Σε νέα επιτήρηση παραπέμπει την Ελλάδα η EE

Σε επιτήρηση θέτει την Ελλάδα η Κομισιόν, εφόσον η εισήγησή της εγκριθεί από το Ecofin το Μάρτιο. Ζητά προσαρμογή του ελλείμματος από το 2009, "παράθυρο αναπροσαρμογής" από Σουφλιά, Παπαθανασίου.

  • της Ελενας Λάσκαρη
Σε νέα επιτήρηση παραπέμπει την Ελλάδα η EE
Σε καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης θέτει την Ελλάδα η Κομισιόν, εφόσον βεβαίως η σημερινή της εισήγηση εγκριθεί από το συμβούλιο Ecofin τον Μάρτιο.

Κατά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων διαπιστώθηκε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα ξεπέρασε το όριο του 3% του ΑΕΠ ήδη από το 2007 και εκτιμάται ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα περιθώριο για δημοσιονομικούς ελιγμούς, εξαιτίας του υψηλού δημόσιου χρέους και του μεγάλου ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Στην έκθεση επισημαίνεται άλλωστε ότι τα προηγούμενα χρόνια η ελληνική οικονομία γνώρισε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 4% κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία, παρατήρηση που συνιστά έμμεση μομφή σε βάρος της χώρας μας, καθώς σε περίοδο οικονομικής ανάπτυξης δεν φρόνισε να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της προβλήματα.

Παράλληλα, ζητείται επίσπευση της δημοσιονομικής προσαρμογής από το 2009 και όχι από το 2010, όπως προβλέπει το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αντίστοιχη πρόταση είχε καταθέσει προ ημερών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργος Προβόπουλος, στην έκθεση νομισματικής πολιτικής.   

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργος Σουφλιάς, εξερχόμενος από τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε: "Για την οικονομία έχω να σας πω το εξής: η Κυβέρνηση έχει Σχέδιο για την Οικονομία. Ήδη έχει καταθέσει πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην Ε.Ε που συζητείται. Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας έχει εξειδικεύσει τα μέτρα και είμαστε αποφασισμένοι αυτό το πρόγραμμα να το εφαρμόσουμε και βεβαίως, αν κριθούν αναγκαίες ορισμένες προσαρμογές, να τις κάνουμε"

Ο υπουργός Οικονομίας, σε νεότερη δήλωσή του, αφήνει με τη σειρά του ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιώσεων, διορθώσεων και προσαρμογών στους στόχους που έχουν τεθεί τονίζοντας πως "η ελληνική Κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει σε κάθε περίπτωση τους στόχους που έχει θέσει, κάνοντας, εφόσον χρειασθεί, βελτιώσεις, διορθώσεις και προσαρμογές."

Στην ομιλία του, ο κ. Αλμούνια κάλεσε τις ελληνικές αρχές να δράσουν άμεσα και να επισπεύσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή. "Η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι καλύτερη από τον μέσο όρο, κι όμως η πίεση στα spreads και στα credit default swaps είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο. Δεν πιέζει η Κομισιόν, αλλά οι αγορές". Αυτό τόνισε.   

Η εισήγηση της Κομισιόν

Αναλυτικά, η Κομισιόν κατέθεσε τις προτάσεις της για τα επικαιροποιημένα προγράμματα σταθερότητας συνολικά έξι χωρών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, η Ελλάδα καλείται:

- Να επισπεύσει τη δημοσιονομική προσαρμογή ήδη από το 2009, ιδίως εάν οι οικονομικές συνθήκες βελτιωθούν σε σχέση με τις μέχρι στιγμής προσδοκίες, μέσω συγκεκριμένων μόνιμων μέτρων για τον περιορισμό των δαπανών, όπου θα περιλαμβάνεται συνετή μισθολογική πολιτική στον δημόσιο τομέα, συμβάλλοντας στην απαιτούμενη μείωση του δείκτη χρέους/ΑΕΠ.

- Να διασφαλίσει ότι τα μέτρα δημοσιονομικής σύγκλισης οδηγούν και στη βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων οικονομικών, εντός του πλαισίου ενός συγκεκριμένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, με στόχους την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση των εξωγενών ανισορροπιών.

- Να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογία και να βελτιώσει τις λειτουργίες της σύνταξης προϋπολογισμού με αύξηση της διαφάνειας και με υπαγωγή της στρατηγικής προϋπολογισμού σε πιο μακροχρόνιο χρονοδιάγραμμα προοπτικών και να θέσει μηχανισμούς ελέγχου, διαχείρισης και βελτίωσης της αποδοτικότητας των βασικών δημοσίων δαπανών.

- Στο πλαίσιο του αυξανόμενου χρέους και της προβλεπόμενης αύξησης των δαπανών που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού, καλείται να βελτιώσει τη μακροχρόνια διατηρησιμότητα των δημοσίων οικονομικών συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στον κλάδο υγείας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν τον Ιανουάριο η υπέρβαση του ορίου του 3% δεν είναι προσωρινή και δεν οφείλεται στην ισχυρή οικονομική κρίση.

Η Κομισιόν ξεκινά διαδικασία επιτήρησης εναντίον έξι χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για υπέρβαση των ορίων ελλείμματος στους προϋπολογισμούς, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο επίτροπος νομισματικών υποθέσεων, κ. Χοακίν Αλμούνια.

Ωστόσο, τα χρονοδιαγράμματα για τη μείωση των ελλειμμάτων κάτω από το όριο του 3% θα οριστούν τον Μάρτιο, σημείωσε ο επίτροπος.

Οι προειδοποιήσεις, εκτός της Ελλάδας, αφορούν στις χώρες Γαλλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Λετονία και Μάλτα.

Ο κ. Αλμούνια σημείωσε: "Οι ιδιάζουσες συνθήκες στις αγορές θα ληφθούν υπόψη όπου κρίνεται απαραίτητο. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, η Κομισιόν θα χρησιμοποιήσει όλη την ευελιξία που της παρέχει το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, εξετάζοντας τα επόμενα βήματα στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά τις επόμενες εβδομάδες".

---Δήλωση Γ. Παπαθανασίου

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου, με αφορμή το σχέδιο γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε χώρες της Ευρωζώνης που προβλέπεται το 2009 να έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Θα έχει μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και χαμηλότερη ανεργία από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχουμε το περιθώριο δημοσιονομικής χαλάρωσης. Γιατί το δημόσιο χρέος, το οποίο τριπλασιάστηκε από το 1980 ως το 2004 ως ποσοστό του ΑΕΠ, αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα για την οικονομία μας.

Η μείωση του ελλείμματος και του χρέους δεν επιβάλλεται μόνο γιατί πρέπει να συμμορφωθούμε με τους κοινοτικούς κανόνες. Το επιβάλλει το συμφέρον της οικονομίας και της χώρας μας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επτά χώρες της ευρωζώνης αναμένεται το 2009 να παρουσιάσουν έλλειμμα πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, η Ιρλανδία θα έχει έλλειμμα 11%, η Ισπανία 6,2%, η Γαλλία 5,4%, η Πορτογαλία 4,6%, η Ιταλία 3,8% η Ελλάδα 3,7% και η Σλοβενία 3,2%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει τον Μάρτιο τις προθεσμίες για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων κάθε χώρας, προκειμένου να προσαρμοστούν στα όρια που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η Ελλάδα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιδιώκει τη σταδιακή μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% έως και το 2011, ώστε με τον τρόπο αυτό να υπάρξουν μεγαλύτερα περιθώρια για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων.

Επιπλέον μείωση του ελλείμματος θα υπάρξει με τα μέτρα περιστολής των κρατικών δαπανών, τα οποία η Κυβέρνηση ανακοίνωσε μετά την κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 0,2% έναντι 1,1% που προβλέπει η Ελλάδα. Η διαφορά αυτή, όσον αφορά την εκτίμηση του ρυθμού ανάπτυξης, επηρεάζει και τις προβλέψεις που γίνονται στη συνέχεια και αφορούν το ύψος τόσο του δημοσίου ελλείμματος όσο και του χρέους.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2008 ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν 2,6%, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον μέσο όρο της ευρωζώνης που ήταν -1,2% και της Ε.Ε. που ήταν -1,1%.

Σε κάθε περίπτωση, ούτε οι δικές μας προβλέψεις, αλλά ούτε και οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διεκδικούν το αλάθητο.

Για παράδειγμα, η Ε.Ε. το 2004 προέβλεπε ανάπτυξη 4,2% και τελικά πετύχαμε 4,9%. Το 2005 προέβλεπε ανάπτυξη 3,3% και πετύχαμε 2,9%. Το 2006 προέβλεπε ανάπτυξη 3,4% και πετύχαμε 4,5%. Το 2007 προέβλεπε ανάπτυξη 3,7% και πετύχαμε 4%. Το 2008 προέβλεπε ανάπτυξη 4% και πετύχαμε 3%.

Η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει σε κάθε περίπτωση τους στόχους που έχει θέσει. Σε αυτή την κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία περίοδο, βάζουμε πάνω απ’ όλα το συμφέρον της χώρας».

---Νεότερη δήλωση Γ. Παπαθανασίου προς τηλεοπτικούς σταθμούς

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου έκανε σήμερα το απόγευμα προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε χώρες της Ευρωζώνης που προβλέπεται να έχει το 2009 θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Θα έχει μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και χαμηλότερη ανεργία από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Παρ’ όλα αυτά δεν έχουμε το περιθώριο δημοσιονομικής χαλάρωσης.

Γιατί το δημόσιο χρέος, το οποίο τριπλασιάστηκε από το 1980 έως το 2004, αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα για την οικονομία μας. Η μείωση του ελλείμματος και του χρέους δεν επιβάλλεται μόνο γιατί πρέπει να συμμορφωθούμε με τους κοινοτικούς κανόνες. Το επιβάλλει το συμφέρον της οικονομίας και της χώρας.

Η Ελλάδα επιδιώκει τη σταδιακή μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως και το 2011, ώστε με τον τρόπο αυτό να υπάρξουν μεγαλύτερα περιθώρια για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων.

Επιπλέον μείωση του ελλείμματος θα υπάρξει με τα μέτρα περιστολής των κρατικών δαπανών, τα οποία ανακοινώσαμε μετά την κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Η ελληνική Κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει σε κάθε περίπτωση τους στόχους που έχει θέσει, κάνοντας, εφόσον χρειασθεί, βελτιώσεις, διορθώσεις και προσαρμογές. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία, βάζουμε πάνω απ’ όλα το συμφέρον της χώρας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v