Aπό τη «ρήξη» προς το happy end

Πώς από τη μίνι κρίση περάσαμε, σε διάστημα… ωρών, στη δήλωση στήριξης του Τόμσεν, που «στρώνει το χαλί» για τη Σύνοδο. Το σκληρό ροκ από αρχηγούς, η ντρίπλα στα εργασιακά και το πακέτο. Πότε έρχεται η δόση.

Aπό τη «ρήξη» προς το happy end
Με μία δήλωση στήριξης, που ισοδυναμεί με μισή έγκριση της δόσης, θα ταξιδέψει τελικώς στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, καθώς μετά από 12ωρο δράμα, που περιείχε ακόμη και απειλές εσπευσμένης αποχώρησης της τρόικας από τη χώρα, επήλθε η -συμβιβαστική- λύση με από μηχανής θεό τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Π. Τόμσεν.

Με μία λιτή, αλλά περιεκτική δήλωση, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όχι μόνο έδωσε τέλος στην κρίση που πήγε να δημιουργηθεί στις σχέσεις Αθήνας - τρόικας, αλλά και αναγνώρισε τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί ως προς την οριστικοποίηση του πακέτου των μέτρων.

«Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο. Συμφωνήσαμε στα περισσότερα σημεία πολιτικής. Για τα λίγα που απομένουν αναμένουμε ότι θα καλυφθούν σύντομα», ανέφερε, ο Π. Τόμσεν αποχωρώντας από το υπουργείο Οικονομικών, σε μία από τις σπάνιες δημόσιες δηλώσεις του τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Για να φθάσουμε στην παραπάνω δήλωση, όμως, προηγήθηκε ένα μίνι θρίλερ, που έφτασε στην κορύφωσή του με τις δηλώσεις Κουβέλη και Βενιζέλου ότι δεν ψηφίζουν τα μέτρα για τα εργασιακά, αλλά και με την απειλή της τρόικας ότι θα εγκαταλείψει τη διαπραγμάτευση.

Η εμπλοκή στις συζητήσεις ξεκίνησε όταν η τρόικα ανέσυρε το θέμα της κατάργησης της τριετούς μισθολογικής ωρίμανσης. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να το συζητήσει, με αποτέλεσμα να φθάσουμε στις δηλώσεις Κουβέλη ότι η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα αν υιοθετούν τις αξιώσεις της τρόικας για τα εργασιακά.

Με τον Φ. Κουβέλη συντάχθηκε πρακτικά και ο Ε. Βενιζέλος, καθώς στελέχη του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάριζαν ότι αν δεν ψηφίσει η ΔΗΜΑΡ τα μέτρα δεν θα τα ψηφίσει κανείς, κατηγορώντας την τρόικα για σκόπιμη καθυστέρηση.

Η κόκκινη γραμμή που τράβηξαν ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης προκάλεσε, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, την αντίδραση της τρόικας. Οι επικεφαλής της, με βάση τις ίδιες πηγές, απείλησαν τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ότι θα εγκαταλείψουν τη διαπραγμάτευση και θα φύγουν εσπευσμένα από την Αθήνα.

Εντούτοις, η κατάσταση εκτονώθηκε με παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο οποίος διαβουλεύτηκε τηλεφωνικά με τους αρχηγούς και τον υπουργό Οικονομικών ώστε να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα για τα εργασιακά και να αποκλιμακωθεί η κρίση. Ακολούθησε η δήλωση Τόμσεν, που άλλαξε και το επικοινωνιακό κλίμα.

Τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα η δήλωση Τόμσεν

Παρά τον επικοινωνιακό της χαρακτήρα, πρόκειται, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, για μια ιδιαίτερα σημαντική δήλωση τόσο ως προς το timing όσο και ως προς το περιεχόμενό της.

Για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες η τρόικα αναγνωρίζει ότι έχει επέλθει συμφωνία στα περισσότερα από τα ζητήματα της ατζέντας των συζητήσεων και διατυπώνει την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία και για τα λίγα θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Ταυτόχρονα, η δήλωση στήριξης επιτρέπει στον πρωθυπουργό να μην εμφανιστεί άπραγος στη σύνοδο κορυφής και στους Ευρωπαίους ηγέτες να χαιρετίσουν την προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα για να επαναφέρει το πρόγραμμα σε τροχιά υλοποίησης.

«Η δήλωση σηματοδοτεί τη διάθεση που υπάρχει στην Ευρώπη να κλείσει το πακέτο μέτρων», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, διατυπώνοντας την αισιοδοξία τους ότι θα υπάρξει συμφωνία και για τα εργασιακά μετά τη σύνοδο κορυφής και την επάνοδο στην Αθήνα των επικεφαλής της τρόικας.

Με βάση πληροφορίες, έχει υπάρξει ήδη συμφωνία για τα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ καθώς και για τα περισσότερα διαρθρωτικά θέματα, μεταξύ των οποίων και αυτό της μείωσης των αποζημιώσεων, ειδικά για τους μακροχρόνια απασχολουμένους (πάνω από 16 χρόνια).

Προσδοκίες για εκταμίευση της δόσης ως τα μέσα Νοεμβρίου

«Περιμένουμε όλη τη δόση έως τα μέσα Νοεμβρίου», υποστηρίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, και αυτό σημαίνει ότι το αργότερο το πρώτο 10ήμερο του επόμενου μήνα θα πρέπει να έχει βγει η απόφαση.

Τα μέτρα είναι 13,5 δισ. ευρώ, υποστηρίζει η ίδια πηγή. Η αναλογία είναι λίγο πάνω από 11 δισ. ευρώ από τις δαπάνες και λίγο περισσότερα από 2 δισ. ευρώ από τα έσοδα.

Αναφορικά με την έκθεση βιωσιμότητας, σημειώνει ότι θα βγει πριν από τις αμερικανικές εκλογές, δεδομένου ότι υπάρχει λύση για το θέμα, η οποία σχετίζεται με τον υπολογισμό του ΑΕΠ. Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι από τους τέσσερις εμπλεκόμενους (οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ και ο Γ. Στουρνάρας) μόνο ένας (ΔΝΤ;) είναι υπέρ του «κουρέματος»…

Η τρόικα δουλεύει ήδη με βάση σενάρια που προβλέπουν επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής, δεδομένου ότι το θέμα έχει τεθεί από την ελληνική πλευρά.

Τα ανοιχτά ζητήματα της ατζέντας

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα λίγα που απομένουν, στα οποία αναφέρεται ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, αφορούν διαρθρωτικά μέτρα που σχετίζονται με την αγορά προϊόντων και τα εργασιακά.

Αντίθετα, στο φορολογικό οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να έχουν αποδεχθεί την κατεύθυνση που προτείνει η ελληνική πλευρά. Εξετάζουν, όμως, τις επιπτώσεις στα έσοδα λόγω της υψηλής ύφεσης.

Αναφορικά με την εκτίμηση για το πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία, φαίνεται πως βρέθηκε η χρυσή τομή. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι το 2013 η ύφεση θα είναι 4,2% και με βάση αυτό σενάριο εργάζεται η τρόικα. Σημειώνεται ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού έκανε λόγο για 3,8%, ενώ οι δανειστές την ανέβαζαν πάνω από το 5%.

Οι επαφές με την τρόικα θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα. Οι δανειστές πιθανότατα να μην επιστρέψουν τη Δευτέρα και η επικοινωνία να συνεχιστεί με την ανταλλαγή email.

Ως γνωστόν, τα μέτρα θα ψηφιστούν μετά την έγκριση από το Eurogroup και πριν από την εκταμίευση της δόσης.

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v