Σκάνδαλο υπεξαίρεσης ΦΠΑ "καίει" το εμπόριο

Στη δίνη του ΣΔΟΕ παρασύρει 22 εταιρίες, μεταξύ τους και 4 κολοσσοί του λιανεμπορίου, η πρωτοφανής πυραμίδα υπεξαίρεσης ΦΠΑ της Orbicom, €300 εκατ. Οι θέσεις των εταιριών. Τι απαντά ο Οδ. Καραμπάγιας.

Σκάνδαλο υπεξαίρεσης ΦΠΑ καίει το εμπόριο
Στη δίνη του ΣΔΟΕ έχει παρασύρει 22 λιανεμπορικές εταιρίες, μεταξύ τους τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες αλυσίδες (Ηλεκτρονική Αθηνών, Makro, Carrefour και ΜediaMarkt), η εταιρία Orbicom, o υπεύθυνος της οποίας, Οδυσσέας Καραμπάγιας, 42 ετών, συνελήφθη τον περασμένο Ιανουάριο για χρέη προς το Δημόσιο ύψους άνω των 62 εκατ. ευρώ από εικονικές συναλλαγές περίπου… 300 εκατ. ευρώ!

Αποτέλεσμα της (εκούσιας ή ακούσιας) εμπλοκής στην «πυραμίδα» της Orbicom είναι η επιβολή βαρύτατων προστίμων στις 22 εταιρίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, απειλώντας την επιβίωσή τους, ενώ σε άλλες κινούνται στην περιοχή του 1 εκατομμυρίου, ανάλογα και με τον επίμαχο τζίρο. Πολλές εταιρίες δηλώνουν ότι θα προσβάλουν τα πρόστιμα δικαστικά, ενώ άλλες, όπως η Μakro, φέρονται να ενέδωσαν σε συμβιβασμό.

Πώς γινόταν η κομπίνα από την Orbicom

Σε πολυσέλιδο υπόμνημά του, το ΣΔΟΕ κατηγορεί την εταιρία Orbicom ως κεντρικό κόμβο ενός οργανωμένου συστήματος υπεξαίρεσης ΦΠΑ με τη γνωστή διεθνώς μέθοδο «Carousel» ή «Missing Trader», η οποία στηρίζεται στην εισαγωγή προϊόντων ελεύθερων ΦΠΑ και στην εικονική μεταπώλησή του σε άλλους (με είσπραξη ΦΠΑ) ή και στην επανεξαγωγή τους τελικά σε τρίτες χώρες, ενώ ο αρχικός εισαγωγέας κάποια στιγμή «εξαφανίζεται».

Συγκεκριμένα, η εταιρία ΟΡΜΠΙΚΟΜ Α.Ε., πρώην ΚΑΡΑΜΠΑΓΙΑΣ ΟΔ. -ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Α. Ο.Ε., με έδρα στο Καπανδρίτι, χαρακτηρίζεται από το ΣΔΟΕ ως «κεντρικός απομονωτής». Στις εγκαταστάσεις της στο Κορωπί, φέρεται να αποθήκευε τα εμπορεύματα που αγόραζε από τις εταιρίες που συμμετείχαν στο κύκλωμα και στη συνέχεια «πωλούσε» σε ελληνικές εταιρίες εμπορίας ηλεκτρικών και άλλων ειδών και σε επιχειρήσεις στην Ε.Ε.

Για τη λειτουργία του κυκλώματος χρησιμοποιήθηκαν επιχειρήσεις-φαντάσματα χωρίς ουσιαστική συναλλακτική δραστηριότητα, με μοναδικό σκοπό την έκδοση και λήψη φορολογικών στοιχείων ως χαρτιών νοούμενων άνευ αντικειμένου συναλλαγής, προκειμένου με διαδοχικές τιμολογήσεις να ωφεληθούν από την ιδιοποίηση του αναλογούντος ΦΠΑ.

Σύμφωνα πάντα με το ΣΔΟΕ, η ΟΡΜΠΙΚΟΜ ήταν ο τελικός εκδότης εικονικών φορολογικών στοιχείων για τις χρήσεις 2006, 2007, 2008 και 2009, αφού με εικονικά στοιχεία φέρεται να παραλάμβανε ηλεκτρικά είδη από τις τέσσερις παρεμβαλλόμενες ελληνικές εταιρίες-φαντάσματα, οι οποίες είχαν έναν και μοναδικό πελάτη (την ΟΡΜΠΙΚΟΜ) αλλά και από έναν και μοναδικό -διαφορετικό για την κάθε μία- προμηθευτή.

Για τα ίδια αυτά εμπορεύματα, που θεωρητικά είχε αγοράσει, αναφέρει το ΣΔΟΕ (και φέρονται να υπάρχουν τουλάχιστον 10 ένορκες βεβαιώσεις οδηγών σε εταιρίες logistics ότι δεν παρέδιδαν εμπορεύματα αλλά μόνο συνοδευτικά έγγραφα), η ΟΡΜΠΙΚΟΜ εξέδιδε εικονικά φορολογικά στοιχεία πώλησης (αφού ουσιαστικά ποτέ δεν κατείχε τα εμπορεύματα) προς εταιρίες πελάτες της, οι οποίες με τον τρόπο αυτόν παρουσίαζαν αυξημένο ΦΠΑ εισροών και έξοδα αγορών, ενώ η ίδια, χρεώνοντας και πιστώνοντας το ποσό του αναλογούντος ΦΠΑ από τα ληφθέντα και εκδοθέντα εικονικά τιμολόγια, ωφελήθηκε την αξία του ΦΠΑ για τα τιμολόγια που εξέδωσε προς ευρωπαϊκές εταιρίες στις οποίες δεν χρέωνε τον ΦΠΑ (δήθεν ενδοκοινοτικές συναλλαγές).

Οι τέσσερις ενδιάμεσες επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται από το ΣΔΟΕ «εξαφανισμένες» ή πτωχευμένες. Από τους προμηθευτές τους, οι εμπλεκόμενες ενδιάμεσες επιχειρήσεις έλαβαν η κάθε μία εικονικά φορολογικά στοιχεία ισόποσης περίπου αξίας προκειμένου να μην καταβληθεί ο αναλογών ΦΠΑ. Η διαδικασία αυτή, των διαδοχικών και ίσης αξίας τιμολογήσεων από συσταθείσες για ειδικό σκοπό επιχειρήσεις, συνεχίστηκε σύμφωνα με το ΣΔΟΕ μέχρι το σημείο εκείνο όπου οι αρχικές επιχειρήσεις -εξαφανισμένες πλέον- εκδίδουν εικονικά φορολογικά στοιχεία πωλήσεων χωρίς να έχουν αντίστοιχες αγορές, ενδοκοινοτικές αποκτήσεις ή εισαγωγές και χωρίς να υποβάλλουν (ή υποβάλλοντας ανακριβώς) δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή ΦΠΑ.

Το ΣΔΟΕ στο πόρισμά του καταλήγει ότι «τα εμπορεύματα που φέρεται να παρέλαβε η ΟΡΜΠΙΚΟΜ Α.Ε. από τα τέσσερα διαφορετικά κανάλια και φέρεται επίσης να αποθήκευσε στην εγκατάστασή της C.T.S. Α.Ε. στο Κορωπί είναι εικονικά ως προς τη συναλλαγή, ενώ από τον έλεγχο στην ΟΡΜΠΙΚΟΜ και σύμφωνα με τα τιμολόγια πώλησης που προσκόμισε η εταιρία ως αιτιολογία για το πού διέθεσε τις φερόμενες αγορές εμπορευμάτων από τις τέσσερις ενδιάμεσες επιχειρήσεις προέκυψε ότι φέρονται να διατέθηκαν σε 22 ελληνικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις της Ε.Ε., οι οποίες εξυπηρετήθηκαν φορολογικά μέσω των αυξημένων εισροών από τις εικονικές αγορές (δαπάνες) και αποφυγής πληρωμής ΦΠΑ, καθότι ορισμένες εξ αυτών φέρονται να αποστέλλουν απευθείας σε επιχειρήσεις της Ε.Ε. τα εμπορεύματα αγοράς από την ΟΡΜΠΙΚΟΜ Α.Ε. με τα συγκεκριμένα εικονικά τιμολόγια».

Τι λένε οι τέσσερεις αλυσίδες για την εμπλοκή τους

Ωστόσο, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι περισσότερες από τις μεγάλες εταιρίες που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή και επιμένουν ότι δεν πρόκειται για «εικονικές» συναλλαγές, αλλά για πραγματικές συναλλαγές, που πέρασαν από την αποθήκη τους, πληρώθηκαν δε κανονικά και αποδόθηκε ο προβλεπόμενος ΦΠΑ, τόσο κατά την αγορά τους, όσο και κατά την πώληση σε τελικούς καταναλωτές.

Το Euro2day.gr επικοινώνησε με όλες για να λάβει την άποψή τους:

Makro

Στην περίπτωση της Makro, που σύμφωνα με πηγές εντός του φοροεισπρακτικού μηχανισμού φέρεται να έχει ήδη συμβιβαστεί στο ποσό των 22 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ήδη κατέβαλε τα 4 εκατ. ευρώ, υπήρξε επικοινωνία προκειμένου να διασταυρωθεί η πληροφορία και να υπάρξει ενημέρωση για τη θέση της. Παρ' όλα αυτά, η απάντηση αρμόδιου στελέχους ήταν ότι «δεν έχει γνώση της υπόθεσης» κι ότι «θα πρέπει να απευθυνθεί στα κεντρικά (σ.σ.: είναι θυγατρική της γερμανικής Metro Group) προκειμένου να υπάρξει κάποια τοποθέτηση».

Ηλεκτρονική Αθηνών

Από την πλευρά της, η Ηλεκτρονική Αθηνών, στην οποία έχει καταλογιστεί πρόστιμο ύψους… 70 εκατ. ευρώ για συναλλαγές σχεδόν 40 εκατ. ευρώ, αναφέρει επί λέξει στη λογιστική της κατάσταση για το διάστημα 30/6 - 30/12/2011:

«Η εταιρία αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες αυτές, καθώς όλες οι αγορές και πωλήσεις της ήταν και είναι πραγματικές, υποστηρίζονται από πλήρη φορολογικά στοιχεία και κατέβαλε τον αναλογούντα ΦΠΑ μέσω των προβλεπόμενων τραπεζικών λογαριασμών. Έτσι η εταιρία εξαντλεί κάθε δικαστική και διοικητική διαδικασία για την πλήρη ακύρωση των σχετικών προστίμων και την αποκατάσταση της αλήθειας, καθόσον ουδέποτε ενεπλάκη σε ουδεμία απολύτως εικονική συναλλαγή ούτε ως λήπτρια ούτε ως εκδότρια εικονικών τιμολογίων.

Η εταιρία, μετά από ευνοϊκή απόφαση του αρμόδιου Διοικητικού Δικαστηρίου επί ασφαλιστικών μέτρων, έχει ήδη επιτύχει την προσωρινή άρση της δέσμευσης του 50% των τραπεζικών λογαριασμών της από τα μέτρα διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου και συνεχίζει ομαλά τη δραστηριότητά της, ενώ εκκρεμεί η οριστική εκδίκαση της προσφυγής της εταιρίας για την ακυρότητα των μέτρων διασφάλισης του Δημοσίου. Στην ομαλή συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρίας συνέβαλε και η καταβολή ποσού 5,5 εκατ. ευρώ από τον βασικό της μέτοχο και από εταιρία συμφερόντων του έναντι της αποφασισθείσας τον Νοέμβριο 2011 αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Περαιτέρω, η εταιρία προβαίνει άμεσα σε όλες τις νόμιμες ενέργειες ενώπιον της Δικαιοσύνης για την ακύρωση των επιβληθέντων προστίμων. Ειδικότερα, ασκεί όλες τις προβλεπόμενες εκ του νόμου φορολογικές προσφυγές στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια καθώς και ενώπιον της επιτροπής επίλυσης φορολογικών διαφορών του άρθρου 70α του Κ.Φ.Ε.».

ΜediaMarkt και Carrefour

Αντίστοιχη θέση έλαβε με δηλώσεις της στο Euro2day.gr και η εταιρία MediaMarkt, αναφέροντας ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί για το πρόστιμο ύψους 900.000 ευρώ που τις έχει επιβληθεί, αλλά θα προσφύγει επιδιώκοντας την πλήρη δικαίωσή της.

Στο ίδιο μήκος κύματος, και η εταιρία Carrefour (η οποία εμπλέκεται στην υπόθεση για συναλλαγές κάτω του 1 εκατ. ευρώ, επί συνολικού τζίρου άνω των 2 δισ. ευρώ) σε χθεσινή της ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Στο πλαίσιο των ανωτέρω δραστηριοτήτων της λαμβάνει καθημερινά, μεταξύ άλλων, και χιλιάδες τιμολόγια προμηθευτών της για την αγορά προϊόντων τα οποία μεταπωλεί λιανικώς. Σε όλες ανεξαιρέτως τις οικονομικές συναλλαγές της, η εταιρία ακολούθησε απαρέγκλιτα τις νόμιμες διαδικασίες.

Ως εκ τούτου, και η συνεργασία της με την ΟΡΜΠΙΚΟΜ, εταιρία η οποία συναλλασσόταν και με πολλές άλλες γνωστές εταιρίες της αγοράς, ήταν μια καθ' όλα συνήθης, έως ποσοτικά ασήμαντη, εμπορική συνεργασία, οι δε μεταξύ τους οικονομικές συναλλαγές ήταν απολύτως σύννομες και τυπικές, διεκπεραιώνονταν δε με βάση τις απαιτήσεις του νόμου».

«Αφορούν εξάλλου», όπως επισημαίνεται, «εμπορεύματα που αγοράστηκαν και στη συνέχεια μεταπωλήθηκαν από την εταιρία λιανικώς, κατά συνέπεια οι περί του αντιθέτου αιτιάσεις περί δήθεν 'εικονικών συναλλαγών' καταρρίπτονται συλλήβδην.

Η εταιρία σε όλη τη διάρκεια του διεξαχθέντος ελέγχου συνεργάστηκε πλήρως και προθύμως με τις αρμόδιες Αρχές, αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει λάβει γνώση των πορισμάτων τους. Ευθύς ως τούτο συμβεί, θα προβεί σε αξιολόγησή τους και θα διενεργήσει ό,τι νόμιμο ενδεχομένως απαιτείται», καταλήγει η ανακοίνωση της Carrefour.

Ο ΚΒΣ και η… τετράχρονη δράση της «πυραμίδας».

Εις βάρος των εταιριών πάντως δρουν οι δρακόντειες διατάξεις περί «συνενοχής» των συναλλασσόμενων, σε πλαστά/εικονικά παραστατικά, που περιλαμβάνει ο -υπό κατάργηση ή έστω αναθεώρηση- Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) επί τη βάσει του οποίου συχνά ο φορολογούμενος καλείται να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας.

Την κατάσταση περιπλέκει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι ενδέχεται άλλες συναλλαγές της Orbicom να ήταν πραγματικές (όπως υποστηρίζουν οι λιανεμπορικές εταιρίες) και σε πολύ «ανταγωνιστικές τιμές», γεγονός που δικαιολογείται αφού η ίδια η Orbicom δεν απέδιδε τον ΦΠΑ που έπρεπε. Κι άλλες, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, να ήταν εικονικές, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΣΔΟΕ. Πρόκειται για ένα κουβάρι παρανομίας της Orbicom, που δύσκολα ίσως ξετυλιχθεί πλήρως.

Σε κάθε περίπτωση, τη Δικαιοσύνη θα κληθούν να αποδώσουν τα φορολογικά δικαστήρια.

Το αξιοπερίεργο, όμως, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι η Orbicom και οι εταιρίες-δορυφόροι της έδρασαν ανενόχλητες για τουλάχιστον 4 χρόνια, από το 2006 έως και το 2009, συσσωρεύοντας συναλλαγές ύψους 300 εκατ. ευρώ και υπεξαιρώντας τον αναλογούντα ΦΠΑ (πρόκειται για ποσό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που εμφανίζεται σε αντίστοιχες «πυραμίδες» υπεξαίρεσης στην υπόλοιπη Ευρώπη) προτού αποκαλυφθούν, ενώ ο φερόμενος ως ιθύνων νους συνελήφθη μόλις τον Ιανουάριο του… 2012.

Τι απαντά ο Οδυσσέας Καραμπάγιας

Γραπτή απάντηση έστειλε στο Euro2day.gr ο Οδυσσέας Καραμπάγιας. Σε αυτή, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Η έκθεση ελέγχου του ΣΔΟΕ έχει προσβληθεί και αμφισβητηθεί στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια, ενώπιον των οποίων εκκρεμεί η υπόθεση»… «η έκθεση ελέγχου του ΣΔΟΕ και οι συναφείς πράξεις που εκδόθηκαν βάσει αυτής έχουν προσβληθεί ενώπιον των δικαστηρίων όχι μόνο από την ORBICOM αλλά από όλες τις εμπλεκόμενες εταιρείες, με εξαίρεση τη MAKRO η οποία για τους δικούς της λόγους προτίμησε να προβεί σε περαίωση.

Αυτό σημαίνει ότι οι ισχυρισμοί του ΣΔΟΕ αμφισβητούνται από το σύνολο των εμπλεκομένων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και ορισμένες από τις μεγαλύτερες λιανεμπορικές επιχειρήσεις της Ελλάδας. Με άλλα λόγια, οι επιχειρήσεις αυτές δεν θεωρούν εαυτές εξαπατημένες από την ORBICOM αλλά αδικημένες από το ΣΔΟΕ. Αυτό προκύπτει, άλλωστε, από τις απαντήσεις όλων των εταιρειών που ερωτήθηκαν, οι οποίες τονίζουν ότι οι συναλλαγές ήταν πραγματικές»…

«Αντίθετα από ό,τι αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα, η εταιρεία ORBICOM δεν διέθετε ιδιόκτητες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, αλλά χρησιμοποιούσε για τη διακίνηση των εμπορευμάτων της εταιρείες logistics. H ORBICOM ούτε εισήγε ούτε εξήγε εμπορεύματα. Αγόραζε από ελληνικές εταιρείες, οι οποίες φυσικά δεν είναι «εταιρείες φαντάσματα» όπως διατείνεται το δημοσίευμα, αλλά υπαρκτές εταιρείες, οι οποίες έχουν προσφύγει και αυτές στα δικαστήρια για την ίδια υπόθεση και παρουσιάζονται κανονικά με τους νομίμους εκπροσώπους τους σε όλες τις διαδικασίες.

Η ORBICOM σε καμία περίπτωση δεν ήταν τελικός τιμολογητής, δεδομένου ότι πωλούσε όλα τα εμπορεύματά της σε εταιρείες λιανεμπορικής, οι οποίες, όπως προειπώθηκε, συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες λιανεμπορικές επιχειρήσεις της Ελλάδας. Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι η ORBICOM έχει αποδώσει το ΦΠΑ για όλες τις συναλλαγές της και έχει συμμορφωθεί με όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις της (δηλώσεις, πληρωμή φόρων κ.λπ.)»

Καταλήγει ότι «στο δημοσίευμα αναγράφεται και μια αλήθεια: ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο φορολογούμενος καλείται να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Έτσι, λοιπόν, μια εντελώς αυθαίρετη και ύστερα από άνωθεν εντολές έρευνα του ΣΔΟΕ, η οποία αφορά περισσότερες επιχειρήσεις καταλήγει να στοχοποιήσει με τη βοήθεια ορισμένων εξωυπηρεσιακών παραγόντων την εταιρεία ORBICOM, η οποία για την υπεράσπισή της δεν αρκεί να καταφύγει στα δικαστήρια αλλά χρειάζεται να διαψεύδει και τα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα».


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v