Τροχιοδεικτικές βολές για την παράταση

Το σχέδιο για «δωρεάν» επιμήκυνση και το παιχνίδι της Γερμανίας. Τι μπαίνει στο τραπέζι των συναντήσεων Σαμαρά σε Βερολίνο, Παρίσι. Οι αρνητικές αντιδράσεις των γερμανικών ΜΜΕ, το χτύπημα του Spiegel και το μήνυμα Βεστερβέλε.

Τροχιοδεικτικές βολές για την παράταση
Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσε στο Βερολίνο το δημοσίευμα των F.T. για το αίτημα διετούς παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Επισήμως, ο εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ, St. Seibert, κράτησε τη γραμμή "ακούμε, αλλά δεν αντιδρούμε πριν δούμε την έκθεση της τρόικας". Ταυτόχρονα, τα γερμανικά ΜΜΕ έσπευσαν να προσγειώσουν τις προσδοκίες της Αθήνας μεταδίδοντας πληροφορίες ότι η καγκελάριος δεν θα δεχθεί να δώσει περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα λόγω του εσωτερικού μετώπου που θα αντιμετωπίσει.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, έκλεισε το μάτι στην Αθήνα δηλώνοντας ότι "θα πρέπει να διαχειριστούμε το χρονικό διάστημα που χάθηκε με τις 2 εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα".

Η ελληνική πλευρά δεν αναμένεται να θέσει επίσημα θέμα επιμήκυνσης. Στις επαφές στην Ευρώπη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας της με επίδειξη της αποφασιστικότητάς της στην εφαρμογή των μέτρων, υποστήριξε κυβερνητικός παράγοντας στο πρακτορείο Reuters. Άλλωστε, ο κ. Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή από την πλευρά των εταίρων αν πρώτα δεν πειστούν για την αποφασιστικότητα στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας. Και αυτό θα γίνει με τον καθορισμό του πακέτου των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, πριν από την επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα.

Παράταση χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση


Η Ελλάδα αναζητά διετή παράταση στο πρόγραμμα προσαρμογής προκειμένου να βελτιωθούν η βιωσιμότητα του χρέους και οι προοπτικές επιστροφής σε ανάκαμψη, ανέφεραν οι Financial Times σύμφωνα με έγγραφο που έχουν στην κατοχή τους.

Το αίτημα επέκτασης έχει στόχο τη βραδύτερη προσαρμογή, με τις περικοπές να επιμερίζονται έως το 2016 και το έλλειμμα να μειώνεται κατά 1,5% του ΑΕΠ τον χρόνο, αντί για 2,5% που προβλέπεται με τα σημερινά δεδομένα.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση 20 δισ. ευρώ καθώς η μείωση του ελλείμματος θα είναι μικρότερη από το αρχικό σχέδιο. Ωστόσο, η Αθήνα προτείνει να βρει τα κεφάλαια χωρίς να ζητήσει νέα βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Τα χρήματα μπορούν να βρεθούν από το υφιστάμενο δάνειο του ΔΝΤ, την έκδοση εντόκων, ενώ η Ελλάδα ελπίζει σε μετάθεση του χρόνου κατά τον οποίο θα αρχίσει η αποπληρωμή του πρώτου δανείου που έλαβε ως βοήθεια, από το 2016 στο 2020, οπότε και θα ξεκινήσει να αποπληρώνει το δεύτερο δάνειο της βοήθειας.

Η απάντηση του Βερολίνου

"Για όλες τις κυβερνήσεις, και όχι μόνο για τη Γερμανία, η έκθεση της τρόικας θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Steffen Seibert.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη στάση της Γερμανίας αναφορικά με το ζήτημα της παράτασης κατά 2 έτη που αναμένεται να ζητήσει η Ελλάδα, ο ίδιος σημείωσε: «Η καγκελάριος θα ακούσει πρώτα τον κ. Σαμαρά για την κατάσταση στην Ελλάδα και για την εφαρμογή του προγράμματος. Για εκείνη όπως και για όλη τη γερμανική κυβέρνηση τα συμφωνηθέντα για το τι πρέπει να επιτύχουν οι Έλληνες παραμένουν σε ισχύ και αποτελούν τη βάση για περαιτέρω βοήθεια στη χώρα».

Τα "nein" των γερμανικών μέσων ενημέρωσης

Η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel υποστηρίζει ότι η Άγκελα Μέρκελ δεν θα υποχωρήσει στο αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για επιμήκυνση, ακριβώς επειδή δεν διαθέτει περιθώρια συμβιβασμού. Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η καγκελάριος γνωρίζει πολύ καλά ότι στο ζήτημα της Ελλάδας η υπομονή των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού έχει εξαντληθεί.

Μια νέα παραχώρηση στην Αθήνα δεν αποκλείεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ την ίδια στιγμή θέτει σε κίνδυνο ενδεχόμενα σχέδια για στήριξη χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Το Spiegel Online μάλιστα γράφει: Ο πυρήνας της ευρωζώνης, στον οποίο ανήκουν η Ιταλία και η Ισπανία, θα πρέπει να προστατευτεί πάση θυσία. Για να πάρει η καγκελάριος το πράσινο φως από το κυβερνητικό στρατόπεδο για την οικονομική στήριξη της Μαδρίτης και της Ρώμης θα παραμείνει ως αντάλλαγμα άκαμπτη στο ζήτημα της Ελλάδας. Με άλλα λόγια, στην ανάγκη η Ελλάδα θα θυσιαστεί για να σωθούν η Ισπανία και η Ιταλία.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε εμφανίζεται ανοιχτός στο ζήτημα της επιμήκυνσης λέγοντας ότι "θα πρέπει να διαχειριστούμε το χρονικό διάστημα που χάθηκε με τις 2 εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα". Αποκλείει, ωστόσο, κάθε ουσιώδη αλλαγή στο πρόγραμμα προσαρμογής. Οι χριστιανοδημοκράτες, πάντως, χαρακτηρίζουν τη δήλωση Βεστερβέλε μεμονωμένη φωνή.

Μάλιστα, το Spiegel πάει ένα βήμα παραπέρα σημειώνοντας ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας έρχεται ολοένα και πιο κοντά, καθώς οι μέχρι τώρα προσπάθειες δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Το γερμανικό περιοδικό τονίζει ότι η χώρα μας για πολλοστή φορά κατάφερε να απογοητεύσει τους δανειστές της. Μόνο με τη χρεοκοπία θα μπορέσει να απελευθερωθεί από τα χρέη της και να κάνει μια νέα αρχή, είτε ως μέλος της ευρωζώνης είτε όχι, καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v