Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγώνας δρόμου στη σκιά της… Μέρκελ

Ευρωπαίοι και ΔΝΤ είπαν τον «καλό» λόγο για την Ελλάδα, όμως ζήτησαν και 89 κινήσεις σε 10 ημέρες. Πολιτική στήριξη από Μέρκελ ζητά η Αθήνα. Παράταση στο θρίλερ για τη δόση. Οι έμμεσες βολές του ΔΝΤ για το χρέος.

Αγώνας δρόμου στη σκιά της… Μέρκελ
Η Ελλάδα πήρε τις δηλώσεις στήριξης που περίμενε από το eurogroup, αλλά καλείται τώρα να ολοκληρώσει 89 δράσεις (prior actions) και να προχωρήσει στην τελική συμφωνία για το πακέτο πριν από τη σύνοδο κορυφής της 18ης Οκτωβρίου. Το μήνυμα στάλθηκε ξεκάθαρα από τα χείλη του προέδρου του eurogroup Ζ.Κλ. Γιούνκερ.

«Προσωπικά είμαι εντυπωσιασμένος από την επίδοση της ελληνικής κυβέρνησης, από τη διάθεση των κομμάτων που τη στηρίζουν να κάνουν ό,τι απαιτείται για να απαντήσουν στις ανάγκες», ήταν το… καρότο. Είχε προηγηθεί το μαστίγιο: «Τονίσαμε ότι πριν από την επόμενη εκταμίευση η Ελλάδα πρέπει ξεκάθαρα να επιδείξει την ισχυρή θέλησή της να δεσμευτεί με το πρόγραμμα και τις 89 prior actions που συμφωνήθηκαν τον Μάρτιο. Ό,τι δεν έχει γίνει πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από τις 18 Οκτώβρη, το αργότερο».

Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα για να μπορέσει να εξασφαλίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης θα πρέπει να τρέξει και να ελπίζει ότι θα καταφέρει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να πετύχει ένα έκτακτο eurogroup μετά την 18η Οκτωβρίου, ώστε να μη χρειαστεί να φτάσει στην επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ στις 12 Νοεμβρίου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η δόση θα έρθει στα τέλη Νοεμβρίου το νωρίτερο…

Την ανάγκη η Ελλάδα να τρέξει τόνισε και ο Γιάννης Στουρνάρας. Επισήμανε ότι όλοι πλέον μιλούν και σχεδιάζουν με βάση την επιμήκυνση, όμως επανέλαβε ότι το πρόγραμμα παραμένει ιδιαίτερα εμπροσθοβαρές (στα 9 δισ. υπολογίζονται τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν την επόμενη χρονιά, η συντριπτική πλειονότητα από περικοπές), γεγονός που ως έναν βαθμό ακυρώνει τη λογική της ίδιας της επιμήκυνσης.

Ο υπουργός Οικονομικών, αν και είδε την τρόικα να μιλά για την πρόοδο που έχει γίνει, αντιμετώπισε σκληρή γραμμή και κριτική από τους συνήθεις... υπόπτους, τη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία, στους οποίους προστέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Μάλτα.

Οι προβολείς στη Μέρκελ

Το βλέμμα τώρα στρέφεται στην επίσκεψη της Μέρκελ. Όπως έγραψε χθες το euro2day.gr η καγκελάριος έρχεται στην Αθήνα με συγκεκριμένη ατζέντα. Μάλιστα, ήδη από χθες τόσο ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσαν να προσγειώσουν τις υψηλές προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί ξεκαθαρίζοντας ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης περνά από την έκθεση της τρόικας.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος, μιλώντας χθες σε προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών στη Βόννη, υποστήριξε ότι περιμένει εποικοδομητικές συνομιλίες σε φιλικό κλίμα. «Γνωρίζω ότι η Ελλάδα δεν διανύει αυτήν τη στιγμή μια εύκολη περίοδο», σημείωσε, αλλά διευκρίνισε ότι είναι επίσης σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ευρωζώνη να παραμείνουν ή να γίνουν ανταγωνιστικές.

Συνεχίζεται το πρέσινκ του ΔΝΤ για το χρέος

Χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν άνοιξε τα χαρτιά της για το θέμα του ελληνικού χρέους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, περιορίστηκε στο να πει πως «δεν υπήρξαν ακριβή νούμερα. Δεν μπορούμε να πούμε για συγκεκριμένους αριθμούς για το πού θα βρίσκεται το χρέος το 2020 καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη τα επιμέρους δεδομένα».

Την ίδια περίπου ώρα, όμως, η έκθεση που δημοσίευε το ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάκαμψη φωτογράφιζε την ανάγκη κάποιας μορφής αναδιάρθρωσης. Και αυτό γιατί τοποθετούσε το χρέος το 2017 στο 152,8% του ΑΕΠ, σχεδόν τριάντα ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον στόχο του 120% του ΑΕΠ που πρέπει να πιαστεί το 2020.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, πάντως, υποστήριξε πως είναι ξεκάθαρο ότι έχει γίνει πρόοδος, «αν και πρέπει να γίνουν αρκετά σε όλα τα μέτωπα, στο δημοσιονομικό, στις μεταρρυθμίσεις και στο χρέος».

Μιλώντας για τις καθυστερήσεις στις συζητήσεις, η Κρ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι «πάντα οι διαπραγματεύσεις αυτού του είδους είναι δύσκολες. Η ομάδα μου ακολουθεί τις θέσεις του ταμείου, δεν υπάρχει διαφορά σε αυτές σε σχέση με όσα πιστεύει το ταμείο. Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες σε αυτές τις περιπτώσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v