Σε έκτακτο eurogroup κρίνεται η Ελλάδα

Το ρεπορτάζ του euro2day ότι στη Σύνοδο Κορυφής δεν θα ληφθούν αποφάσεις για Ελλάδα επιβεβαιώνει και αξιωματούχος στο Reuters. Το χρονοδιάγραμμα και η «ρελάνς» με έκτακτο eurogroup. Επαφές στο Τόκιο για το χρέος.

Σε έκτακτο eurogroup κρίνεται η Ελλάδα
Σε έκτακτο eurogroup που θα πραγματοποιηθεί μετά τη σύνοδο κορυφής της 18ης Οκτωβρίου και πριν από το τέλος του μήνα ελπίζει πλέον η Αθήνα να πάρει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό μπορεί να φτάσει τα 39 δισ. ευρώ αν δοθεί στην Ελλάδα μέρος των χρημάτων που προβλέπονταν στο μνημόνιο, αλλά έχουν πάει πίσω εξαιτίας του εκτροχιασμού των χρονοδιαγραμμάτων.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day, δεν θα υπάρξει απόφαση για τη δόση στην τακτική συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, αλλά μια γενική συζήτηση αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Πέραν των συζητήσεων για τα μέτρα, η ελληνική υπόθεση έπεσε στα γρανάζια και της ευρύτερης διαπραγμάτευσης που διεξάγεται στην Ευρώπη και αφορά τη διάσωση της Ισπανίας αλλά και τον ρόλο του ΔΝΤ στην Ευρώπη.

Δύο διαφορετικοί υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι, ένας της Κομισιόν και ένας της ευρωζώνης, μας ανέφεραν ότι οι σκληροπυρηνικές χώρες, και ιδιαίτερα ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιθυμούν να μεταθέσουν την απόφαση για τη δόση στις 12 Νοεμβρίου, στο επόμενο τακτικό eurogroup.

Η Αθήνα όμως έχει κάνει τα απαραίτητα διαβήματα και ενημέρωσε τους εταίρους ότι τα ταμειακά αποθέματα δεν επιτρέπουν τόσο μεγάλη καθυστέρηση -καθώς θα χρειαστούν περίπου 10 μέρες μετά την απόφαση για να έρθουν τα κονδύλια στην Αθήνα- και επιχειρεί να επισπεύσει τις διαδικασίες. Πόσο μάλλον που από τη δόση εξαρτάται και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που ήδη έχει καθυστερήσει αρκετά, δοκιμάζοντας τις αντοχές του συστήματος.

Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι δύσκολα θα υπάρξει απόφαση στη σύνοδο κορυφής, «αφού τέτοια θέματα τυπικά πρέπει πρώτα να εγκριθούν από το eurogroup».

«Δύσκολα οι αρχηγοί κρατών θα πάρουν αποφάσεις εάν πρώτα η έκθεση της τρόικας δεν είναι στα χέρια τους και βεβαίως αν δεν έχουν ψηφιστεί τα μέτρα από τη βουλή», είπε ο ένας αξιωματούχος.

Το SOS που εξέπεμψε η ελληνική κυβέρνηση αλλά και οι προσωπικές παρεμβάσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με ομολόγους του τις τελευταίες μέρες κινητοποίησαν τον μετριοπαθή άξονα Γιούνκερ - Ολάντ ώστε πράγματι να δρομολογηθεί ένα έκτακτο eurogroup μετά τη σύνοδο των αρχηγών κρατών.

Το εάν όντως γίνει αυτό το έκτακτο συμβούλιο θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας. Πάντως, ακόμα και αν έως τότε δεν έχουν περάσει τα μέτρα από τη βουλή, ο πρόεδρος του eurogroup φαίνεται διατεθειμένος να καλέσει τη συνεδρίαση.

Βεβαίως, το παιχνίδι των καθυστερήσεων με την τρόικα έχει μπει στα ραντάρ ακόμα και των ξένων μέσων ενημέρωσης καθώς προβληματίζει το πώς είναι δυνατόν οι πολιτικοί προϊστάμενοι των Μορς, Μαζούχ και Τόμσεν να είναι συγκαταβατικοί και διαλλακτικοί στις τοποθετήσεις τους για την Ελλάδα και οι υφιστάμενοί τους να τραβούν συνεχώς το σχοινί των απαιτήσεων.

Οι διαπραγματεύσεις πάντως θα συνεχιστούν αμέσως μετά το eurogroup. Oύτε ο Γιάννης Στουρνάρας, ούτε ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος αλλά ούτε και οι αξιωματούχοι της τρόικας θα παραβρεθούν στη σύνοδο του ΔΝΤ που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή στο Τόκιο.

Το αρνητικό αυτής της απουσίας είναι ότι κανένας Έλληνας αξιωματούχος δεν θα είναι παρών σε μια σειρά παράπλευρων επαφών που θα διεξαχθούν στο περιθώριο της συγκεκριμένης  συνόδου για το μέλλον της ευρωζώνης και βεβαίως της Ελλάδας.

Ήδη, όπως μαθαίνουμε, ένα κύριο ζήτημα στις επαφές θα είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο παραμένει ψηλά στην ατζέντα δεδομένου ότι για το ΔΝΤ αποτελεί απαράβατο όρο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες ο εκπρόσωπος του ταμείου έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι επιδιώκει συνολική λύση για το πρόβλημα της χώρας και πως το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της έκθεσης είναι ανοιχτό.

Ως γνωστόν, το ταμείο επιθυμεί αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας (ευρωπαϊκά κράτη και ΔΝΤ), αίτημα που αποκρούει η Ευρώπη. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι μετακύλιση των λήξεων σε τίτλους που κατέχει η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα συνιστά «έμμεση» χρηματοδότηση κράτους και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Reuters: Χωρίς απόφαση η σύνοδος κορυφής

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης, αποκαλύπτει ότι δεν θα υπάρξουν αποφάσεις για Ελλάδα στη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Οκτωβρίου.

"Είμαι απολύτως βέβαιος ότι δεν υπάρξουν τέτοιες αποφάσεις στη σύνοδο Κορυφής", δήλωσε ο αξιωματούχος που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις μιλώντας στο διεθνές πρακτορείο.

Επίσης, το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο έτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης αποκαλύπτει ότι επί τάπητος δεν τίθεται θέμα νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Η αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου των ελληνικών ομολόγων σε όποιο κι ανήκει δεν περιλαμβάνεται σε κανένα από τα σενάριά μας» δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v