Γιατί εκτοξεύτηκαν τα spreads των ομολόγων

Η πρόθεση έκδοσης δεκαετών ομολόγων, οι πωλήσεις παλαιών τίτλων και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια. Η εκτίναξη των spreads. Τελευταίο καμπανάκι για την ελληνική κυβέρνηση από τις διεθνείς αγορές.

Γιατί εκτοξεύτηκαν τα spreads των ομολόγων
Στην πρέσα, από τη μία, των κερδοσκόπων και από την άλλη των μακροχρόνιων χαρτοφυλακίων που ανησυχούν για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας έριξαν για άλλη μία φορά τις ελληνικές αγορές αξιών οι κυβερνητικοί χειρισμοί, απειλώντας τη χώρα με τη δημιουργία ενός νέου φαύλου κύκλου.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο ξένου αναλυτή που αναρωτιέται: "Ποιος θα τους δανείσει χρήματα την επόμενη φορά και σε ποια τιμή;". Ο ίδιος συμπληρώνει: "Αυτό που συμβαίνει είναι πολύ αρνητικό και θα μπορούσε να οδηγήσει σε φαύλο κύκλο".

Τα νέα 5ετή ομόλογα υποχώρησαν την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής τους καθώς το spread διευρύνθηκε στις 35 μ.β. συν το mid swaps, σύμφωνα με MarkitLtd. iBoxx του Bloomberg.

Η δήλωση του ΟΔΔΗΧ ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε κοινοπρακτική έκδοση ομολόγων εντός του Φεβρουαρίου άνοιξε την όρεξη των κερδοσκόπων, ενώ η σύγχυση που προκλήθηκε με τα δημοσιεύματα και τις διαψεύσεις για τις επαφές με το Πεκίνο ενέτεινε τις ανησυχίες για την έλλειψη οργανωμένου σχεδίου από την πλευρά της κυβέρνησης.

Το spread του δεκαετούς έφθασε έως τις 372 μονάδες βάσης, προκαλώντας πανικό στην αγορά αφού το συνεχιζόμενο άνοιγμα της ψαλίδας σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα επαναφέρει, και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση, τις ανησυχίες για αδυναμία της χώρας να αναχρηματοδοτήσει ομαλά το χρέος της.

Σύμφωνα με στελέχη dealing rooms, η χθεσινή εκτίναξη των spreads οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει (ίσως και την επόμενη εβδομάδα) στην κοινοπρακτική έκδοση 10ετών ομολόγων. Και αυτό γιατί δείχνει πως η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με το επιτόκιο 6,1% που πλήρωσε για τα πενταετή και δεν περιμένει αναστροφή του κλίματος εντός του πρώτου 15νθημέρου του Φεβρουαρίου.

Η πρόθεση έκδοσης 10ετών ομολόγων είχε ως αποτέλεσμα να ενταθούν από χθες οι πωλήσεις στην υποκείμενη και οι short θέσεις στα παράγωγα επί παλαιών 10ετών ομολόγων. Οι επενδυτές ποντάρουν από χθες στο ότι η νέα έκδοση θα βγει με spread midswap συν 350 μονάδες βάσης over, εκβιάζοντας την ίδια στιγμή προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι συνολικές ανοιχτές θέσεις πώλησης επί των ελληνικών ομολόγων ξεπερνούσαν, με βάση πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή, τα 15 δισ. ευρώ. Ποσό ιδιαίτερα υψηλό που δεν αφήνει, σύμφωνα με έμπειρους treasurers, ελπίδες ότι οι πιέσεις στα ομόλογα θα αποκλιμακωθούν σύντομα.

Στον αντίποδα, η χθεσινή εκτίναξη των spreads στα ελληνικά ομόλογα συνέβαλε στην υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ οι πιέσεις επεκτείνονται σε πορτογαλικά, ισπανικά και ιταλικά ομόλογα.

Τα CDSs
των ισπανικών ομολόγων διευρύνθηκαν 17 μ.β. στις 127 μ.β., των πορτογαλικών 18,5 μ.β. στις 149 και των ιταλικών 10 μ.β., στις 114 μ.β.

Τις πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα επέτεινε η σύγχυση που δημιούργησαν οι δηλώσεις, τα δημοσιεύματα και οι διαψεύσεις για τις επαφές με την Κίνα για την απορρόφηση από την κινεζική πλευρά μέρους των φετινών εκδόσεων χρέους της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση επιχείρησε, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, να χρησιμοποιήσει τον παράγοντα Κίνα για να ενισχύσει το ελαφρώς καλύτερο κλίμα που δημιούργησε η επιτυχής κάλυψη της έκδοσης 5ετών ομολόγων, αλλά το εγχείρημά της γύρισε μπούμεραγκ λόγω των δημοσιευμάτων για μυστικές επαφές και παζάρια με τους Κινέζους.

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι οι συμφωνίες, και ειδικά σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους, πρώτα κλείνονται και μετά αναγγέλλονται, σημειώνοντας ότι και σε αυτό το επίπεδο η κυβέρνηση έδειξε σημάδια απειρίας χειρισμών.

Η εκτίναξη των spreads δύο ημέρες μόλις μετά την επιτυχή κάλυψη της κοινοπρακτικής έκδοσης 5ετών ομολόγων αποτελεί μια ηχηρή υπενθύμιση στην κυβέρνηση ότι η πίεση για αποτελεσματικότερη προσαρμογή όχι μόνο δεν έχει μειωθεί αλλά εντείνεται.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος μεγάλης ξένης επενδυτικής τράπεζας, αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει έστω στο παρά πέντε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ρίχνοντας μεγαλύτερο βάρος στην περικοπή δαπανών, τότε τα ελληνικά ομόλογα και οι μετοχές θα παραμείνουν στην πρέσα των αγορών έως και τον Ιούνιο, όταν και θα διενεργηθεί το πρώτο σοβαρό crash test του προϋπολογισμού από την Κομισιόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v