Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιγότερο κράτος ζητά η τρόικα

Την ώρα όπου η κυβέρνηση αναζητά εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας για το 2012 και το 2013, η τρόικα ζητάει δραστικό περιορισμό του κράτους για να προχωρήσει μια συζήτηση διευκολύνσεων.

Λιγότερο κράτος ζητά η τρόικα
Την ώρα όπου η κυβέρνηση αναζητά εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας για το 2012 και το 2013, η τρόικα ζητάει τον δραστικό περιορισμό του κράτους (μέσω δαπανών και αποκρατικοποιήσεων) για να προχωρήσει στην οποιαδήποτε συζήτηση περαιτέρω διευκολύνσεων προς την Ελλάδα.

Από αύριο, Τρίτη, οι επικεφαλής της τρόικας θα βρίσκονται στην Αθήνα για την οριστικοποίηση των νέων μέτρων ύψους τουλάχιστον 26 δισ. ευρώ από φέτος έως το 2015 και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ.

Το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, που θα περιλαμβάνει τα παραπάνω, θα κατατεθεί κατά πάσα πιθανότητα στη Βουλή το αργότερο έως την Τετάρτη 18 Μαΐου. Η τρόικα φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει να δει περισσότερα μέτρα από το σκέλος των δαπανών, με περιορισμό των εξόδων του κράτους (μείωση συμβασιούχων, κατάργηση φορέων, μείωση μισθολογικού κόστους κ.λπ.) αλλά και επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, ώστε να εισρεύσουν τα πρώτα έσοδα.

Αυτό το δίπτυχο θα είναι και το διαβατήριο για νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας. Αν η κυβέρνηση δείξει αποφασιστικότητα σε αυτούς τους δύο τομείς, τότε η Ευρώπη θα δείξει με τη σειρά της ότι δεν θα εγκαταλείψει στην τύχη της την Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι μόνο τα ομόλογα που λήγουν τη διετία 2012 - 2013 ανέρχονται σε περίπου 51 - 52 δισ. ευρώ. Δηλαδή, η Ελλάδα θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να βρει μόνη της 51 - 52 δισ. ευρώ, ενώ οι αγορές αυτήν τη στιγμή δείχνουν ότι δεν είναι διατεθειμένες να δώσουν ούτε 1 ευρώ.

Η εναλλακτική που αναζητά η κυβέρνηση είναι η ενεργοποίηση του υφιστάμενου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (EFSF) και παράγοντες που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις σημειώνουν ότι "πιθανόν να υπάρξουν κάποιες αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου" για το πώς αυτός θα λειτουργεί.

Όλα τώρα δείχνουν πως προχωράει η εφαρμογή ενός νέου μνημονίου, το οποίο θα περιλαμβάνει νέα μέτρα και νέους στόχους, που μπορεί να συνδυαστεί με νέα χρηματοδότηση.

Ωστόσο, ενδεικτικές του τι μέλλει γενέσθαι είναι τρεις συγκεκριμένες αναφορές του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μετά τη συνάντηση στο Λουξεμβούργο.

Από τη μία πλευρά, παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα δύσκολα θα βγει στις αγορές το 2012, αν και παραμένει ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι "οι αγορές εξακολουθούν να είναι δύσπιστες για τη χώρα μας και πρέπει να προγραμματίσουμε τα επόμενα βήματά μας για το 2012, το 2013, έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει είτε να βγει στις αγορές, είτε να χρησιμοποιήσει την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που δίνει τη δυνατότητα στο ευρωπαϊκό ταμείο να αγοράσει ελληνικά ομόλογα".

Στη συνέχεια, δήλωσε ότι "η ελληνική κυβέρνηση πήρε και συνεχίζει να παίρνει όποιες αποφάσεις χρειάζεται, για να συνεχίσει την πορεία σωτηρίας της χώρας", στέλνοντας το μήνυμα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό πως θα προχωρήσει στη λήψη των μέτρων που ζητά η τρόικα.

Τέλος, υποστήριξε ότι "οι δυσκολίες είναι γνωστές, θα συνεχίσουμε να έχουμε δυσκολίες, η οικονομική κατάσταση της χώρας μας ξέρουμε ότι είναι δύσκολη", αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτά που έρχονται θα είναι ακόμα πιο σκληρά για όλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v