Παπανδρέου στο υπουργικό: Παραδίδω τη σκυτάλη

"Σήμερα παραδίδω τη σκυτάλη για να σχηματιστεί κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής" δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Παπανδρέου στο υπουργικό: Παραδίδω τη σκυτάλη
"Σήμερα αυτή η κυβέρνηση παραδίδει τη σκυτάλη για να σχηματιστεί κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής" δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

"Είναι σαφές ότι αυτή η Κυβέρνηση θα παραδώσει τη σκυτάλη, αλλά δεν θα την παραδώσει στο κενό. Θα παραδώσει στην επόμενη Κυβέρνηση, εάν συμφωνήσουμε και καταλήξουμε σ’ αυτήν. Και αυτό ελπίζω να γίνει, όπως σας είπα, σύντομα. Και όταν λέω «σύντομα», εννοώ σήμερα, όχι αύριο, για πάρα πολλούς λόγους.

Έχω πει πάρα πολλές φορές, και επιμένω σ’ αυτό για πολλοστή φορά, ότι δεν με ενδιαφέρει να παραμείνω σ’ αυτό το σχήμα, ως Πρωθυπουργός. Το είπα προχθές, να συμφωνήσουμε σ’ ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, όπως είχα προτείνει και τον Ιούνιο. Πιο σαφής από αυτό, δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει κανείς. Εγώ δεν παίζω παιχνίδια, ούτε παίζω με τις τύχες της χώρας", αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. 


ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ

"Έχω επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και του έχω ζητήσει να καλέσει και εμένα και τον κ. Σαμαρά, απόψε, μόλις τελειώσουμε τη συνεδρίαση, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεννόησης σύντομα.

Γι’ αυτό, χρειάζεται να είμαστε σύντομοι, αν και πολλά μπορούμε και έχουμε να πούμε.

Να πω, όμως, δυο λόγια για τη σημερινή συνεδρίαση. Μετά τις εξελίξεις της Παρασκευής, την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε η Κυβέρνηση, όπως ξέρετε πολύ καλά, είχαμε δεσμευτεί, και εγώ προσωπικά, να κάνουμε κινήσεις, για να δούμε πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας, μια Κυβέρνηση κοινής στήριξης, καθώς και να υπάρξει ένα πλαίσιο, που θα είχε ως βασικό στόχο την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Έχω πολλές φορές διατρανώσει την πίστη μου στη συνεργασία, αυτή είναι που χαρακτήρισε και όλη την πολιτική μου διαδρομή εξάλλου και, όπως είπα, θα κάνω ό,τι μπορώ για να συμβάλω στην εμπέδωση μια τέτοιας κουλτούρας, με όποια προσωπική θυσία. Αυτό θα το κάνω.

Πρέπει ωστόσο να τονίσουμε ότι χρειάζεται, το έργο που έχει αναλάβει η Κυβέρνησή μας, να συνεχιστεί πραγματικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διότι είναι ένα έργο ιστορικό. Και νομίζω αυτό είναι ένα γεγονός στο οποίο όλοι μας συμφωνούμε, δηλαδή ότι έχει υπάρξει πάρα πολύ μεγάλη και ιστορική δουλειά αυτά τα δύο χρόνια, με τις όποιες συνθέσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

Έχουν γίνει, όπως σας είπα, κάποια πρώτα θετικά βήματα για την Κυβέρνηση συνεργασίας, όπως θέλουμε να την ονομάσουμε. Πρώτα απ’ όλα, είναι θετικό ότι ο κ. Σαμαράς έκανε τη δήλωση την Πέμπτη, ότι θα συμφωνήσει για τη δανειακή σύμβαση. Αυτό ήταν ένα πρώτο θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν χρειάζεται να επισημάνουμε τις αντιφάσεις, οι οποίες βεβαίως είναι υπαρκτές, ή τις σταδιακές υπαναχωρήσεις. Εμείς, πρέπει να χαιρετίζουμε αυτά τα βήματα. Είναι ένα πρώτο βήμα η αποδοχή της δανειακής σύμβασης.

Βεβαίως, υπήρχε μετά ένα δεύτερο θέμα, το οποίο αφορούσε στις υποχρεώσεις μας συνδέονται με τη δανειακή σύμβαση. Η δανειακή σύμβαση δεν σημαίνει να δεχτείς μόνο τη μία πλευρά και όχι την άλλη πλευρά μιας συμφωνίας. Έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Και εμείς θεωρούμε, με τις όποιες δυσκολίες ή λογικές επιφυλάξεις μας, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών που εφαρμόζονται είναι θετικές για τη χώρα. Και οι υποχρεώσεις αυτές του μνημονίου και του νέου προγράμματος, θα μας βγάλουν από την κρίση.

Επίσης, είναι θετικό για τη χώρα το γεγονός ότι ήδη κάναμε μεγάλες και σημαντικές αλλαγές. Αλλαγές, από τις οποίες, πιστεύω, ο Ελληνικός λαός θα μπορέσει σταδιακά να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες – ο μέσος Έλληνας, η μεσαία τάξη, ο πιο φτωχός

Αλλά θα πληγούν και κατεστημένα, τα οποία μέχρι σήμερα λειτουργούν παρασιτικά και όχι παραγωγικά, με εργαλείο ένα «πάτημα», μέσα από Τράπεζες, από Μέσα Ενημέρωσης, μέσα από αδιαφανείς σχέσεις με το κράτος.

Και βεβαίως, η από ορισμένες πλευρές λυσσαλέα αντίδραση προς την Κυβέρνηση στη σημερινή φάση, αφορά ιδιαίτερα σε αυτό το θέμα. Όμως, το τι πρέπει να γίνει στις Τράπεζες, το τι πρέπει να γίνει με τις όποιες αξιολογήσεις των δανείων που έχουν χορηγήσει στις διάφορες εταιρείες, με τις όποιες offshore υπάρχουν, είναι προαπαιτούμενα για να πάμε μπροστά.

Όλα αυτά είναι προαπαιτούμενα, για να ξεκαθαρίσει, να εξυγιανθεί το τραπεζικό σύστημα, όπως βεβαίως είναι πολύ σημαντικό και το θέμα της προώθησης της συμφωνίας μας με την Ελβετία και όλα όσα πρέπει να γίνουν, για να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή, η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό, αλλά και να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι ελεγκτικοί και φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί. Γιατί όλα αυτά επιβαρύνουν την οικονομία και επιβαρύνουν, βεβαίως, και τον μισθωτό, τον εργαζόμενο, τον καλοπληρωτή στη χώρα μας.

Όπως σας είπα, η δανειακή σύμβαση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το μνημόνιο. Και χθες, υπήρξε ένα ακόμη βήμα, καθώς φάνηκε να αποδέχεται ο κ. Σαμαράς ότι πρέπει να αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις, για να μπορεί να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση.

Και ενώ χθες ο κ. Σαμαράς επέμενε στις άμεσες εκλογές, καθώς και σε άλλες προτάσεις, σήμερα, έχει κάνει ένα ακόμη βήμα, λέγοντας ότι το μόνο που χρειάζεται είναι η παραίτησή μου και τίποτε άλλο. «Όλα τα άλλα θα βρεθούν», είπε.

Είναι σαφές ότι αυτή η Κυβέρνηση θα παραδώσει τη σκυτάλη, αλλά δεν θα την παραδώσει στο κενό. Θα παραδώσει στην επόμενη Κυβέρνηση, εάν συμφωνήσουμε και καταλήξουμε σ’ αυτήν. Και αυτό ελπίζω να γίνει, όπως σας είπα, σύντομα. Και όταν λέω «σύντομα», εννοώ σήμερα, όχι αύριο, για πάρα πολλούς λόγους.

Έχω πει πάρα πολλές φορές, και επιμένω σ’ αυτό για πολλοστή φορά, ότι δεν με ενδιαφέρει να παραμείνω σ’ αυτό το σχήμα, ως Πρωθυπουργός. Το είπα προχθές, να συμφωνήσουμε σ’ ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, όπως είχα προτείνει και τον Ιούνιο. Πιο σαφής από αυτό, δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει κανείς. Εγώ δεν παίζω παιχνίδια, ούτε παίζω με τις τύχες της χώρας.

Όπως είπα, πριν καταλήξουμε στο διάλογο που θα γίνει σήμερα, για το σχήμα, το χρονοδιάγραμμα και τα πρόσωπα, δεν μπορεί στο κενό να παραιτηθεί μια Κυβέρνηση και να αφήσει τη χώρα σε άγνωστη πορεία. Είναι θέμα ευθύνης προς τη χώρα, και δικής μας ευθύνης, κυρίως δικής μας.

Ο Ελληνικός λαός σ’ εμάς έδωσε την εντολή. Ο Ελληνικός λαός έχει αναθέσει σ’ εμάς την ευθύνη και εμείς έχουμε πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Και θα ήταν πολύ ανεύθυνο, αν μπαίναμε σε αυτή τη λογική. Είναι πολύ σημαντικό, και θεσμικά, αλλά και για τη Δημοκρατία και τη λειτουργία της χώρας, σε αυτή την ιστορική στιγμή, να γίνουν όλα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Να γίνουν με τρόπο, που θα διασφαλίσει την πορεία της χώρας και θα αφήσει και μια παρακαταθήκη για την ισχυροποίηση των δημοκρατικών θεσμών, και όχι την αποδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών.

Το τονίζω αυτό, διότι υπάρχει ήδη αρκετή ένταση στην ελληνική κοινωνία, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να αφήσουμε τους θεσμούς να αδυνατίσουν.

Εάν υπάρξει μία σοβαρή διάθεση από την άλλη πλευρά, και το ελπίζω, αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να συμβάλλει με μια διάθεση συνεργασίας, μέσα στα πλαίσια τα οποία έχουμε θέσει.

Όπως έχω και έχουμε πει όλοι μας, ο σχηματισμός της Κυβέρνησης δεν είναι θέμα μόνο εκπροσώπησης της χώρας και του Πρωθυπουργού. Αφορά και σε ένα πάρα πολύ συγκεκριμένο έργο που πρέπει να επιτελεσθεί, για το οποίο πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα και το οποίο πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα και προς το εξωτερικό, προς τους εταίρους μας, ότι εμείς, ως χώρα πια, οι ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις, είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε, όχι μόνο να ψηφίσουμε, αλλά και να υλοποιήσουμε τη συμφωνία.

Και αν δείτε τις δηλώσεις αρκετών Ευρωπαίων εταίρων μας -θα μας πει σχετικά και ο Βαγγέλης Βενιζέλος- δεν μιλούν απλώς για μια δέσμευση γενική. Θέλουν λοιπόν να είναι σίγουροι και για την υλοποίηση, για να μπορούν να μας δώσουν ακόμα και την 6η δόση. Δηλαδή, θέλουν να ξέρουν ότι θα υπάρξει δέσμευση για την υλοποίηση.

Άρα, λοιπόν, πρέπει να δείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να τελειώνουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Ξέρουμε ότι δεν μπορούν να γίνουν τώρα εκλογές, γιατί πρέπει αυτά να υλοποιηθούν. Η συνεργασία αυτή, όμως, είναι απαραίτητη και θα είναι ευεργετική και για το κλίμα στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Θα υπάρχει συγκεκριμένο περιεχόμενο. Και τα πρόσωπα, θα τα βρούμε. Το περιεχόμενο είναι το πλαίσιο της 26ης Οκτωβρίου και, βεβαίως, ό,τι χρειάζεται να γίνει για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Δεν είναι μόνο η δανειακή σύμβαση, όμως, είναι παράλληλα και το πρόγραμμα που συνδέεται με αυτήν και το οποίο θα διαπραγματευθούμε, για να υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

Να ολοκληρωθούν, λοιπόν, όλες αυτές οι διαδικασίες. Όπως ξέρουμε, αυτές οι διαδικασίες, για να ολοκληρωθούν, μας πάνε – χονδρικά – στο Φεβρουάριο-Μάρτιο. Μπορούμε να το πάμε πιο γρήγορα, βεβαίως, αλλά επειδή είναι πολλές οι διαδικασίες, πιστεύω ότι μόνον έτσι θα έχουμε διασφαλίσει τα συμφέροντά μας, πριν ακολουθήσουν οι εκλογές.

Τώρα, επειδή έγινε μια μεγάλη συζήτηση για τα άλλα θέματα, που πιθανώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε – FYROM, πετρέλαια, «ΗΛΙΟΣ» και άλλα - αυτά τα έθεσα ως ευκαιρίες, αλλά και ως γεγονότα. Το θέμα της FYROM είναι μπροστά μας, δηλαδή όποιος αναλάβει, σε δύο εβδομάδες, πιθανώς και νωρίτερα, θα έχει το θέμα μπροστά του. Είναι ένα θέμα, πάρα πολύ άμεσο.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το βάλουμε ως προαπαιτούμενο όρο σε μια συζήτηση με την άλλη πλευρά. Απλώς, το επισημαίνω ως υπεύθυνος Πρωθυπουργός της χώρας, ως προς το τι έχουμε μπροστά μας και τι θα έχει μπροστά της η διάδοχη κατάσταση -εφόσον αυτό επιτευχθεί.

Εάν συμφωνήσουμε, θέλω να θυμίσω σύντομα τι έχουμε μπροστά μας.

Πρώτα απ’ όλα, να επιβεβαιώσουμε στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα θα κάνει αμέσως, χωρίς καθυστέρηση, όλα όσα πρέπει να γίνουν για την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.

Να δηλώσουμε διακομματικά ότι το πακέτο θα στηριχθεί με ευρύτερη πολιτική στήριξη και με ειλικρινή προσπάθεια για να υπάρξει σχηματισμός αυτής της νέας Κυβέρνησης.

Να διασφαλίσουμε το ταχύτερο δυνατό την εκταμίευση της 6ης δόσης, των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Να ζητήσουμε να ξεκινήσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για την οριστική διαμόρφωση του νέου προγράμματος, δηλαδή της νέας δανειακής σύμβασης των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να υπερψηφιστεί στη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία.

Να διαμορφώσουμε το νομικό και χρηματοοικονομικό πλαίσιο για το λεγόμενο «PSI» – έχει μιλήσει αναλυτικά ο Βαγγέλης γι’ αυτό και μπορεί και αργότερα να μας πει δυο λόγια – ώστε να οδηγηθούμε στη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά 100 δις ευρώ, δηλαδή 50% του ΑΕΠ, και αυτό μέσα στους επόμενους 5 μήνες, ίσως και νωρίτερα.

Ταυτόχρονα, θα μειωθούν οι ετήσιοι τόκοι το 2012, κατά 5 δις ευρώ και, κατά 9 δις, το 2013 και το 2014.

Θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου έως τις αρχές του 2012, για να εξασφαλίσουμε 100 δις ευρώ νέο δάνειο, 30 δις ευρώ για τη χρηματοδότηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, του «PSI», καθώς επίσης και 80 δις ευρώ, με βάση το νέο πρόγραμμα, για την κάλυψη των αναγκών μας.

Αυτός είναι ο κορμός του προγραμματικού πλαισίου που προτείνουμε για την Κυβέρνηση κοινής στήριξης και συνεργασίας.

Σε αυτό τον κορμό, θα ήθελα από τον κάθε Υπουργό να υποδειχθούν προσθήκες, εάν νομίζετε ότι είναι απαραίτητες, αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζονται πάρα πολλά πράγματα στην παρούσα στιγμή.

Και θέλω να πω το εξής: επειδή βεβαίως δεν είναι σίγουρο τι θα προκύψει, εγώ πιστεύω ότι, εμείς, με τη δική μας βούληση, έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε, για να διαμορφώσουμε εκείνο το πλαίσιο, που θα δημιουργήσει τις βάσεις μιας εθνικής συναίνεσης.

Δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε -ό,τι άλλο θα ήταν πλέον και εκτός θεσμικών και άλλων διαδικασιών. Παράλληλα, όμως, εάν δεν ευοδωθούν σήμερα οι διαδικασίες – μακάρι να ευοδωθούν– εμείς είμαστε Κυβέρνηση και εμείς πρέπει να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, για όποιο διάστημα και όποιες και αν είναι οι εξελίξεις.

Γιατί οι εξελίξεις μπορεί να είναι δύσκολες, αλλά ας μην το συζητήσουμε τώρα. Εάν δούμε ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, σε οποιαδήποτε περίπτωση μη συμφωνίας, θα βρεθούμε ξανά για να συζητήσουμε τι πρέπει να κάνουμε από κοινού. Εγώ θέλω να αποφύγω τις εκλογές, η χώρα σαφώς πρέπει να αποφύγει τις εκλογές.

Πριν κλείσω, θα ήθελα δύο πράγματα από εσάς: πρώτα απ’ όλα, όσο δεν έχουμε ακόμα ένα διάδοχο σχήμα, πρέπει να αποπνέεται η βεβαιότητα στα Υπουργεία και παντού – και τώρα είναι πολύ πιο σημαντικό, τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή – ότι η Κυβέρνηση λειτουργεί.

Επειδή δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κατάσταση, εμείς πρέπει να περάσουμε το μήνυμα της σταθερότητας, ότι υπάρχει λειτουργούσα Κυβέρνηση, με ψήφο εμπιστοσύνης.

Εάν, από την άλλη πλευρά, πάμε σε μια Κυβέρνηση συνεργασίας, τότε βεβαίως πρέπει να υπάρξει από εσάς, όχι απλώς ένας απολογισμός, αλλά και όλος ο σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα, που είναι καθοριστικά. Γιατί εδώ, δεν πάμε ουσιαστικά σε μια Κυβέρνηση από το πουθενά. Πάμε σε μια Κυβέρνηση, με συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Αυτό πρέπει να είναι σαφές. Γιατί γι αυτό συμμετέχουμε σ’ αυτήν. Και, πέραν της δικής μας συμμετοχής, με τον όποιο τρόπο, θα υπάρχουν και οι δεσμεύσεις, τις οποίες εμείς αναλάβαμε απέναντι στους εταίρους μας για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Άρα, λοιπόν, τα επόμενα βήματα είναι βασικά γνωστά σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το πλαίσιο των Ευρωπαϊκών υποχρεώσεών μας, αλλά και άλλα θέματα που εκτάκτως μπορεί να προκύψουν ή που, στο πλαίσιο της συνεργασίας, μπορεί να συναποφασιστούν.

Πάνω σ’ αυτή τη βάση, να δώσω το λόγο στον Βαγγέλη Βενιζέλο και να γίνουν γρήγορα κάποιες παρατηρήσεις, ώστε να μπορώ, ελπίζω σύντομα, να κάνω τις όποιες επαφές χρειάζονται. Και ελπίζω σύντομα, να μας καλέσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να κάνουμε αυτή τη συζήτηση με τον κ. Σαμαρά".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v