Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο τραπέζι οι εγγυήσεις για το νέο δάνειο

Επιπλέον εξασφαλίσεις, ακόμα και εμπράγματες εγγυήσεις, ζητούν σκληροπυρηνικές χώρες της ΕΕ για να συναινέσουν σε νέα βοήθεια. Κόκκινη γραμμή θέτει ο ΓΑΠ. Τα "ανοιχτά" θέματα του νέου δανείου και ο ρόλος του ΔΝΤ.

Στο τραπέζι οι εγγυήσεις για το νέο δάνειο
Ο πρωθυπουργός αναχωρεί σήμερα για την κρίσιμη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, έχοντας στις βαλίτσες του την οριστικοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, τα επιπρόσθετα μέτρα για το 2011, που θα καλύψουν τις μαύρες τρύπες του ελλείμματος, τον εφαρμοστικό νόμο και τη δέσμη αποκρατικοποιήσεων. Αυτά θα θέσει στο τραπέζι και θα ζητήσει νέα πολιτική στήριξη από την Ε.Ε.

Ωστόσο, υπάρχει μία κόκκινη γραμμή που θα ξαναθέσει ο πρωθυπουργός στις διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο και η οποία έχει να κάνει με τις επιπρόσθετες, εμπράγματες εγγυήσεις (collaterals) που ζητούν οι σκληροπυρηνικές κυβερνήσεις για να παραχωρήσουν τη νέα δανειακή βοήθεια.

Η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία θεωρούν ότι οι εγγυήσεις αυτές, με επίκεντρο την κρατική περιουσία, θα μπορούσαν να δοθούν από την πλευρά της Ελλάδας ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή αποπληρωμή του νέου δανείου, ενώ υπάρχει παρόμοια πρόταση για να δοθούν collaterals ως κίνητρα στις ιδιωτικές τράπεζες και ιδρύματα που θα συμμετάσχουν στο νέο πακέτο διάσωσης για να διασφαλιστεί ότι κανένας ιδιώτης δεν θα υπαναχωρήσει στην αρχική συμφωνία τα επόμενα χρόνια.

Να σημειωθεί ότι οι εμπράγματες εγγυήσεις είναι επιπρόσθετες του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός, έχοντας στο πλευρό του αρκετές χώρες της ευρωζώνης που θεωρούν ότι οι επιπρόσθετες εγγυήσεις δεν είναι προαπαιτούμενο, έχει απορρίψει και τις δύο αυτές εναλλακτικές και τις έθεσε ως κόκκινη γραμμή στις διαπραγματεύσεις.

Οι πιέσεις, ωστόσο, των εταίρων παραμένουν ασφυκτικές και οι Φινλανδοί επέμειναν σε αυτό στο Εurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Πάντως, ο πρωθυπουργός χθες είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Γάλλο Πρόεδρο, τη Γερμανίδα καγκελάριο και τους ομολόγους του της Φινλανδίας και της Σλοβακίας, που έχει πολλάκις ταχθεί κατά της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα.

Στην ομιλία του στη Βουλή, την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν αποκαλυπτικός για τις πιέσεις που δέχεται για τις εμπράγματες εγγυήσεις: "Τέλος, αγαπητοί συνάδελφοι, ένα ευαίσθητο για όλους μας θέμα -στο οποίο δεν έχω σηκώσει τους τόνους, επειδή θέλω να πιστεύω ότι με τους εταίρους μας μπορούμε να το λύσουμε- είναι το ζήτημα των εμπράγματων εγγυήσεων για το νέο δάνειο. Θεωρώ ότι και εδώ πρέπει να υπάρχει εθνική συνεννόηση και σύμπνοια ως προς το ότι δεν μπορούμε να αποδεχθούμε όρους υποτιμητικούς για τη χώρα, αλλιώς μπορεί να φθάσουμε σε αδιέξοδο, ό,τι αυτό σημαίνει για όλους μας".

Ο κ. Παπανδρέου έχει διαμηνύσει στην Ε.Ε. ότι σε περίπτωση όπου πιεστεί να καταβάλει εμπράγματες εγγυήσεις θα ζητήσει πρώτα την ψήφο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται. Εάν οι σκληροπυρηνικές χώρες υπαναχωρήσουν, τότε η κυβέρνηση θα το εκμεταλλευτεί ως διαπραγματευτική της επιτυχία.

Η σύνοδος κορυφής έχει και άλλα δύο θέματα να συζητήσει που αφορούν στη χώρα μας:

1. Το θέμα των ιδιωτών και το πώς θα συμμετάσχουν στο πακέτο διάσωσης. Η Γερμανία προσπάθησε χθες να χαμηλώσει τις προσδοκίες για τα αποτελέσματα της συνόδου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι πρώτες αποφάσεις θα παρθούν στο έκτακτο Εurogroup στις 3 Ιουλίου. Οι απόψεις για τον τρόπο και το ύψος συμμετοχής των ιδιωτών ακόμα διίστανται.

2. Το θέμα των εγγυήσεων που πρέπει να δώσει η Ε.Ε. στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να δώσει το πράσινο φως για την επόμενη δόση του δανείου. Στη συνεδρίαση του Εurogroup της περασμένης Δευτέρας το ΔΝΤ κράτησε αυστηρή στάση απέναντι στους Ευρωπαίους, τονίζοντας ότι οι δεσμεύσεις της Ε.Ε. πρέπει να είναι σαφείς και να εγγυώνται ρητά τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων της Ελλάδας τους επόμενους 12 μήνες.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν αναμένεται να καταθέσει στο Συμβούλιο την πρότασή της για επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας πάνω σε έναν αναπτυξιακό άξονα που θα βασίζεται σε διευκολύνσεις και προεκταμιεύσεις κοινοτικών κονδυλίων για έργα υποδομών και προγράμματα του ΕΣΠΑ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και ένα πολυετές πρόγραμμα "ανοικοδόμησης" από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.


Έκτακτες συναντήσεις Παπανδρέου με Μέρκελ, Σαρκοζί, Τρισέ, Ρομπάι

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Ζαν Κλωντ Τρισέ, την γερμανίδα Καγκελάριο κ. Αγγέλα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο κ. Νικολά Σαρκοζί και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χ. Βαν Ρομπάι, πριν την σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, που μεταφέρει το πρακτορείο Reuters.

Έντονες πιέσεις σε Σαμαρά από το ΕΛΚ

Στις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιείται αυτή την ώρα η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος βρίσκεται ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Εκεί αναμένεται να δεχτεί έντονες πιέσεις από τους ομοϊδεάτες του, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, η Άγγελα Μέρκελ, ο Χ. Βαν Ρομπάι και ο γάλλος πρωθυπουργός Φ. Φιγιόν, για το θέμα της συναίνεσης στο Μεσοπρόθεσμο.  

Ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει στους ομολόγους του τις προτάσεις του για την έξοδο από την κρίση, τη στιγμή που στα "πηγαδάκια" του ΕΛΚ κυκλοφορούν ακραία σενάρια, μεταξύ των οποίων και η έξοδος της ΝΔ από το κόμμα.


Rehn: Είναι προς το συμφέρον των τραπεζών να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα

Ο ευρωπαίος επίτροπος Olli Rehn δήλωσε πως αναμένει οι ευρωπαίοι ηγέτες να στηρίξουν την προσέγγιση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης σε ότι αφορά τον χειρισμό της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους εν όψει της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων δήλωσε ότι «σίγουρα η Ελλάδα θα συζητηθεί σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα περίμενα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβεβαιώσει το μήνυμα του Eurogroup και της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας τη σημασία της υιοθέτησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων πριν το τέλος Ιουνίου καθώς και της ευρείας, διακομματικής συναίνεσης στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον κ. Rehn, η ευρεία πολιτική στήριξη στα μέτρα λιτότητας και τις δομικές μεταρυθμίσης ήταν εφικτή για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. "Δεν βλέπω γιατί να μην είναι δυνατή και για την Ελλάδα", τόνισε.

Σε ότι αφορά το εθελοντικό rollover του χρέους και την πιθανότητα οι οίκοι αξιολόγησης να θεωρήσουν την κίνηση αυτή ως χρεοκοπία, ο κ. Rehn σημείωσε ότι «υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες για το θέμα. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται στη βάση μιας Πρωτοβουλίας της Βιέννης –δηλαδή ένα εθελοντικό rollover του χρέους ώστε να μην δημιουργηθεί πιστωτικό γεγονός. Αυτή η κίνηση επεξεργάζεται με έναν αποκεντροποιημένο τρόπο και πιστεύω ότι θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα, τόσο σε ότι αφορά μια σημαντική συμμετοχή από τον ιδιωτικό τομέα όσο και στην αποφυγή πιστωτικού γεγονότος».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι προς το συμφέρον των τραπεζών να αποφύγει η Ελλάδα την χρεοκοπία.

Ερωτηθείς για τα κίνητρα προς την Ελλάδα να υιοθετήσει τα μέτρα λιτότητας, ο κ. Rehn δήλωσε ότι «το κίνητρο είναι ότι εργαζόμαστε από κοινού με την Ελλάδα προκειμένου να βοηθήσουμε στην μεταρρύθμιση της χώρας και ο πρόεδρος Barroso χθες, εν ονόματι τις Κομισιόν, έκανε μια σημαντική πρόταση για προκαταβολική διάθεση κεφαλαίων από διαρθρωτικά προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ».

«Αυτό δείχνει ότι η ΕΕ ανησυχεί για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και ότι είναι έτοιμη να στηρίξει την ανάπτυξη στην Ελλάδα, όμως το πρώτο πράγμα είναι η Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της έτσι ώστε και οι άλλοι ευρωπαίοι να μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα», τόνισε.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v