Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανικού τύπου το νέο μνημόνιο

Μέτρα ύψους τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ καλείται να πάρει σύντομα η Ελλάδα. Πιέσεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων ακόμα και για την εφαρμογή γερμανικού μοντέλου με πωλήσεις-"εξπρές" μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού.

Γερμανικού τύπου το νέο μνημόνιο
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα νέα μέτρα που θα ληφθούν φέτος αλλά και μέχρι το 2015, ενώ όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση θα εφαρμόσει γερμανική... συνταγή για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας για τα νέα μέτρα στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου στρατηγικής (ΜΔΠΣ) δεν ολοκληρώθηκαν χθες, λόγω τεχνικών κυρίως προβλημάτων και παρά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις των τελευταίων τριών ημερών.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα πάει με άδεια χέρια στις Βρυξέλλες. Θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αλλά μόνο όταν επιστρέψει θα κλείσουν οριστικά όλα τα ζητήματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από φέτος έως και το 2015 θα εφαρμοστούν μέτρα ύψους 26 δισ. ευρώ (ή λίγο παραπάνω) και οι συζητήσεις που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή είναι για την κατανομή των μέτρων αυτών τα επόμενα χρόνια.

Για φέτος θα ληφθούν νέα μέτρα τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, υπάρχουν κάποια που έχουν ήδη ληφθεί φέτος, αλλά θα αντικατασταθούν, αφού δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα και υπολογίζονται σε επιπλέον 3 δισ. ευρώ περίπου. Δηλαδή, συνολικά, το ύψος των παρεμβάσεων θα φτάσει τα 6 δισ. ευρώ, με στόχο να καλυφθούν οι φετινές αποκλίσεις, οι οποίες υπολογίζεται στα 6 - 7 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά γίνονται στη σκιά των συζητήσεων για την υπογραφή δεύτερου μνημονίου, με νέους όρους και νέα χρηματοδότηση, το οποίο θα ξεκινάει από φέτος κιόλας, καταργώντας επί της ουσίας το υφιστάμενο μνημόνιο. Ταυτόχρονα, στον αέρα συνεχίζει να βρίσκεται η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης. Δεν αποκλείεται μάλιστα η πέμπτη δόση του υφιστάμενου μηχανισμού στήριξης να μετατραπεί στην πρώτη δόση του νέου μηχανισμού, αν επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει αποφασιστεί η εφαρμογή του μοντέλου που ακολουθήθηκε στη Γερμανία μετά την επανένωση της δυτικής με την ανατολική Γερμανία.

Τότε, το 1990, είχε δημιουργηθεί μία εταιρία ειδικού σκοπού -η Treuhand- η οποία είχε στο χαρτοφυλάκιό της 8.500 επιχειρήσεις, μεγάλο μέρος γεωργικής και δασικής γης και κρατικά ακίνητα. Θεωρείται ότι με την εφαρμογή του μοντέλου αυτού θα επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις, με την άμεση σύσταση της εταιρίας ειδικού σκοπού, στην οποία δεν αποκλείεται να συμμετέχουν και εκπρόσωποι της τρόικας.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι όταν συστάθηκε στη Γερμανία η Treuhand στις 8.500 επιχειρήσεις εργάζονταν περίπου 4 εκατομμύρια άτομα και σχεδόν αμέσως έχασαν τη δουλειά τους περίπου 2,5 εκατομμύρια υπάλληλοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v