Διπλό μέτωπο για PSI και δανειακή σύμβαση

Ένα βήμα πριν την συμφωνία με τους ομολογιούχους, αλλά απουσιάζει το μνημόνιο. Η πρόταση IIF για μέσο επιτόκιο πέριξ του 3,7% και τα 15 δισ. που λείπουν. Παζάρια Ελλάδας-τρόικα για τα μέτρα. Οι δηλώσεις.

Διπλό μέτωπο για PSI και δανειακή σύμβαση
Κοντά σε καταρχήν συμφωνία για το PSI βρίσκονται η Ελλάδα και οι ομολογιούχοι, όμως κινδυνεύει να παραμείνει… stand by μέχρι να συμφωνήσουν η Ευρώπη, το ΔΝΤ και η Ελλάδα για το πώς θα καλυφθεί το άνοιγμα των 15 δισ. ευρώ. Πρόβλημα που επιβεβαίωσαν πηγές της τρόικα στο Spiegel.

Την Παρασκευή ο Ch. Dallara και ο Λουκάς Παπαδήμος είχαν νέο ραντεβού και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μπορεί να υπάρξει συμφωνία ακόμα και μέχρι την Κυριακή. Αλλωστε αυτή την εκτίμηση έκανε και ο Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος σε δηλώσεις του στο Reuters ανέφερε πως "ελπίζει να κλείσει η συμφωνία για το PSI εντός ημερών και οι συζητήσεις με την τρόικα μέχρι τα μέσα της εβδομάδας".

Aμέσως μετά το ραντεβού της Παρασκευής από το IIF ανακοινώθηκε πως «οι συζητήσεις με την Ελλάδα και τις ευρωπαϊκες αρχές συνεχίστηκαν σήμερα για τις λεπτομέρειες του εθελοντικού PSI. Εγινε σημαντική πρόοδος σε νομικά και τεχνικά θέματα. Οι συζητήσεις μεταξύ του κ. Παπαδήμου και των κ.κ. Dallara και Lemierre θα συνεχιστούν και το Σάββατο».

Το απόγευμα του Σαββάτου, το Ινστιτούτο γνωστοποίησε πως οι Charles Dallara και Jean Lemierre θα αναχωρήσουν από την Αθήνα την Κυριακή, όμως θα παραμείνουν σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, ενώ εκτιμάται πως οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως έγραψε το Euro2day, ο επικεφαλής του IIF Charles Dallara ήρθε στην Αθήνα, κομίζοντας μία νέα πρόταση. Οι ομολογιούχοι αποδέχονται να μειωθεί το μεσοσταθμικό επιτόκιο 30ετίας για τα νέα ομόλογα στην περιοχή του 3,65% - 3,7% καθώς και την απαίτηση του επίσημου τομέα να μην υπερβαίνει το επιτόκιο κλιμακούμενο το 3% έως το 2020.

Θέτουν, όμως, ως προϋπόθεση να υπάρξει συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, που να επιτρέπει βάσιμα την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Έτσι, ευελπιστούν ότι θα αναπληρώσουν μέρος των πρόσθετων απωλειών από τις ρήτρες αναπροσαρμογής επιτοκίου, εφόσον το ΑΕΠ αυξάνεται με ρυθμούς υψηλότερους των προϋπολογισθέντων, που ζητούν να προστεθούν στη συμφωνία.

Το γεγονός επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκεύης ο Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνοντας πως "Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη δύο πολύ διαφορετικές διαδικασίες. Η μία εξαρτάται από την άλλη. Είμαστε ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση των διαδικασιών για το PSI και έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από ανοικτά σκληρά θέματα για το νέο πρόγραμμα".

Ερώτημα το "χρηματοδοτικό κενό"

Την ώρα, όμως, όπου ο ιδιωτικός τομέας δηλώνει έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία για οικειοθελή συμμετοχή του στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI), ο επίσημος τομέας (Ευρώπη, ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ελλάδα) αναζητά ακόμη τη χρυσή τομή για το πώς θα επιμεριστεί το πρόσθετο κόστος που καλείται ο ίδιος να αναλάβει.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου της Deutsche Bank και του IIF Γ. Άκερμαν: "Χρειαζόμαστε κάποιον από την πλευρά του επίσημου τομέα, ο οποίος θα μπορεί πραγματικά να λάβει μια απόφαση". Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για κούρεμα κατά 70% σε όρους παρούσας αξίας. Ποσοστό που, πάντως, δημιουργεί προβληματισμό σε έλληνες τραπεζίτες για το εάν θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή από την πλευρά των ομολογιούχων.

Η δήλωση Άκερμαν ερμηνεύεται από κυβερνητικά στελέχη ως πίεση να κλείσει σύντομα η διπλή διαπραγμάτευση για το PSI και το μνημόνιο, υπό τον φόβο να μην υπάρξει νέα απαίτηση από το ΔΝΤ και την Ευρώπη προς τους ομολογιούχους για ανάληψη πρόσθετου κόστους.

Οι ίδιοι, πάντως, ομολογούν ότι οι χθεσινές αντικρουόμενες σε αρκετές περιπτώσεις δηλώσεις ηγετών και αξιωματούχων της ευρωζώνης για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ αποτυπώνουν το ότι δεν έχει οριστεί ακόμη το πώς θα επιμεριστούν τα πρόσθετα βάρη.

Ο πρόεδρος του eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η ΕΚΤ στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων, ενώ την ίδια στιγμή αξιωματούχοι της Κομισιόν άφηναν, για πρώτη φορά, ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσό των 130 δισ. ευρώ που προβλέπεται να δώσει ο επίσημος τομέας στην Ελλάδα.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι είναι πιθανόν να αποδεχτούν χαμηλότερο επιτόκιο στα νέα ομόλογα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε την προβολή του ελληνικού χρέους του 2020 στο 125% - 127% του ΑΕΠ, αφήνοντας επιπλέον 5% του ΑΕΠ που θα πρέπει να καλυφθεί από την ευρωζώνη και την ΕΚΤ.

Δεν συζητείται η δανειακή σύμβαση στη σύνοδο κορυφής

Από το Νταβός, η Γερμανίδα καγκελάριος Άν. Μέρκελ έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει παραδοθεί ακόμη η επικαιροποιημένη έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα και ως εκ τούτου στην άτυπη σύνοδο κορυφής της 30ής Ιανουαρίου δεν θα συζητηθεί το θέμα της νέας δανειακής σύμβασης.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα η κυβέρνηση αντιμετωπίζει για άλλη μία φορά εσωτερικό βραχυκύκλωμα, καθώς καλείται να λάβει πολύ σκληρά μετρά όπως φάνηκε και από τη 10σελιδη έκθεση που παρουσιάστηκε στους υπουργούς. Γι' αυτό και προγραμματίζεται σύσκεψη Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς, η οποία πραγματοποιείται το μεσημέρι της Κυριακής και πιθανά υπουργικό συμβούλιο.

Πρακτικά, έως την Παρασκευή δεν είχε επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος στο μέτωπο της υπογραφής νέας δανειακής σύμβασης και μνημονίου, αναφέρουν στελέχη της τρόικας, υπενθυμίζοντας ότι για να υλοποιηθεί το PSI απαιτείται να υπογραφεί το προμνημόνιο.

Η συμφωνία-πλαίσιο, δηλαδή, με την οποία η κυβέρνηση καθώς και οι αρχηγοί των κομμάτων που τη στηρίζουν θα δεσμεύονται στα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και κυρίως επί ενός χρονοδιαγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων.

Έτσι θα εξασφαλιστεί το... γλυκαντικό, η πρόωρη εξόφληση, δηλαδή, μέσω ομολόγων διετούς διάρκειας του EFSF του 15% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που παρέχεται στους ομολογιούχους ως αντάλλαγμα για την οικειοθελή συμμετοχή τους στη διαγραφή και στην επιμήκυνση του χρέους.


**To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v