Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Πράσινο φως" για ιδιώτες στο δίκτυο του ΟΣΕ

Τη δυνατότητα να εκτελούν δρομολόγια στο σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ αποκτούν οι ιδιώτες καθώς δημοσιεύτηκε στις 25/1 η υπουργική απόφαση που «κλείνει» το ζήτημα της απελευθέρωσης των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Πράσινο φως για ιδιώτες στο δίκτυο του ΟΣΕ
Τη δυνατότητα να εκτελούν δρομολόγια στο σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ αποκτούν οι ιδιώτες καθώς δημοσιεύτηκε στις 25 Ιανουαρίου η υπουργική απόφαση που «κλείνει» και τυπικά το ζήτημα της απελευθέρωσης των σιδηροδρομικών μεταφορών στη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό πως παρότι το νομοσχέδιο της αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης στον όμιλο του ΟΣΕ ψηφίστηκε στα τέλη του 2010 χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που «ανοίγουν» τις ράγες του σιδηροδρόμου σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 50.000 ευρώ ως παράβολο υπέρ του δημοσίου προκειμένου να αιτηθεί άδεια χρήσης του δικτύου. Υπεύθυνη για τη διαδικασία αδειοδότησης και τον μετέπειτα έλεγχο είναι η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, με επικεφαλής τον Βασίλη Τσιαμαντή.

Η άδεια έχει ισχύ πέντε χρόνια και για τη χορήγησή της η ενδιαφερόμενη σιδηροδρομική επιχείρηση καταθέτει αίτηση στη ΡΑΣ, η οποία συνοδεύεται από φάκελο με τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη φερεγγυότητα, χρηματοοικονομική επιφάνεια, επαγγελματική ικανότητα και κάλυψη της αστικής ευθύνης της αιτούσης.

Παράλληλα, στην αίτηση αναφέρεται το είδος των μεταφορικών υπηρεσιών που θα εκτελεί η σιδηροδρομική επιχείρηση, επιβατικές ή και εμπορευματικές, τη γεωγραφική κάλυψη, όλο ή ορισμένο μέρος του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου και τέλος την πληροφορία εάν η δραστηριότητα της επιχείρησης θα αφορά την παροχή έλξης μόνο σε οχήματα άλλων μεταφορέων ή πλήρων συρμών.

Το επιχειρηματικό σχέδιο

Στον φάκελο που καταθέτει η ενδιαφερόμενη σιδηροδρομική εταιρεία θα πρέπει να περιλαμβάνεται και το επιχειρηματικό σχέδιο, όπου θα αναλύονται σε βάθος τριετίας και ανά έτος οι προβλεπόμενες οικονομικές καταστάσεις και οι πίνακες πηγών και χρήσεων κεφαλαίων και ταμειακού προγράμματος, που τεκμηριώνουν τη χρηματοοικονομική επιφάνεια και τη βιώσιμη λειτουργία της.

Στο ίδιο σχέδιο θα πρέπει να αναλύονται και ζητήματα εγκατάστασης αλλά και επενδυτικών σχεδίων, ενώ θα αναφέρονται πλήρη στοιχεία για την εταιρεία όπως οι εταίροι - μέτοχοι, ο νόμιμος εκπρόσωπος, το διοικητικό συμβούλιο, η συμμετοχή σε άλλες επιχειρήσεις και η ανταγωνιστική θέση και η στρατηγική της επιχείρησης.

Η άδεια που εκδίδεται περιγράφει αναλυτικά το είδος της υπηρεσίας και για τη μεταβολή των δραστηριοτήτων πρέπει να υποβληθεί αίτημα στη ΡΑΣ. Στην πενταετία από την έκδοση της άδειας η Ρυθμιστική Αρχή προχωρά σε επανέλεγχο της εταιρείας.

Η διαδικασία

Η λήψη της άδειας είναι αναγκαία για την πρόσβαση στην Εθνική Σιδηροδρομική Υποδομή, ωστόσο από μόνη της δεν αρκεί για την παροχή της πρόσβασης. Απαραίτητη επίσης προϋπόθεση είναι η χορήγηση Πιστοποιητικού Ασφάλειας από το Τμήμα Ασφάλειας Σιδηροδρόμων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και η παροχή πρόσβασης από τον Διαχειριστή της Εθνικής Σιδηροδρομικής Υποδομής.

Η παροχή πρόσβασης υλοποιείται με τη σύναψη σύμβασης πρόσβασης, η οποία, όταν αφορά περισσότερες της μιας δρομολογιακές περιόδους, συνιστά συμφωνία-πλαίσιο και εγκρίνεται από τη ΡΑΣ. Για τις συμβάσεις μιας δρομολογιακής περιόδου ο Διαχειριστής της Εθνικής Σιδηροδρομικής Υποδομής οφείλει να ενημερώνει την ΡΑΣ.

ΕΡΓΟΣΕ

Την ίδια ώρα όπου ανοίγουν οι μπάρες και η είσοδος των ιδιωτών στο σιδηροδρομικό δίκτυο δεν είναι απλή πρόβλεψη στα χαρτιά, η ΕΡΓΟΣΕ, εταιρεία υπεύθυνη για τα έργα στο εθνικό δίκτυο, δρομολογεί μια σειρά κατασκευαστικά έργα απαραίτητα και σημαντικά για το... λίφτινγκ των γραμμών που θα τις κάνουν ελκυστικές και θα συμβάλουν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ειδικότερα, ξεκίνησε η διαδικασία για τη δημοπράτηση του τμήματος από Ροδοδάφνη έως Ψαθόπυργο στον σιδηροδρομικό άξονα Κόρινθος - Πάτρα, συνολικού προϋπολογισμού 315 εκατ. ευρώ. Το τμήμα έχει μήκος 21,5 χλμ., συμπεριλαμβανομένης και της διπλής σήραγγας Παναγοπούλας (μήκους περίπου 5 χλμ. ανά κλάδο). Το εν λόγω τμήμα αποτελεί μέρος της γραμμής Ροδοδάφνη - Ρίο, η οποία και συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Στη γραμμή προβλέπεται με την παράδοσή της προς χρήση και η κατασκευή 5 στάσεων, ενώ με την ολοκλήρωση του έργου το 2016 η διαδρομή Αθήνα - Αίγιο θα πραγματοποιείται σε μία ώρα και 35 λεπτά (από δύο ώρες και 53 λεπτά σήμερα) και η διαδρομή Αθήνα - Πάτρα σε 1 ώρα και 55 λεπτά (από 3 ώρες και 34 λεπτά σήμερα).

Η ΕΡΓΟΣΕ αναμένεται να προχωρήσει σύντομα και σε νέες δημοπρατήσεις έργων συνολικού προϋπολογισμού 325 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, τον Μάρτιο αναμένεται η δημοπράτηση του έργου «Κατασκευή Επιδομής της Ν.Δ.Σ.Γ. Τιθορέα - Δομοκός (με Ηλεκτροκίνηση και Ανακαίνιση Σταθμών Τιθορέας, Λιανοκλαδίου, Δομοκού και Κατασκευή Άνω Διάβασης στο Σ.Σ. Λιανοκλαδίου». Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε πάνω από 300 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Συνοχής.

Νωρίτερα, μέσα στο επόμενο 20ήμερο, δημοπρατείται το έργο «Ανάταξη συστήματος Ηλεκτροκίνησης - Τηλεδιοίκησης Σιδηροδρομικής Γραμμής στο τμήμα Αχαρναί - Τιθορέα», προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v