O άγνωστος "x" στην εξίσωση της παράτασης

Δύσκολα μαθηματικά καλείται να λύσει η κυβέρνηση για να διεκδικήσει την παράταση. Πώς θα κινηθεί η ύφεση στα δύο σενάρια, το χρηματοδοτικό κενό και η κάλυψή του. Ο φόβος για νέα μέτρα και τα σενάρια για "OSI".

O άγνωστος x στην εξίσωση της παράτασης
Ταχύτερη επιστροφή στην ανάπτυξη και ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης στην περίπτωση όπου δοθεί η παράταση των δύο ετών στην Ελλάδα (δηλαδή έως το 2016) για να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, αυτό που δεν φαίνεται ξεκάθαρα είναι πώς θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα αυτά τα δύο επιπλέον χρόνια, γεγονός το οποίο αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα: από τη συμφωνία για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, έως και την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων για να κλείσουν οι τρύπες.

Με βάση πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταρτίσει σενάριο για το πώς θα εξελιχθούν το ΑΕΠ και το έλλειμμα εάν τελικά εγκριθεί η επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σε αυτήν την περίπτωση, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε ανάπτυξη το 2014 με ρυθμό 1%. Αντιθέτως, με τα σημερινά δεδομένα, όπου θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ στη διετία 2013-2014, το 2014 θα υπάρχει ύφεση της τάξης του 0,6% και η ανάπτυξη θα έρθει το 2015 (1,6%).

Πάντως, για φέτος, η κυβέρνηση εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 7,3%. Εάν δεν δοθεί η παράταση, τότε η ύφεση του χρόνου θα αγγίξει το 3%, ενώ σε αντίθετη περίπτωση η πτώση του ΑΕΠ θα είναι ηπιότερη και θα ανέλθει στο 1,5%.

Βέβαια, όλες αυτές οι προβλέψεις είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αναθεωρηθούν ξανά. Αποτελούν, ωστόσο, έναν κεντρικό άξονα για το τι θα συζητηθεί στις συναντήσεις του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά (που θα συνοδεύεται και από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα) με τον Γάλλο πρόεδρο και την καγκελάριο της Γερμανίας την επόμενη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του ελλείμματος, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα από του χρόνου, ακόμα και αν επιμηκυνθεί κατά 2 έτη η περίοδος προσαρμογής. Το αποτέλεσμα αυτό, όμως, θα είναι μικρότερο (0,5% του ΑΕΠ) από αυτό που προβλέπεται στο μνημόνιο (1,8% του ΑΕΠ) τόσο για το 2013 όσο και για τα επόμενα χρόνια έως το 2016.

Έτσι, προκύπτει το ερώτημα από πού θα χρηματοδοτηθούν αυτές οι διαφορές στο πρωτογενές πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το χρηματοδοτικό κενό, εάν παρασχεθεί η παράταση έως το 2016, θα ανέλθει περίπου στα 20 δισ. ευρώ (αν και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το ποσό μπορεί τελικά να είναι περίπου 30 δισ. ευρώ).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να συζητήσει το ύψος της νέας χρηματοδότησης που απαιτείται με την ευρωζώνη, καθώς δεν αποκλείεται να είναι τέτοιες οι αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που να μην απαιτούνται τόσο μεγάλα ποσά.

Πάντως, υπήρξε και η πληροφορία ότι η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει νέα χρηματοδότηση γι' αυτό το ποσό, αλλά θα το καλύψει η Ελλάδα μόνη της (με εκδόσεις εντόκων γραμματίων, με τα κεφάλαια από τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ.λπ.).

Κάτι τέτοιο κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολο γιατί ενέχει τον κίνδυνο να μην μπορέσει η Ελλάδα να χρηματοδοτήσει με αυτά τα μέσα τα κενά του προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, και αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση από τους εταίρους, δεν αποκλείεται να απαιτηθεί η λήψη νέων μέτρων για να καλυφθούν οι όποιες τρύπες προκύψουν τα επόμενα χρόνια.

Πάντως, υπάρχει ακόμα ένας τρόπος για να καλυφθεί αυτό το κενό και έχει να κάνει με την υλοποίηση νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους ή με κάποιας άλλης μορφής αναδιάρθρωσή του.

Τις τελευταίες μέρες, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης επικαλούνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες επίκειται νέο «κούρεμα» στα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) και κυρίως στα ομόλογα που κατέχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (ΕθΚΤ).

Δηλαδή, του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας. Αυτή η απόφαση είναι δύσκολο να υιοθετηθεί, αλλά όχι απίθανο πλέον...


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v