Πώς θα λυθεί το πρόβλημα των 550 εκατ. ευρώ

Οι τράπεζες θα καταβάλουν στο Δημόσιο τα 550 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στους τόκους για τις προνομιούχες που πήραν, αναφέρουν έγκυρες πηγές. Ποιες λύσεις προωθούνται για να λυθεί το πρόβλημα.

Πώς θα λυθεί το πρόβλημα των 550 εκατ. ευρώ
Σε συμβιβαστική φόρμουλα, ώστε να λάβει το Δημόσιο τα έσοδα των 550 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στους τόκους των προνομιούχων μετοχών με τις οποίες ενισχύθηκαν κεφαλαιακά οι τράπεζες, καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών στις επαφές του με την ΕΕΤ, σύμφωνα με πληροφορίες. Αυτό θα γίνει με τρόπο που δεν θα δημιουργεί θέμα με τα κεφάλαιά τους.

Σημειώνεται ότι αν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχρεωθούν να καταβάλουν ως τόκο τα 550 εκατ., παρότι εμφανίζουν ζημίες, τότε τα 5 δισ. ευρώ που έλαβαν σε προνομιούχες παύουν να θεωρούνται κεφάλαιο και θα πρέπει να λογίζονται ως δάνειο!

Αποτέλεσμα το κράτος μέσω του Τ.Χ.Σ. να κληθεί να καταβάλει επιπλέον 5 δισ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση (τα οποία θα προέλθουν από τους δανειστές!) και οι προνομιούχες μετοχές να ακυρωθούν.

Για το λόγο αυτό, όπως υποστηρίζουν γνώστες των επαφών που γίνονται, τα χρήματα θα δοθούν, αλλά ως πρόσθετη επιβάρυνση των τραπεζών που δεν θα σχετίζεται με τις προνομιούχες. Αυτό θα γίνει είτε μέσω αύξησης του κόστους των εγγυήσεων που προσφέρει το Δημόσιο στις τράπεζες για λόγους ρευστότητας, είτε με τη μορφή έκτακτης φορολογίας προς τις τράπεζες που έκαναν χρήση των προνομιούχων μετοχών.

Από την πλευρά του, μιλώντας στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι «το δίκαιο και η ηθική επιβάλλουν να συμβάλλουν όλοι στα βάρη της κρίσης και στην εθνική προσπάθεια».


Νωρίτερα το Euro2day μετέδωσε:

"Ένα ακόμα αγκάθι προέκυψε αιφνίδια κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα όταν οι Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ ζήτησαν να μην καταβληθούν από τις τράπεζες τα 550 εκατ. ευρώ που προβλέπονται ως απόδοση επί των προνομιούχων μετοχών που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου ενίσχυσης των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων των 28 δισ. ευρώ με τον γνωστό νόμο Αλογοσκούφη.

Αντί αυτού, μάλιστα, φέρονται να εισηγήθηκαν η τρύπα που προκύπτει στα έσοδα να αντικατασταθεί με νέες παρεμβάσεις στο μέτωπο της φορολογίας.

Τραπεζικές πηγές σημείωναν σχετικά ότι σε μια τέτοια περίπτωση, τα 5 δισ. ευρώ που έλαβαν σε προνομιούχες θα πρέπει να λογίζονται ως δάνειο! Ως εκ τούτου, το κράτος μέσω του Τ.Χ.Σ. θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον 5 δισ. στην ανακεφαλαιοποίηση (τα οποία θα προέλθουν από τους δανειστές!) και οι προνομιούχες μετοχές θα ακυρωθούν, θέμα στο οποίο είχε αναφερθεί το euro2day. Αυτό το γεγονός εξηγεί πιθανότατα και το αίτημα της τρόικας.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση αυτή έπεσε σαν βόμβα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και συνάντησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρές αντιδράσεις από την πλευρά του Γιάννη Στουρνάρα και του Χρήστου Σταϊκούρα, που αντιλαμβάνονται βεβαίως το σκεπτικό της τρόικας, φέρονται όμως να απορρίπτουν κατηγορηματικά σενάρια πρόσθετων φοροεπιβαρύνσεων.

Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών έκαναν λόγο για εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ άφηναν να διαφανεί και μια δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος στο ζήτημα, υπονοώντας ότι οι αιτιάσεις της τρόικας έχουν και τη σύμφωνη γνώμη του διοικητή Γ. Προβόπουλου.

Στη συζήτηση, πάντως, ως εναλλακτικά σενάρια προτάθηκαν η περαιτέρω μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αλλά και φορολογικές επιβαρύνσεις που σχετίζονται με τους τραπεζικούς υπαλλήλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο θέμα της απόδοσης ή μη στο Δημόσιο 10% επί των προνομιούχων μετοχών ύψους 5 δισ. ευρώ που είχαν εκδοθεί είχε κληθεί να γνωμοδοτήσει και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι γίνεται αποδεκτή από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα, η υπ’ αριθμ. 386/2012 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με την υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να καταβάλουν στο ελληνικό δημόσιο ετήσια σταθερή απόδοση των προνομιούχων μετοχών που εκδίδονται για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ανώνυμων τραπεζικών εταιρειών και αναλαμβάνονται από το Δημόσιο σε ποσοστό 10% επί του εισφερόμενου κεφαλαίου (Ν. 3723/2008).

«Με την αποδοχή της ανωτέρω γνωμοδότησης επιβεβαιώνεται η υποχρέωση καταβολής στο δημόσιο ταμείο των σχετικών χρηματικών ποσών από τα πιστωτικά ιδρύματα».

Μάλιστα, πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι τυχόν αποδοχή των αιτιάσεων της τρόικας ανοίγει τον δρόμο και για μελλοντική απάλειψη των σχετικών υποχρεώσεων των τραπεζών την ώρα όπου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει διαμορφώσει εισήγηση επί νομοθετικής πρωτοβουλίας, σύμφωνα με την οποία η απόδοση του συγκεκριμένου ποσού στον κρατικό προϋπολογισμό θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο σε περιθώριο ενός μηνός από τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων.

Κατά τα λοιπά, το ραντεβού των δύο πλευρών ανανεώθηκε για σήμερα το απόγευμα προκειμένου να κλείσει το συντομότερο δυνατό το πακέτο μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ και να διευθετηθεί το ζήτημα των 89 prior actions".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v