Τι είδαν και τι ζήτησαν Ρεν, ΕΚΤ, ΔΝΤ στην Αθήνα

Ξεκάθαρα μέτρα και εφικτούς στόχους για μείωση του χρέους ζήτησαν ο επίτροπος Όλι Ρεν και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ. Χαώδη κατάσταση σε ΓΛΚ και ΕΣΥΕ διαπίστωσαν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ. Τα έξι μέτρα που συνιστά ο Ολ. Ρεν.

Τι είδαν και τι ζήτησαν Ρεν, ΕΚΤ, ΔΝΤ στην Αθήνα
Ο στόχος επιτεύχθηκε για τον επίτροπο κ. Όλι Ρεν που έφυγε από την Αθήνα διασφαλίζοντας δύο πράγματα: ότι τα νέα μέτρα θα αποσκοπούν στην αποκλιμάκωση του ελλείμματος κατά τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες φέτος και ότι θα υπάρξει αλλαγή μηχανισμού στην είσπραξη των εσόδων και στην πάταξη της φοροδιαφυγής ώστε να αναθεωρηθούν οι στόχοι προς τα πάνω και να μειωθεί το δημόσιο χρέος.

Όπως αποκάλυψε χθες το euro2day, τόσο η Κομισιόν όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχούν κυρίως για το υπέρογκο δημόσιο χρέος που δεν προβλέπεται να μειωθεί αρκετά φέτος βάσει του Προγράμματος Σταθερότητας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για την Ε.Ε. "υπάρχει επιτακτική ανάγκη για ξεκάθαρα μέτρα και εφικτούς στόχους, που θα αποσκοπούν στη μείωση του χρέους, το οποίο είναι και ο πραγματικός βραχνάς της ελληνικής οικονομίας", ανέφερε κοινοτικό στέλεχος.

Επιπλέον, η μείωση του ελλείμματος φέτος κατά 4% φαίνεται προς το παρόν επιτεύξιμος στόχος, δεδομένου ότι θα ανακοινωθούν μέτρα τις επόμενες μέρες από την ελληνική κυβέρνηση.

Μαζί με τον κ. Όλι Ρεν, στις συναντήσεις βρισκόταν και ο κ. Γιούρκεν Σταρκ ως εκπρόσωπος της ΕΚΤ και δύο υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ.

Η δική τους συμβολή (ΔΝΤ) ήταν να εξετάσουν τα νούμερα και να συστήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία σε τομείς από τους οποίους εμποδίζεται η ομαλή εφαρμογή του προϋπολογισμού.

Ένας από αυτούς είναι και η αλλαγή στον τρόπο είσπραξης εσόδων και πάταξης της φοροδιαφυγής.

Φαίνεται όμως πως δεν έφυγαν ικανοποιημένοι καθώς η κατάσταση στο ΓΛΚ και στην ΕΣΥΕ παραμένει -γι' αυτούς - χαώδης.

Και όσο δεν ξεκαθαρίζουν οι αριθμοί, τόσο περιπλέκεται η απόφαση για το ύψος των μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση. Όπως εκμυστηρεύτηκε ένας από τους αξιωματούχους του ΔΝΤ, "όσο προχωράμε ενδέχεται να δούμε αρκετές αναπροσαρμογές στα μεγέθη, άρα και στην δημοσιονομική πολιτική".

Πάντως, με το ενδεχόμενο φέτος η ύφεση στη χώρα μας να είναι βαθύτερη του αναμενομένου, η πρόταση που έθεσε η ΕΚΤ για μείωση του ελλείμματος της τάξεως του 5,3% του ΑΕΠ και όχι 4% πέρασε στο παρασκήνιο.

Διασταυρωμένες πηγές αναφέρουν ωστόσο ότι, εάν στο εξάμηνο η πορεία εσόδων - εξόδων του προϋπολογισμού είναι παρόμοια με αυτήν του Ιανουαρίου, δηλαδή έχουμε ομαλή υλοποίηση των μέτρων μέσα στους στόχους, η τρόικα δεν θα διστάσει να κάνει χρήση του άρθρου 104 (9) για ακόμα μία φορά και ζητήσει εκ νέου μέτρα που θα αποσκοπούν στη μείωση του ελλείμματος κατά επιπλέον 1,3% για φέτος, σύνολο δηλαδή 5,3%.

Η διαμόρφωση αυτή θα γίνει στην πρώτη επίσημη αξιολόγηση του Μαΐου αλλά και κατά τη δημοσίευση των εαρινών προβλέψεων που θα δείχνουν τις τάσεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Κατά τις συναντήσεις του με τις ελληνικές αρχές, ο επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις συνέστησε μια σειρά μέτρων που δεν φαίνεται να ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ και αφορούν σε:

1. Πάγωμα μισθών καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας μας προς τη μείωση του ελλείμματος στο 3%. Η διαδικασία μπορεί να πάρει 3 - 5 χρόνια. Μετά την επίτευξη του στόχου του 3% η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη (αν και εκτός επιτήρησης πλέον) να μειώνει το έλλειμμα κατά 0,5% ετησίως όπως υπαγορεύει το Μάαστριχτ. Σε αυτήν τη λογική θα πρέπει να συμβαδίσουν και οι όποιες μελλοντικές μισθολογικές αυξήσεις.

2. Συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και κατάργηση θέσεων, οργανισμών και επιτροπών κάνοντας χρήση όποιου παράθυρου νομοθεσίας επιτρέπεται. Κοινώς, να βρεθεί τρόπος να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων όπως έγινε και στην Ιρλανδία. Ζητήθηκε επίσης μείωση του λειτουργικού κόστους που περιλαμβάνει και τις μισθολογικές αυξήσεις, όμως η απόφαση για κατάργηση του 14ου μισθού είναι καθαρά θέμα κυβέρνησης.

3. Εκ νέου φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

4. Αύξηση στον ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.

5. Μείωση των εξοπλιστικών δαπανών κατά 20%.

6. Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό μέχρι το τέλος Ιουνίου, συμπεριλαμβανομένων και των αναγκαίων δαπανών του Δημοσίου στα ασφαλιστικά ταμεία. Μείωση της συνεισφοράς του κράτους στον τομέα της υγείας.

Από τις συστάσεις αυτές θα βγουν και τα νέα μέτρα που θα εξαγγείλει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v