Αυξάνει διά… της πλαγίας κατά 2 δισ. το πακέτο

Μεγαλώνει ο λογαριασμός των μέτρων που θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση για τη διετία 2013 - 2014 κατά 2 δισ. ευρώ. Σε ποιους πέφτει το φορτίο. Τι σχεδιάζεται για την εργασιακή εφεδρεία.

Αυξάνει διά… της πλαγίας κατά 2 δισ. το πακέτο
Ο λόγος αυτήν τη φορά δεν είναι η επιδείνωση της ύφεσης, αλλά πιο τεχνικής φύσεως. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι ένα: Οι Ελληνες θα πρέπει σηκώσουν το βάρος περικοπών ύψους 13,5 ευρώ και όχι 11,5 δισ. ευρώ. Και οι περικοπές αυτές θα στηριχθούν κυρίως σε μειώσεις συντάξεων (μπαίνουν στο στόχαστρο ακόμα και οι κατώτατες), καταργήσεις επιδομάτων και σε ψαλίδι μισθών.

Γιατί, όμως, ξαφνικά μάθαμε ότι απαιτούνται 2 δισ. ευρώ; Από τη στιγμή όπου η κυβέρνηση αποφασίζει να λάβει μέτρα μείωσης αποδοχών και συντάξεων, αυτά έχουν άμεσα επίπτωση στα φορολογικά έσοδα και στις ασφαλιστικές εισφορές.

Οπότε για να επιτευχθεί ο στόχος της εξοικονόμησης 11,5 δισ. ευρώ το πακέτο των μέτρων που χρειάζεται να υιοθετηθεί ώστε να εξασφαλιστεί το παραπάνω ποσό ανέρχεται στα 13,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή, πρέπει να γίνουν ονομαστικά 2 δισ. ευρώ περισσότερες περικοπές δαπανών για να φθάσει το όφελος του προϋπολογισμού στα 11,5 δισ. ευρώ.

Το ίδιο συνέβαινε και στα προηγούμενα πακέτα μέτρων που περιελάμβαναν περικοπές μισθών και συντάξεων. Αλλά τότε τα ποσά που έπρεπε να εξοικονομηθούν ήταν μικρότερα, με αποτέλεσμα το... κενό να καλύπτεται ευκολότερα και χωρίς να φαίνεται μεγάλη διαφορά. Τώρα, όμως, η εξοικονόμηση που πρέπει να γίνει είναι 11,5 δισ. ευρώ και η επίπτωσή της στον προϋπολογισμό είναι αρκετά πιο αισθητή.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο το υπουργείο Εργασίας έχει προσδιορίσει μέτρα ύψους 5,2 δισ. ευρώ για να πετύχει εξοικονόμηση 4,6 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι συντάξεις και επιδόματα θα κοπούν κατά 600 εκατ. ευρώ περισσότερο, μόνο και μόνο για να καλυφθούν οι επιπτώσεις των ίδιων των μέτρων που λαμβάνονται.

Και αν το ποσό των 600 εκατ. ευρώ δεν φαίνεται μεγάλο -σε σύγκριση με τα 5,2 δισ. ευρώ-, απλώς να υπενθυμίσουμε ότι τον χειμώνα τα δύο πολιτικά κόμματα που στήριζαν την κυβέρνηση Παπαδήμου δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στο πώς θα γίνουν περικοπές 300 εκατ. ευρώ στις συντάξεις.

Βαρύς ο πέλεκυς

Αυτήν τη φορά τα μέτρα που έρχονται είναι ακόμα πιο σκληρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περικοπές στις συντάξεις μπορεί να ξεκινήσουν ακόμα και από τα 600 ευρώ, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού. Επίσης, στο τραπέζι υπάρχει και πρόταση για αλλαγή του τρόπου καταβολής των κατώτατων συντάξεων ύψους 485 ευρώ. Παράλληλα, υπάρχει πρόταση για κατάργηση της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης και μείωσης στα εφάπαξ (κυρίως του Δημοσίου).

Αλλαγές έρχονται και στο καθεστώς των προνοιακών επιδομάτων. Στα πολυτεκνικά επιδόματα εξετάζεται θέσπιση εισοδηματικού κριτηρίου που αυτό μπορεί να ανέρχεται ακόμα και στα 10.000 ευρώ, ενώ δεδομένο είναι ότι στο ΕΚΑΣ θα υπάρξει ηλικιακό όριο. Κάτω από τα 65 έτη δεν θα το λαμβάνει κανείς και πάνω από τα 65 έτη θα θεσπιστούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (π.χ. ιδιοκατοίκηση).

Αυτό που φαίνεται να «σώζεται» είναι η μείωση κατά 30 ευρώ των συντάξεων του ΟΓΑ.

Σε ό,τι αφορά τους μισθούς, οι αμειβόμενοι με ειδικά μισθολόγια δεν θα αποφύγουν το μαχαίρι από την 1η/1/2013, ενώ είναι πολύ πιθανό το ίδιο να συμβεί και για φέτος (με εξαίρεση τους μάχιμους ένστολους). Επίσης, τελειωμένη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση για την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιρινής αδείας για όσους τα έπαιρναν ακόμα στο Δημόσιο.

Στο μέτωπο της εφεδρείας, η κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει στην παροχή του 60% του βασικού μισθού σε όσους υπαλλήλους τεθούν σε εφεδρεία (περίπου 35.000), αντί για 65% που ήταν το αρχικό σενάριο. Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε χθες ότι το μέτρο της εφεδρείας δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που εφαρμόστηκε έως σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v