Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται κυβέρνηση καθαρών λύσεων

Η καταρχήν συμφωνία υπό το τελεσίγραφο της Ευρώπης, το παζάρι για αρμοδιότητες - διάρκεια και οι γκρίζες ζώνες. Νέα επικοινωνία Σαμαρά-Παπανδρέου σήμερα. Φαβορί ο Παπαδήμος. Υπηρεσιακοί σε 4 υπουργεία.

Ζητείται κυβέρνηση καθαρών λύσεων
Ανακούφιση, αλλά και προβληματισμός επικρατεί στην αγορά από την επί της αρχής συμφωνία Παπανδρέου και Σαμαρά για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, καθώς το άκρως θετικό βήμα σκιάζουν οι «γκρίζες ζώνες» ως προς τη διάρκεια και κυρίως τις αρμοδιότητες του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Υπό το τελεσίγραφο της Ευρώπης, που επέδωσε, και μάλιστα δημόσια, ο Επίτροπος Όλι Ρεν, και την πίεση της κοινωνίας και βουλευτών, οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς αναγκάστηκαν να βάλουν νερό στο κρασί τους κάνοντας σε μερικές ώρες ό,τι καθυστέρησαν να πράξουν τα προηγούμενα 24ωρα.

Ακολουθώντας διαδικασίες-εξπρές, όχι μόνο συναντήθηκαν υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συμφώνησαν στη συγκρότηση νέας κυβέρνησης, αλλά επίσης αποφάσισαν να υπάρξει κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας και πρώτο ραντεβού μεταξύ κλιμακίων των δύο κομμάτων για τον προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων και επομένως της διάρκειας του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών υπό τον κ. Κάρολο Παπούλια, συμφωνήθηκαν τα εξής:

- Να συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση, με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, αφού πρώτα υλοποιήσει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

-Να υπάρξει συνάντηση εκπροσώπων των δύο κομμάτων για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων που απορρέουν για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και το χρονικό πλαίσιο που απαιτείται.

- Να υπάρξει σήμερα νέα επικοινωνία μεταξύ των κ. Παπανδρέου - Σαμαρά για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και τη νέα κυβέρνηση.

Aργά χθες το βράδυ υπήρξε η πρώτη συνάντηση των επιτελείων των δύο κομμάτων στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Ευάγγ. Βενιζέλου. Πέραν του αντιπροέδρου, από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχαν στη συνάντηση οι κ. Σαχινίδης, Ζανιάς, Χριστοδούλου και Πλασκοβίτης, ενώ από την αξιωματική αντιπολίτευση οι κ. Σταμάτης, Σταϊκούρας και Λαζαρίδης.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Αντιπροεδρίας, υπήρξε προσέγγιση απόψεων τόσο ως προς τις αναγκαίες ενέργειες όσο και ως προς το χρονοδιάγραμμα, με καταλληλότερη ημερομηνία εκλογών τη 19η Φεβρουαρίου.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, ώστε να συμφωνηθεί από κοινού το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών για την οριστικοποίησή της. Πρόκειται για το πιο κρίσιμο θέμα, με βάση τραπεζίτες και στελέχη της αγοράς, των διαπραγματεύσεων, με δεδομένη τη θέση της Ν.Δ. ότι συμφωνεί με τη νέα δανειακή σύμβαση, δεν θέλει όμως να δεσμευθεί με την υπογραφή του εφαρμοστικού νόμου που τη συνοδεύει.

Οι γκρίζες ζώνες για τα μέτρα εφαρμογής του μνημονίου

Η Ευρώπη, εμμέσως πλην σαφώς, δηλώνει ότι η Ελλάδα θα στείλει σαφές σήμα πολιτικής σταθερότητας όταν τα δύο κόμματα εξουσίας δεσμευτούν για την κύρωση και εφαρμογή της νέας δανειακής σύμβασης, ενώ και το ΠΑΣΟΚ θέτει ως βασική προϋπόθεση την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου από τη Ν.Δ.

Πακέτο με τον εφαρμοστικό νόμο πηγαίνει και η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012 το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους, που είναι ως εκ τούτου το δεύτερο μεγάλο αγκάθι στην υπόθεση συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Και αυτό γιατί ο προϋπολογισμός του 2012 στηρίζεται σε μέτρα όπως το ειδικό τέλος ακινήτων και η έκτακτη εισφορά, με τα οποία η Ν.Δ. διαφωνεί κάθετα, και σε άλλα όπως η εργασιακή εφεδρεία, με τα οποία διαφωνεί ως προς τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται.

«Θα χρειαστούν ιδιαίτερα λεπτοί χειρισμοί από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. προκειμένου να βρεθεί modus operandi, που να ικανοποιεί την Ευρώπη ως προς τις αρμοδιότητες της νέας κυβέρνησης και την ίδια στιγμή να μην εκθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης», σημειώνουν έμπειρα πολιτικά στελέχη.

Υπό αυτήν την άποψη, ο προϋπολογισμός του 2012 ίσως αποτελέσει παράθυρο ευκαιρίας, σύμφωνα με τους ίδιους. Και αυτό διότι, αν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. συμφωνήσουν σε μια κυβέρνηση με ευρείες αρμοδιότητες, τότε μπορεί η Ευρώπη να δεχτεί επαναδιαπραγμάτευση του μίγματος των μέτρων, ικανοποιώντας αιτήματα όπως η μείωση φόρων, εφόσον φυσικά τα έσοδα αντισταθμιστούν από αλλού.

Η κατ' αρχήν συμφωνία Παπανδρέου - Σαμαρά εκτιμάται ότι θα ελαφρύνει την ισχυρή πίεση την οποία δέχτηκε τα τελευταία 24ωρα η Ν.Δ. για να κάνει το βήμα της συναίνεσης, αλλά δεν πρόκειται να την εξαλείψει.

Η μεν Ευρώπη θα συνεχίσει, σύμφωνα με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να πιέζει περισσότερο αθόρυβα προς μια συμφωνία αντίστοιχη της Πορτογαλίας, η δε Ν.Δ. θα θυμίζει επίμονα ότι η συναίνεση στην Πορτογαλία επιτεύχθηκε αφού συμφωνήθηκε μέσω επαναδιαπραγμάτευσης μερική αλλαγή στο μίγμα των μέτρων.

«Δεν πρόκειται να απολέσουμε το πλεονέκτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του μίγματος των μέτρων», τονίζουν στελέχη της Ν.Δ., τα οποία εκτιμούν ότι η αποδοχή από την πλευρά του κ. Σαμαρά της δανειακής σύμβασης, του PSI plus και των δημοσιονομικών στόχων για το 2011 και το 2012, σε συνδυασμό με τη σταθερή θέση της Ν.Δ. για ταχύτερη προώθηση μεταρρυθμίσεων, ανοίγει τον δρόμο για υποχωρήσεις και από την Ευρώπη.

Πρωθυπουργό κύρους ζητά η αγορά

Εφόσον δεν ξεκαθαριστεί το εύρος των αρμοδιοτήτων της νέας κυβέρνησης, εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολο να βρεθεί πρόσωπο με κύρος στην Ευρώπη που θα αποδεχθεί την ηλεκτρική καρέκλα του πρωθυπουργού.

Παρότι το όνομα του κ. Παπαδήμου παίζει δυνατά τις τελευταίες μέρες ως πρώτου υποψηφίου για τη θέση του πρωθυπουργού, όσοι τον γνωρίζουν σημειώνουν ότι δύσκολα θα αποδεχόταν τη θέση αν δεν είχε λυμένα χέρια για να δράσει στο εσωτερικό και να επαναδιαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους.

Με την παραπάνω άποψη συμφωνούν και βουλευτές και των δύο κομμάτων, σημειώνοντας ότι οι αρχηγοί των κομμάτων θα πρέπει να δώσουν στον νέο πρωθυπουργό ευχέρεια κινήσεων, έχοντας προηγουμένως συμφωνήσει ένα περίγραμμα θέσεων. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε μια καταστροφική για τη χώρα επανάληψη της Οικουμενικής του 1989.

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. ζητούν ο νέος πρωθυπουργός να διαθέτει κύρος στο εξωτερικό, πείρα στην οικονομία και στον τραπεζικό τομέα και ατζέντα επαφών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ώστε να κινητοποιήσει δυνάμεις υπέρ των συμφερόντων της χώρας. Όλα αυτά φωτογραφίζουν τον κ. Λ. Παπαδήμο.

Στην περίπτωση όπου εκείνος δεν δεχτεί, η Ν.Δ. θα προτείνει άλλον τεχνοκράτη, με θητεία σε θέσεις από τις οποίες πέρασε και ο κ. Παπαδήμος.

Μέχρι στιγμής η Ν. Δ. δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα συμμετάσχουν στελέχη της στην νέα κυβέρνηση πλην πιθανώς της κάλυψης μιας εκ των δύο θέσεων Αντιπροέδρου, με επικρατέστερους τους κ. Στ. Δήμα και Δ. Αβραμόπουλο. Θεωρείται πάντως σίγουρο ότι η Ν.Δ. θα ζητήσει να μπουν υπηρεσιακοί υπουργοί στους θώκους των υπουργείων Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη καθώς στη θέση του εκπροσώπου τύπου.

Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί, σύμφωνα με τη Συγγρού, και το απαραίτητο στίγμα της μεταβατικής κυβέρνησης που βασική της ευθύνη αποτελεί αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την δανειακή σύμβαση και αυτή κυρωθεί, να διενεργηθούν εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v