Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπανδρέου: "Στήριξη Γαλλίας, Γερμανίας στο ΠΣΑ"

Για θετική στήριξη από τη Γαλλία και τη Γερμανία όσον αφορά στο ΠΣΑ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Τι δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Πού επικεντρώθηκαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Συνάντηση με Ρουμπίνι.

Παπανδρέου: Στήριξη Γαλλίας, Γερμανίας στο ΠΣΑ
Για θετική στήριξη από τη Γαλλία και τη Γερμανία όσον αφορά στο ΠΣΑ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξη Τύπου στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως μεταδίδει το Reuters, ενώ δήλωσε πως έχει στήριξη και στο εσωτερικό της Ελλάδας για το επίπονο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Ο ίδιος εκτίμησε πως ο μόνος τρόπος να ξεπεραστούν οι φήμες είναι να εφαρμοστεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ενώ προέβλεψε ότι το θέμα του ευρωομολόγου θα τεθεί από άλλες χώρες ενόψει και της συνάντησης της 11ης Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και πως οι περικοπές που προβλέπονται στον προϋπολογισμό δεν εμποδίζουν την ανάπτυξη.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, θα ήταν καταστροφικό να βρεθεί εκτός ευρωζώνης και πως μέχρι τα μέσα του 2010 η χώρα θα έχει αποδείξει τις προσπάθειές της για μείωση του ελλείμματος.

Σχολιάζοντας τις φήμες περί σχεδίου διάσωσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι «δεν απαντάμε σε υποθετικά σενάρια, εμείς έχουμε το σχέδιό μας και προχωράμε στο δικό μας σχέδιο και δεν έχουμε εμπλακεί σε τέτοιου είδους συζητήσεις».

Τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου παρακολούθησαν 25 διευθυντές του διεθνούς Τύπου. Το ενδιαφέρον για συμμετοχή ήταν έντονο, και οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι του Τύπου περιορίστηκαν στους 25 καθώς δεν χωρούσαν περισσότεροι στην αίθουσα που είχε δεσμευτεί για το σκοπό αυτόν.

Η συζήτηση κράτησε περίπου μια ώρα, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών είχαν την ευκαιρία να δώσουν διευκρινιστικές απαντήσεις κυρίως όσο αναφορά το χρονοδιάγραμμα του Προγράμματος Σταθερότητας ενώ υπήρξε κλίμα ικανοποίησης για τις απαντήσεις που δόθηκαν.

Επίσης, τέθηκαν πολιτικά ερωτήματα, όπως κατά πόσον υπάρχει η βούληση να προχωρήσει η Κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις, στα οποία απάντησε ο πρωθυπουργός. Όπως εξήγησε, μέσα στο 2010 θα έχουν ολοκληρωθεί βασικές μεταρρυθμίσεις, όπως το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τη διοικητική μεταρρύθμιση.
 
Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το πρόβλημα της ανεργίας και για τις κοινωνικές συνέπειες, που ενδεχομένως θα έχει η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας. Επανέλαβε ότι η ελληνική κοινή γνώμη έχει κατανοήσει πλήρως το βάθος και την έκταση των προβλημάτων και γι’ αυτό εξακολουθεί και σήμερα να στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική της κυβέρνησης, τα επίπονα αλλά αναγκαία αυτά μέτρα.

Ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε και για το θέμα της διαφθοράς, με επισημάνσεις από τους δημοσιογράφους ότι το φαινόμενο στην Ελλάδα έχει βάθος χρόνου. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο ζήτησε να συσταθεί εξεταστική επιτροπή στη Βουλή με βάθος χρόνου που θα εξετάσει ακόμη και την περίοδο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δέχεται το χαρακτηρισμό ότι η διαφθορά είναι στο DNA των Ελλήνων. «Η αλήθεια είναι» -είπε- «έχουμε μια κακή φήμη - ένα κακό όνομα, αλλά αν χρειαστεί θα ματώσουμε για να τελειώνουμε με αυτήν την ιστορία». Επίσης, τόνισε, «είμαι αποφασισμένος να κάνω τα πάντα προκειμένου να γυρίσουμε σελίδα»


Ζήτησε εξηγήσεις από τον Ρουμπίνι!

Τυχαία συνάντηση με τον γνωστό οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπίνι είχαν την Παρασκευή το απόγευμα στους διαδρόμους του Φόρουμ του Νταβός ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο κ. Ρουμπίνι είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η Ελλάδα είναι ήδη χρεοκοπημένη.

Με αφορμή αυτή τη δήλωσή του, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε εξηγήσεις για τα όσα έγραψε και είπε ο οικονομολόγος και ο κ. Ρουμπίνι απάντησε ότι δεν εγνώριζε ότι δεν ισχύουν τα περί δανείου της Ελλάδας από την Κίνα.

Ο πρωθυπουργός παρατήρησε στον κ. Ρουμπίνι ότι καλό θα ήταν την επόμενη φορά που θα γράψει κάτι να ρωτήσει για το τι ακριβώς ισχύει.

Η σύντομη συνομιλία κατέληξε με τον κ. Ρουμπίνι να εκφράζει τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη του προς τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα.


Παπανδρέου: "Έχουμε κάνει ένα πρώτο θετικό βήμα"  

Δίνουμε μια σκληρή μάχη ώστε να περάσουμε ένα θετικό μήνυμα, τόνισε ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του μετά το πέρας των συναντήσεων με τους εκπροσώπους του διεθνούς τύπου στο Νταβός.

Όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός: "Σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, μια συγκυρία όπου έχει τρωθεί ουσιαστικά η αξιοπιστία της Ελλάδας, δίνουμε μια σκληρή μάχη αυτές τις δύο μέρες, συνεχώς, ώστε να περάσουμε ένα θετικό μήνυμα για την απόφασή μας. Απόφαση ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, ανασυγκρότησης των θεσμών και βεβαίως ανασυγκρότησης και ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας μας διεθνώς, και πολιτικά, και βεβαίως και οικονομικά.

Και θα το κάνουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε, αλλά να δώσουμε και προοπτική σε κάθε ελληνική οικογένεια, γιατί δεν θέλουμε αυτή η κρίση να χτυπήσει τον μέσο Έλληνα και να πληρώσει ο πιο αδύναμος στη χώρα μας, για λάθη που έγιναν από άλλους. Και πιστεύω ότι έχουμε κάνει ένα πρώτο θετικό βήμα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v