Τρεις στον… αέρα πριν το κρίσιμο eurogroup

Συμβιβασμό με την τρόικα αναζητά το ΥΠΟΙΚ. Οι νέες τρικλοποδιές που βάζουν οι δανειστές. «Φορτώνει» ακόμα περισσότερο το πακέτο του 2013. Ο αγώνας δρόμου μέχρι τη Δευτέρα και το χαμηλό βαρομετρικό της κυβέρνησης.

Τρεις στον… αέρα πριν το κρίσιμο eurogroup
Με το ορόσημο του eurogroup της Δευτέρας να πλησιάζει επικίνδυνα, το χάσμα που χωρίζει την κυβέρνηση και την τρόικα δεν λέει να κλείσει. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο, σε μια στιγμή όπου η ένταση του πολιτικού σκηνικού έχει χτυπήσει κόκκινο εξαιτίας του περιβόητου USB με τους φοροφυγάδες.

Στην κυβέρνηση ανησυχούν για τους τριγμούς που έχουν εκδηλωθεί στο ΠΑΣΟΚ, τον ένα από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους, αλλά και για τις αντιδράσεις που υπάρχουν μεταξύ των βουλευτών που θα κληθούν να ψηφίσουν ένα σκληρό πακέτο μέτρων, σε μια στιγμή όπου η χώρα δείχνει πως δεν μπορεί να κινηθεί κατά της φοροδιαφυγής.

Χθες, μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, διέρρευσε η πληροφορία ότι η διαφορά έχει πλέον φτάσει στα 2,5 δισ. ευρώ αλλά και ότι η τρόικα θέτει και άλλου τύπου θέματα:

· Ζητά να κλείσουν οι δεκάδες εκκρεμότητες που αφορούν μεταρρυθμίσεις που δεν έχει κάνει η Ελλάδα, παρότι δεσμεύεται γι' αυτές από το μνημόνιο.
· Αμφισβητεί την πρόβλεψη για την ύφεση του 2013 που η κυβέρνηση τοποθετεί στο 3,8%. Οι δανειστές εκτιμούν ότι το ΑΕΠ την επόμενη χρονιά θα υποχωρήσει κατά 5%, ανατρέποντας έτσι όλο το μακροοικονομικό σενάριο που προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε μόλις τη Δευτέρα αναφορικά και με την εξέλιξη του χρέους.
· Ζητά να ανεβεί το πακέτο των νέων μέτρων της επόμενης χρονιάς από τα 7,8 δισ. ευρώ στα 9,5 δισ. Αυτό το αίτημα αφενός δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη ύφεση το 2013 και αφετέρου καθιστά ουσιαστικά άνευ νοήματος την επιμήκυνση, δεδομένου ότι σε ένα έτος η Ελλάδα θα κληθεί να κάνει σχεδόν τα 3/4 της απαιτούμενης προσαρμογής.

Δεδομένο είναι, πάντως, ότι όλο το σχέδιο και οι προβλέψεις έχουν ανατραπεί πλήρως. Αξίζει να σημειωθεί ότι έναν χρόνο πριν (τον Οκτώβριο του 2011) η τρόικα προέβλεπε ότι το 2013 η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη 0,7% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,1% του ΑΕΠ. Τον Μάρτιο η αντίστοιχη έκθεση έκανε λόγο για μηδενική μεταβολή του ΑΕΠ και για πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ. Τώρα η ύφεση τοποθετείται, όπως προαναφέρθηκε, στο 5%...

Τρέχει η κυβέρνηση

«Το κενό είναι αρκετά μεγάλο, αλλά θα το καλύψουμε», υποστήριξε ο Γ. Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. «Πιστεύω ότι θα έχουμε κλείσει μέχρι το eurogroup, θα έρθουν προς τις θέσεις μας, θα πάμε προς τις δικές τους, θα δούμε», είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη στην Bild, επανέλαβε τη στρατηγική της κυβέρνησης λέγοντας ότι «δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα, απλώς χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο. Αυτό ακριβώς θα πω στους συναδέλφους μου υπουργούς Οικονομικών». Τόνισε για μία ακόμα φορά ότι «πρέπει να κάνουμε επιτέλους κάτι ενάντια στην ύφεση. Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι επ’ άπειρον» και επανέλαβε την αισιοδοξία του για τις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Περιμένω την έκθεση της τρόικας στα μέσα Οκτωβρίου. Και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα λάβει φρέσκα χρήματα από το πακέτο στο τέλος Οκτωβρίου».

Ωστόσο, με δεδομένες τις μεγάλες διαφορές, είναι ορατός ο κίνδυνος να μην υπάρξει οριστική συμφωνία και στο eurogroup να μην υπάρξει πρόοδος αναφορικά με το θέμα της δόσης.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κατάσταση γίνεται οριακή, δεδομένου ότι τα ταμειακά διαθέσιμα εξαντλούνται, η αγορά στενάζει από τη στάση πληρωμών του κράτους (7,9 δισ. χρωστούσε τον Αύγουστο στην αγορά), ενώ τον Νοέμβριο λήγουν και τα έντοκα γραμμάτια που είχε εκδώσει η Ελλάδα για να πληρώσει το ομόλογο των 3,2 δισ. ευρώ της ΕΚΤ που έληξε τον περασμένο Αύγουστο. Αυτός είναι και ο λόγος που στέλεχος του ΥΠΟΙΚ σημείωνε με νόημα ότι «δεν μπορεί να μη δοθεί η δόση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου».

Στο μέτωπο των μέτρων, πάντως, η κυβέρνηση προχωρά, όπως έχει γράψει το euro2day, σε κατάργηση όλων των επιδομάτων και των φοροαπαλλαγών για τα παιδιά. Αντί αυτών θα δοθεί ένα επίδομα της τάξης των 40 ευρώ ανά παιδί για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ποσό που θα μειώνεται για τα εισοδήματα μεταξύ 10.000 - 30.000 ευρώ και δεν θα χορηγείται καθόλου για τους υπόλοιπους.

Σκληρή είναι και η κλίμακα φόρου που προωθείται για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ενώ για τους επαγγελματίες προωθείται φόρος 35% από το πρώτο ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v