκεμβρίου θα θέσει το χρονοδιάγραμμα για βαθύτερη οικονομική ενοποίηση.

Από την πλευρά του, ο Φρ. Ολάντ τόνισε ότι η Ευρώπη δεν καθυστερεί, αλλά επιταχύνει τις προσπάθειες.

Ενδεικτικό ωστόσο των αποκλίσεων που καταγράφηκαν χθες το βράδυ ήταν οι διαρροές που έγιναν κατά τη διάρκεια της συνόδου.
 
Γαλλικές πηγές έλεγαν ότι η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία του νομικού πλαισίου μέχρι τα τέλη του 2012 και την πλήρη εφαρμογή του στις αρχές του 2014 και πως η Γερμανία συμφωνεί με την ένταξη των 6.000 τραπεζών της Ε.Ε. υπό την ομπρέλα μιας ενιαίας εποπτείας υπό την ΕΚΤ, αλλά και ότι η καθημερινή (day by day) εποπτεία θα μπορεί να ασκείται και από τις εθνικές αρχές.

Σημείωναν ότι άμεση (χωρίς την εμπλοκή των επιμέρους κρατών) ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορεί να γίνει πραγματικότητα το 2013, ίσως το πρώτο τρίμηνο για κάποιες εξ αυτών.

Αντίθετα, γερμανικές πηγές τόνιζαν πως η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το πρώτο τρίμηνο του 2013 είναι ιδιαίτερα απίθανη. Αυτό μπορεί να γίνει εφικτό μόνο όταν ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας θα είναι έτοιμος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΕΚΤ θα είναι υπεύθυνη για τις συστημικά σημαντικές τράπεζες, αλλά θα ελέγχει κι άλλους ομίλους αν αυτό είναι απαραίτητο. Θα είναι ένα μικτό σύστημα ελέγχου μεταξύ της ΕΚΤ και των εθνικών εποπτικών αρχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v