Βενιζέλος: Να βγούμε αμέσως από τον φαύλο κύκλο

Θα πρέπει να εξέλθουμε από τον φαύλο κύκλο της κρίσης χρέους το συντομότερο δυνατόν, υπογράμμισε ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, μιλώντας σε συνέδριο του Economist στο Καβούρι. Τι εκτιμά το ΔΝΤ.

Βενιζέλος: Να βγούμε αμέσως από τον φαύλο κύκλο
Θα πρέπει να εξέλθουμε από τον φαύλο κύκλο της κρίσης χρέους το συντομότερο δυνατόν, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, μιλώντας σε συνέδριο του Economist στο Καβούρι.   

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου μπορούν να διασφαλίσουν τη διατηρησιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι η ύφεση το 2011 θα φτάσει έως το 5,5%, ενώ πρόσθεσε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

"Στόχος μας παραμένει να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2012", δήλωσε. "Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να δημιουργεί ελλείμματα και περισσότερο χρέος".

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση αναγκάζεται να αντισταθμίσει τη δημοσιονομική απόκλιση με νέα μέτρα, πρόσθεσε. 

Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό σε όλο το δημόσιο και θα πρέπει να υπάρξει μείωση.

"Ναι, πράγματι, υπάρχει πλεονάζον προσωπικό. Υπάρχει πλεονάζον προσωπικό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στον στενό δημόσιο τομέα. Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταγράφει την πραγματική κατάσταση παντού στον στενό δημόσιο τομέα και εμείς ως Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα άλλα Υπουργεία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ναι, πρέπει να υπάρξει εκλογίκευση με διαφάνεια, με τις εγγυήσεις του ΑΣΕΠ", σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας πως "ο δημόσιος τομέας πρέπει να αποκτήσει τις διαστάσεις που αντιστοιχούν στο πραγματικό οικονομικό μέγεθος της χώρας".

Αναφορικά με τους στόχους του 2012, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η προτεραιότητα στον προϋπολογισμό θα είναι η περαιτέρω περικοπή των δαπανών.

Στρεφόμενος στην Ε.Ε., ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι το πρόβλημα της ευρωζώνης είναι πολιτικό και θεσμικό.

Εάν η ευρωζώνη δεν μπορεί να λύσει οριστικά το πρόβλημα της Ελλάδας, που αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό της, τότε θα πρέπει να σκεφτεί ξανά με ποιους θεσμούς θα μπορέσει να λύσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός.  

ΔΝΤ: Πρώτος στόχος της Ελλάδας η φοροδιαφυγή-Οχι άλλες αυξήσεις φόρων

Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να καταφεύγει συνεχώς σε ολοένα και υψηλότερους φόρους, σημειώνει ο κ. Μπομπ Τράα, επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο.

"Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο, το κλειδί είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων", ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, χαιρετίζοντας τις έως τώρα προσπάθειες εφαρμογής του προγράμματος και εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για το γεγονός ότι δεν έχει ευρεία πολιτική στήριξη.

"Η χώρα έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο, αλλά χρειάζονται περισσότερα βήματα", ανέφερε, εξηγώντας ότι θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος σε διατηρήσιμα επίπεδα.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ζήτησε κλείσιμο οργανισμών ("δεν πρέπει να είναι ταμπού οι απολύσεις") αλλά και μείωση των μισθών στο δημόσιο.

Σημείωσε επίσης ότι "η Ελλάδα έχει τεράστια στήριξη και χρόνο, πρέπει όμως να δείξει ότι συνέρχεται".

"Η Ελλάδα θα πρέπει να βελτιώσει την ικανότητα συλλογής φόρων αντί να επιβαρύνει συνεχώς το σύστημα με νέους φόρους", υπογράμμισε ο κ. Τράα. "Μόνο τότε θα μπορέσει να μειωθεί και η φορολόγηση", πρόσθεσε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η χώρα μας δεν θα καταφέρει να πραγματοποιήσει τη δημοσιονομική σύγκλιση εάν δεν επιδείξει μεγαλύτερη προσήλωση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Προσέθεσε ότι έχουν κατατεθεί δυο προτάσεις προς την Ελλάδα. Η μια αφορά τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον εισπρακτικό μηχανισμό και η άλλη τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα.

Προσδιόρισε δε την ύφεση για το 2011 στο 5,5%, ενώ υπογράμμισε ότι δεν έχει δει ξεκάθαρες ενδείξεις ότι η ύφεση έχει φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα. Για το 2012 εκτίμησε ότι η ύφεση μπορεί να ανέλθει στο 2,5%.

Αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, υπογράμμισε οτι "είναι κάπως αισιόδοξο ότι η Ελλάδα θα πετύχει ένα λογικό ποσοστό συμμετοχής".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v