Κρίσιμες συνεδριάσεις σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ

Στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας παίζεται η επόμενη φάση του ελληνικού δράματος καθώς συνεδριάζουν σήμερα για να ενημερωθούν για τη δανειακή σύμβαση, τα νέα μέτρα και το PSI.

Κρίσιμες συνεδριάσεις σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ
Στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας παίζεται η επόμενη φάση του ελληνικού δράματος καθώς συνεδριάζουν σήμερα για να ενημερωθούν για τη δανειακή σύμβαση, τα νέα μέτρα και το PSI. 

Αύριο το πρωί στις 10:00 μετατέθηκε η σύγκληση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ (της ΝΔ είναι προγραμματισμένη για απόψε στις 20:00), ενώ σήμερα το απόγευμα αναμένεται να συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο. Οι εξελίξεις τρέχουν υπό το φόβο διαρροών στην κρίσιμη ψηφοφορία της δανειακής σύμβασης την Κυριακή. 

Ηδη ο Γ. Καρατζαφέρης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση.

Φεύγουν οι βουλευτές

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Στασινός, παραχωρώντας την έδρα του στο ΠΑΣΟΚ καθώς, όπως δήλωσε, δεν θα ψήφιζε το νέο μνημόνιο την Κυριακή.  Πρώτος επιλαχών για να αναλάβει την έδρα είναι ο νυν δήμαρχος Άρτας Γ. Παπαλέξης, ο οποίος όμως δήλωσε πως δεν θα δεχθεί τη θέση.

Ο δεύτερος επιλαχών, Γκόκας Χρήστος, δήλωσε και αυτός ότι δεν προτίθεται να ορκιστεί βουλευτής, ενώ ερώτημα παραμένει η θέση της τρίτης επιλαχούσας (Κατσαντούλα Αν.) η οποία δεν έχει διευκρινίσει τι θα πράξει.

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα εάν ψηφιστεί η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, εξέφρασε και ο βουλευτής Δωδεκανήσων, Νίκος Ζωίδης

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο παραίτησης και ο βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ κ.Θ. Παραστατίδης ο οποίος ζητά διαβεβαιώσεις ότι το πρόγραμμα είναι σωστό!

Από την πλευρά της η ανεξάρτητη βουλευτής, Μ. Αποστολάκη, δήλωσε, μέσω επιστολής, ότι θα καταψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση αφού "δεν βάζει τέλος στο σενάριο χρεωκοπίας της χώρας".

Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της κας Κατσέλη που είχε θέσει σαφείς γραμμές στα εργασιακά οι οποίες ανατρέπονται με το προμνημόνιο και της κας Παπανδρέου

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο υφυπουργός εργασίας Γ. Κουτσούκος υπέβαλε την παραίτησή του, με σκληρές εκφράσεις στην ανακοίνωσή του κατά των νέων μέτρων.

Οι πληροφορίες από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θέλουν αρκετούς από τους βουλευτές να είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές αυτοί φτάνουν τους 20, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο αν σκοπεύουν να καταψηφίσουν το μνημόνιο ή τους εφαρμοστικούς νόμους που θα έρθουν τις ερχόμενες εβδομάδες

Από την πλευρά του ο Πάνος Μπεγλίτης μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό δήλωσε ότι το αν τεθεί κομματική πειθαρχία στα μέλη του ΠΑΣΟΚ θα αποφασιστεί μετά την συνεδρίαση της Κ.Ο. του κινήματος. "Το πιο εύκολο πράγμα είναι να βγει μια κομματική εντολή περί κομματικής πειθαρχίας. Το πιο εύκολο, σας διαβεβαιώνω γι’ αυτό. Το θέμα είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι το μείζον διακύβευμα και να πάρουμε μια απόφαση συνειδητή. Όσο σκληρή και αν είναι αυτή", σημείωσε. 

ΝΔ: Ανοικτό το θέμα κομματικής πειθαρχίας

Αντίστοιχοι είναι οι προβληματισμοί των βουλευτών και στο γαλάζιο στρατόπεδο, όπου θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας προκειμένου να ψηφίσουν οι βουλευτές.

Ήδη, πάντως, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Δ. Σταμάτης δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει το προμνημόνιο και θα υπερψηφίσει μόνο το PSI

«Αν φύγουμε από το ευρώ η κόλαση που θα ζήσουμε θα είναι άνευ προηγουμένου», σημείωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Αναφερόμενος στη νέα δανειακή σύμβαση, ο εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε ότι "πρέπει να υπάρξει ούτως ή άλλως έγκριση από τη Βουλή". Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές, λέγοντας: «θα τα δούμε όλα αυτά στην αποψινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ".

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Μιχελάκης επέμεινε στη θέση για εκλογές μόλις ολοκληρωθεί ο σκοπός της κυβέρνησης."Εκλογές σε κάθε περίπτωση πριν από το Πάσχα", είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε όσους προτείνουν παράταση του βίου της κυβέρνησης.

Αντίδραση 19 βουλευτών στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Βουλευτές νησιωτικών περιοχών από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ έστειλαν επιστολή με την οποία ζητούν να μην αλλάξει το σημερινό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά. Σε αυτή αναφέρουν ότι:

«Οι νησιώτες Βουλευτές δηλώνουμε ρητά ότι δεν δεχόμαστε την κατάργηση ενός μέτρου που συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της βιωσιμότητας των νησιών μας, και καλούμε την κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να την αποφύγει. Είναι θέμα ζωτικής εθνικής σημασίας. Καλούμε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση».

Τι καλείται να ψηφίσει η Βουλή την Κυριακή

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το κείμενο που θα κληθούν να ψηφίσουν οι βουλευτές την Κυριακή (ή τη Δευτέρα) θα περιλαμβάνει τη συμφωνία για το PSI, τις ρυθμίσεις που αφορούν την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς και ένα παράρτημα του μνημονίου που θα υπογραφεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της.

Σε ό, τι αφορά το παράρτημα δεν θα τεθεί σε ψηφοφορία το κείμενο αυτό καθεαυτό, αλλά η εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών να το υπογράψει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το κείμενο που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Κυριακή δεν θα περιλαμβάνει εξειδίκευση των μέτρων, τα οποία όπως όλα δείχνουν θα εξειδικεύονται σε μετέπειτα εφαρμοστικούς νόμους.

Καρατζαφέρης: Δεν ψηφίζω τη νέα δανειακή σύμβαση

Δεν μπορώ να ψηφίσω τη νέα δανειακή σύμβαση, δήλωσε ο επικεφαλής του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης στη συνέντευξη τύπου.

Από την σύμβαση, «που είναι η πιο μεγάλη που έχει γίνει, εξασφαλίζονται οι πιστωτές, εξασφαλίζονται οι τραπεζίτες με τα 30 δισ. και εξασφαλίζονται οι επιχειρηματίες που το κράτους τους οφείλει 6 δισ. ευρώ. Πώς εξασφαλίζεται η Ελλάδα;» αναρωτήθηκε.

Θέλουν να δεσμεύσουν την Ελλάδα για 40 χρόνια με αυτή τη σύμβαση, υποστήριξε αναφορικά με τη νέα δανειακή σύμβαση.

Ο επικεφαλής του ΛΑΟΣ υπογράμμισε: "Εξήγησα στον Παπαδήμο και τους αρχηγούς ότι είναι αδιανόητο να αποφασίσω για αυτά τα πράγματα σε διάστημα μιας μόνο ώρας.

Ζήτησα γραπτή γνωμάτευση από ελεγκτικό συνέδριο και από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους για να ξέρω αν μπορεί να περάσει το μνημόνιο. Παράλληλα, έστειλα επιστολές σε όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων στο ευρωκοινοβούλιο και υπήρξε άμεση αντίδραση. Ζητούν σε διαβούλευση τα μέλη της τρόικα για να δουν το θέμα.

«Πρέπει το θέμα της Ελλάδας να πάει στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου», είπε, τονίζοντας ότι στην Ευρώπη οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στις Βρυξέλλες αλλά σε ένα κάστρο έξω από το Βερολίνο από τη Γερμανία και τις χώρες - δορυφόρους.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ συνάντησε τον πρόεδρο της δημοκρατίας, Κ. Παπούλια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v