Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προϋπολογισμός-ευχολόγιο με μέτρα 6,6 δισ. ευρώ

Στην ολοένα διογκούμενη ύφεση σκοντάφτει εξαρχής το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης. Προβλέπει έλλειμμα 8,5% του ΑΕΠ φέτος και 6,8% του ΑΕΠ το 2012 εφόσον ανταποκριθούν ο... κρατικός μηχανισμός και οι πολίτες!

Προϋπολογισμός-ευχολόγιο με μέτρα 6,6 δισ. ευρώ
Τον λογαριασμό των 6,6 δισ. ευρώ στέλνει στους πολίτες το υπουργείο Οικονομικών με το προσχέδιο προϋπολογισμού το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και προβλέπει έλλειμμα 8,5% του ΑΕΠ φέτος και 6,8% του ΑΕΠ το 2012. Η ύφεση πλέον εκτιμάται στο 5,5% για φέτος και θα περιοριστεί στο 2,5% το 2012.

Ιδιαίτερη αξία, ωστόσο, έχει η διατύπωση του υπουργείου Οικονομικών από την οποία προκύπτει ότι ακόμα και ο στόχος για έλλειμμα 8,5% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους δεν είναι κλειδωμένος.

"Επειδή απομένουν τρεις κρίσιμοι μήνες για την ολοκλήρωση του οικονομικού έτους 2011, η τελική εκτίμηση για έλλειμμα 8,5% του ΑΕΠ μπορεί να επιτευχθεί εφόσον υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση τόσο του κρατικού μηχανισμού όσο και των ίδιων των πολιτών, από τη στάση των οποίων εξαρτάται το δημοσιονομικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό μέλλον της χώρας", αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Τα μέτρα και οι στόχοι

Το προσχέδιο γράφτηκε από κοινού με την τρόικα, εγκρίθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και στο μέτωπο των φόρων στιγματίζεται από το ειδικό τέλος ακινήτων και το μαχαίρι στο αφορολόγητο. Στην πλευρά των δαπανών πρωταγωνιστούν το ενιαίο μισθολόγιο (εξοικονομήσεις 150 εκατ. ευρώ για φέτος και 1,1 δισ. ευρώ για το 2012) και η εργασιακή εφεδρεία για 30.000 υπαλλήλους έως το τέλος του 2011.

Από το ενιαίο τέλος ακινήτων προσδοκώνται για φέτος έσοδα 1,5 δισ. ευρώ (η τρόικα επέμενε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πήχης να τεθεί χαμηλότερα από τα 2,6 δισ. ευρώ που προέβλεπε αρχικά το υπουργείο Οικονομικών) και 2,1 δισ. ευρώ το 2012, ενώ 1 δισ. ευρώ θα στοιχίσει στους φορολογουμένους, ενισχύοντας ισόποσα τα έσοδα του προϋπολογισμού, η καθήλωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ από 12.000 ευρώ που ίσχυσε κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2010.

Ένα ακόμα στοιχείο του προσχεδίου αφορά στην αυστηρή μεταχείριση που επιφύλαξε (αυτήν τη φορά) το υπουργείο Οικονομικών στους δικαστικούς.

Ανακοινώθηκε ότι τα 280 εκατ. ευρώ που είχαν επιδικαστεί και επρόκειτο να καταβληθούν αναδρομικά στους δικαστικούς λειτουργούς θα καταβληθούν αργότερα, μετά το τέλος του προγράμματος προσαρμογής (άρα από το 2015 και βλέπουμε), "κατά τη διάρκεια του οποίου όλοι οι Έλληνες και ιδίως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι σηκώνουν τεράστια πρόσθετα βάρη".

Επίσης, χθες, ξεκαθάρισε ότι η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης, η οποία προβλέπεται ούτως ή άλλως στο μεσοπρόθεσμο, θα εφαρμοστεί από τις 15 Οκτωβρίου 2012.

Στο μέτωπο του δημοσιονομικού ελλείμματος οι στόχοι φαίνεται να προσδιορίστηκαν σχεδόν αποκλειστικά από την τρόικα και αφορούν σε έλλειμμα 8,5% του ΑΕΠ για φέτος και 6,8% του ΑΕΠ το 2012. Οι πληροφορίες, έως χθες το απόγευμα, από αξιόπιστες πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι στο προσχέδιο έμπαιναν στόχοι για έλλειμμα 8% του ΑΕΠ για φέτος και 6,6% για το 2012. Τελικά τα νούμερα άλλαξαν όπως και οι αριθμητικοί στόχοι.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, έναντι δημοσιονομικού στόχου του 2011 για έλλειμμα 17,1 δισ. ευρώ, δηλαδή 7,8% του σημερινού ΑΕΠ, το έλλειμμα του 2011 προσδιορίζεται σε 8,5% του ΑΕΠ (18,69 δισ. ευρώ), καταγράφεται δηλαδή απόκλιση 0,7% του ΑΕΠ λόγω ύφεσης (-5,5%) πολύ βαθύτερης της προβλεφθείσας τον Μάιο (-3,8%), οπότε και καταρτίστηκε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

"Όπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, από τη συνδυαστική προσέγγιση των στόχων του 2011 και του 2012, στο πλαίσιο του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής, διασφαλίζεται η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2012 (έλλειμμα 6,8% του ΑΕΠ ή 14,65 δισ. ευρώ). Αυτό το ύψος του συνολικού δημοσιονομικού ελλείμματος (συμπεριλαμβανομένου και του κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους) το 2012 επιτρέπει την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,2 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ, που σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας σε μία άλλη δημοσιονομική φάση", αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v