Η συνταγή για 150.000 αποχωρήσεις από Δημόσιο

Στο τραπέζι και η... συνταξιοδοτική ωρίμανση. Θα τηρηθεί η δέσμευση για αποχώρηση 150.000 υπαλλήλων ως το 2015 (15.000 φέτος), λένε Στουρνάρας-Μανιτάκης. Ψαλίδι στα ειδικά μισθολόγια. Σενάρια για μειώσεις σε συντάξεις €600.

Η συνταγή για 150.000 αποχωρήσεις από Δημόσιο
Ο στόχος για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015 θα τηρηθεί στο ακέραιο, ανεξαρτήτως του εάν αυτό θα επιτευχθεί μέσω εφεδρείας ή κάποιας άλλης διαδικασίας (συνταξιοδοτικής ωρίμανσης κ.λπ.). Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, παρουσία του υφυπουργού Μανούσου Βολουδάκη.

«Ας μη μείνουμε στις λέξεις που μας χωρίζουν, αλλά στις διαδικασίες που μας ενώνουν», ανέφεραν χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση οι δύο  υπουργοί. Διευκρινίστηκε, δε, ότι με την αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού του Δημοσίου θα επιτευχθούν μείωση προσωπικού και λειτουργικών δαπανών και εξόδων και θα υπάρξει ένα αποτελεσματικότερο, μικρότερο και πιο ποιοτικό Δημόσιο.

Ειδικότερα, η μείωση του προσωπικού θα επιτευχθεί μέσω μιας διαφορετικής «εφεδρείας», όπως για παράδειγμα της «συνταξιοδοτικής ωρίμανσης» για όσους βρίσκονται κοντά στον χρόνο σύνταξης.

Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι "κατά τη συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνη Μανιτάκη συμφωνήθηκαν τα εξής:

I. Χρειαζόμαστε ένα ποιοτικότερο, αποτελεσματικότερο και μικρότερο δημόσιο τομέα.

II. Προχωρούμε σε αξιολόγηση δομών και προσωπικού, καθώς και σε εξορθολογισμό φορέων του δημοσίου για να αξιοποιήσουμε τους άξιους υπαλλήλους.

III. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω διαδικασιών θα επιτύχουμε την αναγκαία και επιβαλλόμενη μείωση του προσωπικού και το συνακόλουθο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, μέσω της μείωσης της μισθολογικής δαπάνης και των λειτουργικών δαπανών".

Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη των δύο υπουργείων, για το τρέχον έτος
ισχύει ο στόχος της μείωσης του προσωπικού του Δημοσίου κατά 15.000 άτομα, αλλά με φυσική ροή αποχωρήσεων, ενώ παράλληλα τίθενται και στόχοι ανά έτος έως το 2015.

Κυβερνητικοί παράγοντες επισήμαναν ότι όλα τίθενται υπό την αίρεση της έγκρισης από την τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας επανέρχονται στην Αθήνα στις 5 Σεπτεμβρίου (την προσεχή Δευτέρα, 27 Αυγούστου, έρχεται το τεχνικό κλιμάκιο).

Παράλληλα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών άφηναν εκ νέου ανοιχτό το ζήτημα της περικοπής κατά 12% φέτος στα ειδικά μισθολόγια και των μάχιμων ενστόλων. «Μόνον με ισοδύναμα μέτρα από τα αρμόδια υπουργεία θα διασωθούν φέτος τα ειδικά μισθολόγια των μάχιμων ενστόλων», τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα το euro2day.gr μετέδωσε τα εξής:

Με την εργασιακή εφεδρεία να αποτελεί το μήλον της Έριδος στο μέτωπο των νέων μέτρων, ο πρωθυπουργός ξεκινάει από σήμερα τις επαφές του με τους Ευρωπαίους ηγέτες για να πείσει ότι τα μέτρα που θα ληφθούν εξασφαλίζουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και για να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων τη 2ετή παράταση στον χρόνο μείωσης του ελλείμματος.

Σήμερα, πριν από τη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκης, συναντώνται για να συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία. Το ραντεβού ξεκίνησε λίγο μετά τις 13:00.

Ο Αντ. Μανιτάκης φέρεται να εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για τρεις λόγους:

1. Γιατί έγινε γνωστό το βασικό σενάριο της εφεδρείας χωρίς να έχει καταλήξει σε αυτό η κυβέρνηση.

2. Διότι οι υπηρεσίες του υπουργείου του εκτιμούν πως με βάση τον υφιστάμενο ρυθμό συνταξιοδοτήσεων και προσλήψεων έως το 2015 οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο θα ανέλθουν στις 141.000, με τον στόχο να είναι 150.000. Οπότε δεν απαιτείται η ένταξη σε καθεστώς εφεδρείας 35.000-40.000 εργαζομένων, όπως σχεδιάζεται.

3. Γιατί θεωρεί ότι προκύπτει θέμα νομιμότητας με τον όρο για μη υπαγωγή σε εφεδρεία όσων προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ. Το πρόβλημα κατά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι ότι αυτός ο όρος -αν και σωστός- δεν εξασφαλίζει δίκαιη μεταχείριση όσων προσελήφθησαν στο Δημόσιο προ ΑΣΕΠ εποχής.

Όλα αυτά θα συζητηθούν στη σημερινή σύσκεψη, καθώς ο Αντ. Σαμαράς τις επόμενες μέρες θα κληθεί ενδεχομένως να απαντήσει στο πώς η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Το οικονομικό επιτελείο εμμένει στην άποψη ότι πρέπει να εφαρμοστεί η εφεδρεία και ο Γιάννης Στουρνάρας δηλώνει πως θα είναι νέου τύπου, προκειμένου να υπερκεράσει τις αντιδράσεις από την πλευρά του Φώτη Κουβέλη.

Αν και τα προβλήματα στο θέμα της εφεδρείας παραμένουν, η κυβέρνηση φαίνεται πως κατέληξε στις περικοπές για τα ειδικά μισθολόγια. Τελικά, από την 1η Ιανουαρίου 2013 όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι υπό καθεστώς ειδικού μισθολογίου θα υποστούν περικοπές.

Παράλληλα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υποστούν και αναδρομικά τις περικοπές κατά μέσο όρο 12% για φέτος που δεν ίσχυσαν από τον Ιούλιο. Το μοναδικό ανοιχτό ζήτημα είναι αυτό της εξαίρεσης των μάχιμων ενστόλων. Στο υπουργείο Οικονομικών δεν είναι αισιόδοξοι ότι θα σωθεί αυτή η κατηγορία εργαζομένων, όμως τα αρμόδια υπουργεία Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη προσπαθούν μέχρι τελευταία στιγμή να περάσουν ισοδύναμα μέτρα για να αποφευχθεί η μείωση στις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Σε κάθε περίπτωση, το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών θα προέλθει από τις μειώσεις σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα. Το πακέτο, όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr έχει ήδη αβγατίσει στα 13,5 δισ. ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι οι περικοπές θα προκαλέσουν απώλεια εσόδων και γι’ αυτό απαιτείται να υπάρξει μαξιλάρι 2 δισ. ευρώ.

Στα βασικά μέτρα που προωθούνται είναι:

- Οι περικοπές σε κύριες συντάξεις από 600 ευρώ και άνω σε ποσοστό που θα κλιμακώνεται από 2% έως και 20%.
- Η κατάργηση των δώρων των επικουρικών συντάξεων και ενδεχομένως και των κύριων συντάξεων.
- Η πιθανή κατάργηση του μη ανταποδοτικού μέρους των 485 ευρώ που είναι η κατώτατη σύνταξη και ανέρχεται στα 220 ευρώ.

Με αυτήν την... προίκα αλλά και με δεκάδες άλλα μέτρα περιστολής των κρατικών δαπανών και ένταξης του ιδιωτικού τομέα στη λειτουργία του δημόσιου τομέα, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ δύο χρόνια περισσότερο χρόνο για να μειωθεί το έλλειμμα.

Δηλαδή, δύο περισσότερα χρόνια για να εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω μέτρα, ώστε και να περάσουν... ευκολότερα από τη Βουλή και την κοινωνία και ταυτόχρονα να μη συνεχιστεί η βαθιά ύφεση που προκαλεί η λιτότητα.

Το οικονομικό επιτελείο έχει προετοιμάσει τα σενάρια για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η ελληνική οικονομία, από τη στιγμή όπου θα παρασχεθεί η παράταση και το αποτέλεσμα των συναντήσεων θα φανεί στο άτυπο eurogroup στις 14 Σεπτεμβρίου, οπότε η Ελλάδα -καλώς εχόντων των πραγμάτων- θα θέσει και επίσημα το αίτημα της επιμήκυνσης.

Ωστόσο, οι δυσκολίες να σχηματιστεί το πακέτο των μέτρων προκειμένου να πάρει το πράσινο φως από την τρόικα και να ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης της έκθεσης πάει ακόμα πιο πίσω την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Με την αγορά να έχει στερέψει από ρευστό, το γεγονός ότι δύσκολα θα καταφέρει η Ελλάδα να εκταμιεύσει τα χρήματα πριν από τον Οκτώβριο (υπό την προϋπόθεση ότι η έκθεση της τρόικας θα είναι θετική) προκαλεί ασφυκτική πίεση στην αγορά. Πόσο μάλλον όταν όλη αυτή η ρευστή κατάσταση που διαμορφώνεται με τις εκατέρωθεν δηλώσεις και τα σενάρια που κυκλοφορούν λειτουργεί επιβαρυντικά για το σύνολο της οικονομίας.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v