Νέα σκληρή προειδοποίηση από την Ευρώπη

Αυστηρά μηνύματα από Σόιμπλε, Ρομπάι και Μπαρόζο για την αδυναμία συναίνεσης. Θέλουν κυβέρνηση ικανή να εφαρμόσει τα μέτρα. Σενάρια και συνέπειες εξόδου της Ελλάδας από ευρώ επεξεργάζεται η Κομισιόν.

Νέα σκληρή προειδοποίηση από την Ευρώπη
Έντονη είναι η ενόχληση των δανειστών της Ελλάδας για το γεγονός ότι ακόμα και την ύστατη ώρα γίνονται συνεχή μπρος-πίσω στο θέμα της συναίνεσης. Σε όλους τους τόνους διαμηνύουν πως η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου είναι αδιαπραγμάτευτη αλλά και ότι «πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συνεχιστεί η εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των Ε.Ε. - ΔΝΤ».

Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν πως όποια και αν είναι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίσει και να εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα που απαιτούνται για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

«Θέλουμε την Ελλάδα εντός του ευρώ, αλλά θα πρέπει να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα μέτρα», σημειώνει μεταξύ άλλων και ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι όσα έχουν συμφωνηθεί δεν μπορούν να τύχουν επαναδιαπραγμάτευσης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι εξω φρενών με τα τεκταινόμενα και τη στάση του πρωθυπουργού χθες στη Βουλή. Στο περιθώριο της συνεδρίασης της συνόδου του G20, δεν υπήρξε κανένα θετικό σχόλιο για τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ αρχηγός κράτους χαρακτήρισε θεατρινισμούς τους χειρισμούς του κ. Παπανδρέου.

Πάντως, μετά τη λήξη της συνάντησής τους με την ελληνική κυβέρνηση, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι έδωσαν εντολή στην Κομισιόν να καταρτίσει αμέσως σχέδιο για πιθανή έξοδο της χώρας μας από το ευρώ και να κοστολογήσει αυτήν τη συνέπεια.

Με τη διαφορά ότι θέλουν να έχουν και οι ίδιοι την επιλογή να μας δείξουν την πόρτα της εξόδου εάν πειστούν ότι η συνεχιζόμενη εσωτερική κρίση στην Ελλάδα έχει μεγαλύτερο κόστος στο ευρώ εάν παραμείνουμε παρά εάν αποχωρήσουμε.

Άριστα πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο euro2day ότι το μήνυμα πέρασε ξεκάθαρα στον κ. Παπανδρέου και διερωτώνταν πώς είναι δυνατόν να επιμένει στην τακτική συνέχισης της πολιτικής αστάθειας.

Όπως έγραψε χθες το euro2day, οι εταίροι μας, το βράδυ της Τετάρτης, μίλησαν ξεκάθαρα στον πρωθυπουργό και του είπαν ότι είναι καλύτερα να πάει σε εκλογές αμέσως, παρά να διεξαγάγει δημοψήφισμα.

Του έδωσαν επίσης να καταλάβει ότι δεν είναι πλέον αξιόπιστος συνομιλητής. Η αρχή του κύκλου των δηλώσεων έγινε από τον κ. Γιούνκερ, που είπε στη γερμανική τηλεόραση ότι εξετάζεται η έξοδος της Ελλάδας και μελετώνται οι τρόποι προστασίας του ευρώ και των Ευρωπαίων φορολογουμένων. «Δεν θα παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ με οποιοδήποτε κόστος», είπε ο πρόεδρος του Εurogroup.

Αμέσως μετά, υπήρξαν διαρροές από τη Γερμανία και το G20 και η τοποθέτηση του Γάλλου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ότι «η ευρωζώνη μπορεί και χωρίς την Ελλάδα».

Στην Ε.Ε. υπολογίζουν ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση και επιθυμούν ένα μεταβατικό σχήμα, που θα μπορέσει να διεκπεραιώσει αποτελεσματικά τις αποφάσεις.

Η τοποθέτηση του κ. Αντώνη Σαμαρά ότι θα στηρίξει το νέο πακέτο διάσωσης έφερε αρχικά ανακούφιση στους αξιωματούχους που βρίσκονταν στις Κάννες και είχαν συνεχή ενημέρωση. Η συγκρατημένη αισιοδοξία όμως πάγωσε αργότερα. Τότε υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Ε.Ε. σχολίασε σε δημοσιογράφους ότι η Ελλάδα αυτοκτονεί. Σχολίασε επίσης ότι επισήμως η στάση είναι πως «θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ», όμως υπάρχει γραμμή να σκληρύνουν οι δηλώσεις, ώστε να καταλάβουν οι Έλληνες πολιτικοί πως η υπομονή εξαντλήθηκε.

Οι εταίροι αναμένουν τη σημερινή ψήφο εμπιστοσύνης για να χαράξουν τη νέα πολιτική, όμως δεν φαίνονται διατεθειμένοι να απελευθερώσουν την έκτη δόση εάν προκηρυχθούν εκλογές.

*To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v