ΕΕ: Έκθεση-καταπέλτης για στατιστικά στοιχεία

Τα στοιχεία για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας παραμένουν υπό αμφισβήτηση, ενώ δεν αποκλείεται η αναθεώρηση των στοιχείων για το 2008, τονίζει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΕΕ: Έκθεση-καταπέλτης για στατιστικά στοιχεία
Το ενδεχόμενο αναθεώρησης του δημοσιονομικού ελλείμματος και χρέους της Ελλάδας τόσο για το 2008 όσο και για τα προηγούμενα έτη αφήνει με έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία τονίζει ότι η αξιοπιστία των στοιχείων για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας θα παραμείνουν υπό αμφισβήτηση έως ώτου διευθετηθούν οι αδυναμίες οι οποίες επισημαίνονται στην έκθεση.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χθες Δευτέρα έδωσε στη δημοσιότητα μία έκθεση για τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας στην οποία επισημαίνονται οι σημαντικές αδυναμίες στη συλλογή και επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και από όλες τις εμπλεκόμενες εθνικές υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω έκθεση της Επιτροπής απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. και ουσιαστικά αναφέρει ότι παρά τις επίμονες προσπάθειες της Eurostat από το 2004 και μετά παραμένουν συστημικές ελλείψεις και αδυναμίες, οι οποίες δεν επιτρέπουν την έγκαιρη συλλογή αξιόπιστων δημοσιονομικών στοιχείων στην Ελλάδα.

Επιπλέον, σημειώνεται πως τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα ξεπερνούν τους τρόπους αντιμετώπισης που διαθέτει η Eurostat. Η Επιτροπή τονίζει επίσης ότι η Eurostat δεν έχει ελεγκτική ισχύ και αναφέρει πως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα στοιχεία που συγκεντρώνουν και κοινοποιούν τα κράτη-μέλη αλλά και από τη διοικητική ικανότητα, την καλή πίστη και από τη συνεργασία με τις εθνικές αρχές.

Η έκθεση της Επιτροπής αναφέρει ακόμη πως κατά το παρελθόν, και ειδικότερα από το 2004 και μετά, η Eurostat εξέφρασε σε πέντε περιπτώσεις επιφυλάξεις για την εγκυρότητα των δημοσιονομικών δεδομένων που παρουσίασε η Ελλάδα. Η Επιτροπή υπενθυμίζει ακόμη ότι το 2004 η Eurostat σε έκθεσή της διαπίστωνε παρατυπίες σε ό,τι αφορά τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία της περιόδου 1997 - 2004. H Επιτροπή επισημαίνει πως το πρόβλημα της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων δεν είναι μεθοδολογικής φύσεως, αλλά πηγάζει από αμιγώς εθνικές ιδιαιτερότητες.

Ειδικότερα, με βάση τις πληροφορίες που συνέλεξε η Eurostat κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2009, η Επιτροπή στην έκθεσή της υπογραμμίζει τα εξής:

1) Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας, η Eurostat, προς το παρόν, δεν είναι σε θέση να τα επικυρώσει, λόγω έλλειψης αξιοπιστίας και αποδείξεων που τα συνοδεύουν.

2) Αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη συλλογή και την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων, επισημαίνονται αδυναμίες, αναποτελεσματικότητα και υποχωρητικότητα σε πολιτικές παρεμβάσεις, διαχρονικά. Δεν διασφαλίζονται η ανεξαρτησία και η ακεραιότητα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και των εθνικών υπηρεσιών που συμμετέχουν στη συλλογή των στατιστικών δεδομένων, ενώ επισημαίνονται αδιαφανείς διαδικασίες στην καταγραφή τους.

3) Σοβαρές ελλείψεις στην κοινοποίηση των στοιχείων περί υπερβολικού ελλείμματος τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του 2009, σχετικά με την αξιοπιστία τους, τον σεβασμό των λογιστικών κανόνων και μη έγκαιρη κοινοποίηση των στοιχείων. Επισημαίνονται ακόμη "η φτωχή συνεργασία μεταξύ των εθνικών υπηρεσιών που εμπλέκονται στη συλλογή των στατιστικών στοιχείων για τα δημοσιονομικά μεγέθη καθώς και η έλλειψη ανεξαρτησίας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους".

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή τονίζει ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία που γνωστοποίησε η Ελλάδα στις 21 Οκτωβρίου δεν επικυρώθηκαν από τη Εurostat, διότι παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα και εκκρεμότητες σε τομείς-κλειδιά, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία, τα χρέη των νοσοκομείων και συναλλαγές μεταξύ της κυβέρνησης και των δημόσιων επιχειρήσεων. Η Επιτροπή τονίζει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αναθεώρησης του δημοσιονομικού ελλείμματος και χρέους της Ελλάδας για το 2008 και για τα προηγούμενα έτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v