Ψάχνουν τώρα τα προεκλογικά "ισοδύναμα" μέτρα

Πολλαπλάσια εναλλακτικά μέτρα θα παρουσιάσει η κυβέρνηση για να "σώσει" τα ειδικά μισθολόγια. Η δύσκολη εξίσωση για τα 11,5 δισ. και οι καραμπόλες. Οι θέσεις των αρχηγών και η επαναδιαπραγμάτευση.

Ψάχνουν τώρα τα προεκλογικά ισοδύναμα μέτρα
Απόθεμα ισοδύναμων μέτρων επιστρατεύει η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν οι προβλεπόμενες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, σχεδιάζεται να παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα πολλαπλάσια των 200 εκατ. ευρώ, που απαιτούνται για να σωθούν οι αποδοχές πανεπιστημιακών, γιατρών του ΕΣΥ, δικαστικών, διπλωματικών υπαλλήλων και αρχιερέων για φέτος, ώστε ακόμα και αν απορριφθούν ορισμένες προτάσεις από την τρόικα, να υπάρξουν εναλλακτικές.

Κι αν για τα ειδικά μισθολόγια το κονδύλι είναι σχετικά μικρό και η επιλογή ισοδύναμων μέτρων κρίνεται σχετικά εύκολη, δεν ισχύει το ίδιο και για το μεγάλο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, όπου όχι μόνο δεν φαίνεται να υπάρχει απόθεμα μέτρων, αλλά καταβάλλεται και προσπάθεια ώστε να συγκεντρωθούν ακόμα κι από ψιλολόι 50 εκατ. ευρώ εδώ και 10 εκατ. ευρώ εκεί.

Ο λογαριασμός δεν βγαίνει και ενδεικτικό των προβλημάτων είναι ότι χθες ο Γ. Στουρνάρας είχε καταφέρει να μαζέψει προτάσεις 8,1 δισ. ευρώ (κάθε μέρα το υπουργείο Οικονομικών ανεβάζει από λίγο το ποσό) από τα 11,5 δισ. ευρώ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν κλειδώσει μέτρα 8,1 δισ. ευρώ. Απλώς υπάρχει μια δεξαμενή προτάσεων (5,1 δισ. ευρώ από το ΚΕΠΕ και 3 δισ. ευρώ από τα υπουργεία), ορισμένες εκ των οποίων είναι βέβαιο ότι θα απορριφθούν είτε από την τρόικα είτε από την ίδια την κυβέρνηση.

Για παράδειγμα, στη μελέτη του ΚΕΠΕ περιλαμβάνεται και η πρόταση το Δημόσιο να καλύπτει το 50% της μισθοδοσίας των κληρικών και των αρχιερέων και το υπόλοιπο 50% να καλύπτεται από την Εκκλησία.

Αν η κυβέρνηση αποτολμήσει να έρθει απέναντι στην Εκκλησία, το Δημόσιο θα γλιτώσει 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο, όσο είναι η μισή μισθοδοσία των κληρικών.

Αν όχι, απευθείας τα 5,1 δισ. ευρώ του ΚΕΠΕ περιορίζονται στα 5 δισ. ευρώ και πάει λέγοντας. Το κλείσιμο του καταλόγου των προτάσεων εξοικονομήσεων δαπανών 11,5 δισ. ευρώ έως την ερχόμενη Πέμπτη είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος του Γιάννη Στουρνάρα.

Από την πληρότητα των μέτρων θα εξαρτηθούν πολλά, καθώς σε αυτήν τη φάση η κυβέρνηση δεν ετοιμάζεται μόνο να δώσει ό,τι ζητάνε οι τροϊκανοί, αλλά θέλει και να πάρει τους πρώτους πόντους επαναδιαπραγμάτευσης.

Το κυρίαρχο μέλημα δεν είναι άλλο από την επιμήκυνση του προγράμματος. Τα 11,5 δισ. ευρώ είναι προφανές ότι αν πέσουν σε δύο χρόνια θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία. Αν απλωθούν σε τέσσερα, το πράγμα αλλάζει, η προσαρμογή γίνεται σαφώς ηπιότερη.

Πέραν της επιμήκυνσης, όμως, η κυβέρνηση παράλληλα φέρεται να επιδιώκει να επιτύχει και τα πρώτα ψήγματα κοινωνικής ευαισθησίας, όπως αναδείχτηκαν από τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Εξαιρέσεις από το τέλος ακινήτων από του χρόνου για τους εισοδηματικά ασθενέστερους, επίδομα θέρμανσης για να μην ξεπαγιάσουν και πάλι οι ασθενέστεροι από τον Οκτώβριο, όταν θα εξισωθούν οι φόροι σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ρυθμίσεις για να γίνει «φιλικότερος» ο Τειρεσίας.

Παράλληλα, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα τεθεί και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% με επιχείρημα τη βαθύτερη ύφεση που προκάλεσε και όχι στη λογική των ισοδύναμων μέτρων.

Όλα αυτά όμως θα έχουν κάποια ελπίδα αν κλείσουν τα 11,5 δισ. ευρώ και προς το παρόν καταγράφονται ακόμα μεγάλες δυσκολίες.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v